Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkzaamheden aan het Nationaal Monument op de Dam beginnen

Werkzaamheden aan het Nationaal Monument op de Dam beginnen

AMSTERDAM (ANP) - Met ingang van deze maandag begint een grote opknapbeurt van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, die meer dan zeven maanden gaat duren.

De verankering met de betonnen kern van het monument moet worden verbeterd. Ook moet de natuursteen waarmee het monument is bekleed worden gerestaureerd en waar nodig vervangen. Het gedenkteken is opgetrokken uit travertin, een Italiaanse kalksteen die gevoelig is voor inwerking van het weer en daarom goed moet worden verzorgd. Om die reden krijgt het monument elke 25 jaar grondig onderhoud, voor het laatst in 1997.

Delen van het monument worden de komende tijd gedemonteerd. De restauratie zelf gebeurt voor een groot deel bij een steenhouwerij buiten de stad. Tijdens de werkzaamheden wordt een 5 meter hoge bouwwand rondom het monument geplaatst. Daarop komt in samenwerking met het Amsterdam Museum een tentoonstelling over het thema vrijheid, de geschiedenis van de Dam en het monument.

Het Nationaal Monument op de Dam stamt uit 1956 en is het resultaat van een samenwerking tussen beeldhouwer John Rädecker en architect Ko Oud. Het is opgericht ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog en staat centraal tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei.

Meer uit Binnenland

Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

28 minuten geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

1 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

1 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

1 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

1 uur geleden
13-jarig meisje verdronken in recreatieplas Alblasserdam

ALBLASSERDAM (ANP) - In een recreatieplas in het Zuid-Hollandse Alblasserdam is zaterdagmiddag een 13-jarig meisje verdronken, zo meldt de veiligheidsregio. Het meisje raakte rond 14.45 uur vermist nadat ze had gespeeld in of vlakbij het water.

2 uur geleden
Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

AMSTERDAM (ANP) - Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

4 uur geleden