Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Werkstress onder Nederlanders al voor corona toegenomen'

'Werkstress onder Nederlanders al voor corona toegenomen'

AMSTERDAM (ANP) - De werkstress onder Nederlandse werknemers is toegenomen. Dat concludeert loonstrookverwerker ADP op basis van onderzoek onder 1900 werkenden in Nederland. Onderzoekers hebben de stress gemeten voordat de coronapandemie uitbrak, maar het is volgens hen te verwachten dat de crisis vooral stressverhogend werkt.

Van de ondervraagden gaf 55 procent aan minstens elke week stress op het werk te ervaren. Dat was een jaar eerder nog 42 procent. De groep die aangeeft nooit stress te ervaren, is bovendien gekrompen tot 15 procent. Dat was een jaar eerder nog 22 procent.

Volgens ADP Nederland zijn er verschillende mogelijke oorzaken van stress. "Bijvoorbeeld medewerkers die nog harder werken om hun waarde te bewijzen, personeel dat niet uitschakelt wanneer ze thuis werken of een algemene hogere werkdruk binnen de organisatie door financiële zorgen", zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland.

Internationaal

ADP onderzocht ook wereldwijd hoeveel mensen stress op het werk hebben, op basis van antwoorden van 32.000 deelnemers. Daaruit blijkt dat Nederland, ondanks de toename van stress, nog wel beter scoorde dan Europa als geheel. Daar ligt het percentage werknemers dat zeker één keer per week stress ervaart op 66 procent. Noord-Amerika scoort het hoogst met 68 procent.

De onderzoeksresultaten over stress hebben betrekking op de periode vóórdat de coronacrisis in volle omvang toesloeg. ADP onderzocht ook in de periode tijdens de virusuitbraak wat de situatie op de werkvloer was, maar heeft geen cijfers over de mate van ervaren stress onder werknemers. Wel blijkt uit het internationale onderzoek dat werknemers sinds de crisis meer onbetaald overwerk doen. Gemiddeld geven werknemers aan dat ze wekelijk zeven uur onbetaald werk per week verrichten, tegenover zes uur voor de coronacrisis.

ADP houdt er ook rekening mee dat de toegenomen onzekerheid over werkgelegenheid voor extra onrust zorgt. Dat kan ook leiden tot extra stress.

Meer uit Financieel

Expert: benzineprijs stijgt pas over paar weken door accijns

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten hoeven zich de komende weken geen zorgen te maken over grote prijsstijgingen aan de pomp. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers verwacht niet dat de productiebeperking door oliekartel OPEC+ gaat zorgen voor veel duurdere olie. Een veel grotere invloed gaat het verhogen van de accijnzen per 1 juli hebben, waardoor de benzineprijs met ongeveer 14 cent omhoogschiet.

48 minuten geleden
Krant: grote banken VS moeten hogere buffers gaan aanhouden

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse banken zullen waarschijnlijk hun buffers om tegenslagen op te vangen moeten verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street op basis van anonieme bronnen. Na het omvallen van een aantal kleinere regionale banken eerder dit jaar zullen de kapitaaleisen van de grootbanken met gemiddeld 20 procent worden opgevoerd door de aankomende strengere regelgeving, aldus de bronnen.

55 minuten geleden
Boete van 400.000 euro voor gokbedrijf Bingoal

DEN HAAG (ANP) - Aanbieder van sportweddenschappen Bingoal heeft een boete van 400.000 euro gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Volgens de toezichthouder heeft de onderneming, ook bekend als de naamgever van het Bingoal-stadion van voetbalclub ADO Den Haag, zich in reclame-uitingen gericht op jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, en dat is verboden.

1 uur geleden
Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiële Europese regels pas na de zomer ingaan.

1 uur geleden
Kleine winst voor AEX, Viaplay keldert na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht vooruit. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van vrijdag. Nu het gevaar voor wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken, wordt op de beursvloeren vooral uitgekeken naar de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken later deze maand.

1 uur geleden
Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

DEN HAAG (ANP) - In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

2 uur geleden
De Hypotheker: hypotheekrente voor langere duur zakt dit jaar nog

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De rentes op hypotheken van langere duur gaan nog dit jaar zakken. Dat verwacht adviseur De Hypotheker althans. Het idee is dat door de aanhoudende renteverhogingen van instituten zoals de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie en economische groei afzwakken, waardoor ook de rentes tegen het einde van het jaar weer omlaag kunnen.

2 uur geleden