Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werving medisch personeel voor Spelen gaat door

Werving medisch personeel voor Spelen gaat door

TOKIO (ANP) - De Japanse regering blijft bij het plan 10.000 personen uit de medische zorg te werven voor de Olympische Spelen. In het parlement in Tokio werd daarop kritiek geuit vanwege de grote druk op de gezondheidszorg, nu er sprake is van een derde golf aan coronabesmettingen. Oppositiepartijen voeren aan dat de capaciteit in de zorg in Japan volgens medische instanties juist aan het afnemen is en vinden de oproep daarom ongepast.

De regering in Tokio en de olympische officials houden vol dat de Spelen in juli na een jaar uitstel alsnog doorgaan, ondanks een toename van het aantal besmettingen in binnen- en buitenland en de afbrokkelende steun van de bevolking. "We zijn aan het proberen de noodzakelijke medische staf van zo'n 10.000 personen veilig te stellen door alle artsen en verplegend personeel te vragen zo'n vijf dagen bij te springen tijdens de Spelen", zei olympisch minister Seiko Hashimoto namens de regering.

De organisatie onderzoekt nog de omvang van de medische hulp die nodig is om "om te gaan met de Covid-19-infecties" tijdens het evenement dat over zes maanden moet beginnen.

Japan is minder geraakt door de pandemie dan veel andere landen, met in totaal zo'n 5000 coronadoden, maar artsen waarschuwen dat medische voorzieningen ontoereikend zullen worden, zeker wanneer de Spelen nieuwe uitbraken veroorzaken. Toshio Nakawaga, voorzitter van de bond voor Japanse medici, verklaarde vorige week al dat het onder de huidige omstandigheden onmogelijk is buitenlanders die het coronavirus hebben opgelopen op te nemen in het ziekenhuis. Zo'n 11.000 atleten uit tweehonderd landen worden in juli in Japan verwacht. Een beslissing over het toelaten van buitenlandse toeschouwers wordt pas in het voorjaar voorzien.

Meer uit Sport

MVP Embiid helpt basketballers Sixers naar play-offs NBA

PHILADELPHIA (ANP) - Joel Embiid, vorig seizoen verkozen tot meest waardevolle speler van de NBA (MVP), heeft zijn club Philadelphia 76ers met een vleugje van zijn oude vorm aan een plek in de play-offs geholpen. De 30-jarige vedette maakte tegen Miami Heat 23 punten en was met name in de tweede helft op dreef, toen hij zijn ploeg hielp terugkomen van een achterstand van 13 punten. Uiteindelijk wonnen de 'Sixers' nipt met 105-104.

44 minuten geleden
Wielrenster Vollering put vertrouwen uit tweede plek Waalse Pijl

HOEI (ANP) - Demi Vollering greep naast een tweede zege op rij in de Waalse Pijl. De wielrenster van SD Worx - Protime haalde desondanks vertrouwen uit haar manier van rijden en uit haar tweede plaats voor Luik-Bastenaken-Luik van zondag. "Ik voelde me de hele wedstrijd sterk", zei de 27-jarige renster die in de sprint bergop werd geklopt door de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

12 uur geleden
Levenslange schorsing basketballer Porter na overtreden gokregels

TORONTO (ANP/RTR) - Basketballer Jontay Porter van de Toronto Raptors is voor het leven geschorst voor het overtreden van de gokregels, heeft de National Basketball Association (NBA) besloten. De 24-jarige Amerikaan is na een onderzoek van de NBA schuldig bevonden aan het beïnvloeden van wedstrijden en aan gokken.

13 uur geleden
Nadal in tweede ronde Barcelona onderuit tegen De Minaur

BARCELONA (ANP) - Rafael Nadal is er bij het graveltoernooi van Barcelona niet in geslaagd de derde ronde te bereiken. De 37-jarige Spanjaard, die in eigen land zijn rentree maakt na een blessureperiode, moest zijn meerdere erkennen in de als vierde geplaatste Australiër Alex de Minaur. Het werd 7-5 6-1.

15 uur geleden
Australische O'Callaghan zwemt vlak boven toptijd Steenbergen

MELBOURNE (ANP/RTR) - Zwemster Marrit Steenbergen lijkt op het koningsnummer 100 meter vrije slag op de Olympische Spelen van Parijs in ieder geval serieus rekening te moeten houden met de Australische Mollie O'Callaghan. De tweevoudig wereldkampioene pakte in Gold Coast de nationale titel in een sterk bezette finale, in een tijd (52,27) die maar één honderdste van een seconde boven de toptijd van Steenbergen van februari lag.

18 uur geleden
Britse sportbaas niet enthousiast over bonus olympisch kampioenen

LONDEN (ANP/RTR) - De baas van het Britse olympische comité is niet te spreken over de financiële beloning voor olympisch kampioenen atletiek vanaf de komende Spelen. Volgens Andy Anson verhoogt de stap onnodig de druk op bonden van andere sporten om met prijzengeld te komen. Ook gaat het in tegen de olympische gedachte, aldus Anson.

20 uur geleden
Van Aert drie weken na zware val terug op de fiets

HERENTALS (ANP) - Wout van Aert zit drie weken na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen weer op de fiets. Hij reed woensdag op een nieuwe fiets een rondje van 30 kilometer bij zijn woonplaats Herentals in België.

20 uur geleden