Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westerwolde: excuses van COA voor plaatsen extra paviljoen

Westerwolde: excuses van COA voor plaatsen extra paviljoen

WESTERWOLDE (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente Westerwolde excuses aangeboden voor het plotseling plaatsen van een extra paviljoen naast de nachtopvang in Ter Apel. Het COA zal het paviljoen deze week, waarschijnlijk donderdag, weer afbreken, aldus Westerwolde, waar Ter Apel bij hoort.

Het opvang- en aanmeldcentrum in Ter Apel zit overvol. Eind vorige week was de nood zo hoog dat mensen op stoelen moesten slapen en dat er geen tafels meer waren om aan te eten. Het COA vond dat er sprake was van "onmenselijke en onhygiënische toestanden" en plaatste zaterdag zonder daarvoor toestemming of een vergunning aan te vragen een extra paviljoen.

"Een extra paviljoen is geen geschikt middel om de inhumane situatie op te lossen", aldus een woordvoerder van burgemeester Jaap Velema van Westerwolde. "Alleen kwalitatief betere extra opvangplekken kunnen dat probleem verhelpen." Westerwolde vindt dat verantwoorde opvang de verantwoordelijkheid is van het COA. De dienst zou ervoor moeten zorgen dat er niet meer dan de toegestane 275 asielzoekers in de nachtopvang in Ter Apel verblijven.

Het Veiligheidsberaad heeft beloofd dat er snel 2000 extra opvangplekken voor asielzoekers komen, verdeeld over het land. Daarmee is het probleem op de korte termijn opgelost, maar veel van deze plekken zijn maar voor korte tijd beschikbaar, terwijl het COA dringend plaatsen nodig heeft waar mensen maandenlang kunnen verblijven. De bestaande 111 opvangcentra zitten ook overvol, omdat statushouders die recht hebben op huisvesting niet doorstromen. Gemeenten kampen met woningnood.

Meer uit Binnenland

Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.

1 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

1 uur geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

1 uur geleden
Baudet vindt uitsluiten partijen 'oude kartelpolitiek'

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.

2 uur geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

2 uur geleden
Utrecht stopt met pogingen wolf te zenderen

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."

2 uur geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

2 uur geleden