West-Afrikaanse delegatie in Niger voor overleg met coupplegers
NIAMEY (ANP/AFP) - Een delegatie van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS is volgens ingewijden aangekomen in Niger voor een overleg met de militaire coupplegers. Lidstaten van die organisatie eisen dat de democratie wordt hersteld en hebben gewaarschuwd dat ze militair kunnen ingrijpen om dat af te dwingen.
ECOWAS zegt de voorkeur te geven aan een vreedzame oplossing voor het conflict, maar daar moeten de militairen in Niger dan wel aan meewerken. Ze legden eerder al een ultimatum naast zich neer om de macht weer uit handen te geven en de democratisch verkozen president Mohamed Bazoum te laten gaan. Hij wordt sinds de staatsgreep van 26 juli vastgehouden door de junta.
Buurlanden voeren de druk steeds verder op. Er zou al een "D-Day" voor militaire interventie zijn vastgelegd voor als overleg op niets uitloopt. Het vliegtuig met de ECOWAS-delegatie is volgens bronnen van persbureau AFP aan het begin van de middag geland in de hoofdstad van Niger, Niamey. De delegatie wordt geleid door de Nigeriaanse oud-president Abdulsalami Abubakar.
Geen militairen
Het is niet de eerste keer dat de ECOWAS het gesprek wil aangaan met de coupplegers. Begin augustus ging ook al een delegatie naar Niger, maar de vertegenwoordigers keerden toen huiswaarts zonder de coupplegers of Bazoum te hebben gesproken. Ook die groep van ECOWAS-functionarissen werd geleid door Abubakar.
Niger is het vierde West-Afrikaanse land waar sinds 2020 een militaire coup heeft plaatsgevonden. De andere landen zijn Mali, Burkina Faso en Guinee. Deze drie landen en Kaapverdië zijn de enige landen van de ECOWAS die geen militairen willen leveren voor een interventie in Niger. De elf andere landen zijn volgens een commissaris wel daartoe bereid. Niger is zelf ook lid van het samenwerkingsverband.
Meer uit Buitenland
LUXEMBURG (ANP) - De onderhandelingen met Albanië over toetreding tot de Europese Unie kunnen beginnen. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, dinsdag op een persconferentie gezegd. Hij sprak van een "historisch moment". De Albanese minister-president Edi Rama zei dat toetreding van Albanië tot de Europese Unie een kwestie "van leven of dood is".
30 minuten geledenSEOUL (ANP/RTR) - Kim Yo-jong, de invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, heeft gezegd dat er "duidelijk bewijs" is dat de Zuid-Koreaanse militairen drones het Noord-Koreaanse luchtruim in sturen. Zondag nog zei het Noord-Koreaanse regime dat het elke Zuid-Koreaanse drone die binnendringt als "een oorlogsverklaring" zou beschouwen.
1 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse commandant Esmail Qaani heeft in Teheran de begrafenis bezocht van generaal Abbas Nilforoushan. Qaani was een tijdje uit beeld, waardoor geruchten rondgingen dat hij het doelwit was geweest van een Israëlische aanval in Libanon.
2 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Een woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat Israël naar de Verenigde Staten luistert, maar vervolgens "eigen beslissingen gebaseerd op het nationaal belang" maakt. De mededeling komt terwijl in buitenlandse media wordt gespeculeerd over een mogelijke vergeldingsaanval van Israël op Iran.
5 uur geledenSEOUL (ANP/AFP/RTR) - Een deel van de wegen tussen Zuid- en Noord-Korea is opgeblazen door het regime in Pyongyang, meldt het Zuid-Koreaanse leger dinsdagochtend. Vervolgens zijn vanuit het zuiden waarschuwingsschoten afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Seoul zei een dag eerder al rekening te houden met zo'n actie van Noord-Korea en het Zuid-Koreaanse leger zei "volledig gereed" te zijn.
5 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De VN-Veiligheidsraad is "zeer bezorgd" over de VN-vredesmissie UNIFIL in Libanon na een reeks incidenten. De tijdelijke voorzitter van de raad, Zwitserland, zegt maandag dat de veiligheid en bescherming van de vredesmissie door alle partijen in acht moet worden genomen.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt met een nieuw wetsvoorstel over de terugkeer van migranten die moeten vertrekken. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen verschilt het beleid van de EU-lidstaten nog te veel van elkaar en kunnen migranten daar gebruik van maken.
12 uur geleden