Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westen: Moskou achter cyberaanval op satellietnetwerk bij invasie

Westen: Moskou achter cyberaanval op satellietnetwerk bij invasie

BRUSSEL (ANP) - Een uur voordat de eerste Russische militairen eind februari Oekraïne binnenvielen, hebben Russische hackers een cyberaanval op een belangrijk satellietnetwerk uitgevoerd. Met die beschuldiging kwam de Europese Unie dinsdag. Later op de dag volgden vergelijkbare verklaringen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada, Australië, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië en Estland.

Het is voor het eerst dat westerse landen Moskou zo uitdrukkelijk van deze cyberaanval beschuldigen.

Nederland sprak steun uit voor de verklaring van de EU. "Zulk gedrag is in strijd met de verwachtingen van alle VN-landen, waaronder Rusland, van verantwoord gedrag in cyberspace", verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verantwoordelijkheid

Groot-Brittannië en Estland gingen een stap verder en noemden de verantwoordelijken binnen Rusland. Ze wezen naar de militaire inlichtingendienst GROe. Die wordt vaker in verband gebracht met cyberaanvallen. De belangrijke hackersgroepen Fancy Bear en Sandworm zouden in opdracht van de GROe werken.

De aanval verstoorde het KA-SAT-netwerk van het Amerikaanse Viasat. Dat bracht niet alleen het Oekraïense leger en een reeks overheidsinstanties, bedrijven en internetgebruikers in problemen, maar richtte ook schade aan in EU-landen. Tienduizenden modems vielen uit en onder andere een flink aantal Duitse windmolens viel stil.

Cyberaanvallen

De cyberaanval "ondersteunde zeker" de Russische invasie, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij onderstreept dat de EU specifiek de Russische regering verantwoordelijk houdt. Tot dusver ging Brussel bij zulke aanvallen niet verder dan stellen dat die bijvoorbeeld vanaf Russisch grondgebied werden ondernomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zegt dat de cyberaanval was bedoeld om de commandovoering van Oekraïne te verstoren. Zijn Britse collega Liz Truss noemt de digitale aanval "duidelijk en schokkend bewijs van een moedwillige en schadelijke aanval van Rusland tegen Oekraïne".

Londen houdt Rusland ook verantwoordelijk voor een aanval op Oekraïense regeringssites op 13 januari. Daarbij werden boodschappen op de sites gezet. Ook heeft Rusland volgens de Britten vernietigende software ingezet tegen Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

6 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

6 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

8 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

10 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

10 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

11 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

13 uur geleden