Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Werkstress onder Nederlanders al voor corona toegenomen'

'Werkstress onder Nederlanders al voor corona toegenomen'

AMSTERDAM (ANP) - De werkstress onder Nederlandse werknemers is toegenomen. Dat concludeert loonstrookverwerker ADP op basis van onderzoek onder 1900 werkenden in Nederland. Onderzoekers hebben de stress gemeten voordat de coronapandemie uitbrak, maar het is volgens hen te verwachten dat de crisis vooral stressverhogend werkt.

Van de ondervraagden gaf 55 procent aan minstens elke week stress op het werk te ervaren. Dat was een jaar eerder nog 42 procent. De groep die aangeeft nooit stress te ervaren, is bovendien gekrompen tot 15 procent. Dat was een jaar eerder nog 22 procent.

Volgens ADP Nederland zijn er verschillende mogelijke oorzaken van stress. "Bijvoorbeeld medewerkers die nog harder werken om hun waarde te bewijzen, personeel dat niet uitschakelt wanneer ze thuis werken of een algemene hogere werkdruk binnen de organisatie door financiële zorgen", zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland.

Internationaal

ADP onderzocht ook wereldwijd hoeveel mensen stress op het werk hebben, op basis van antwoorden van 32.000 deelnemers. Daaruit blijkt dat Nederland, ondanks de toename van stress, nog wel beter scoorde dan Europa als geheel. Daar ligt het percentage werknemers dat zeker één keer per week stress ervaart op 66 procent. Noord-Amerika scoort het hoogst met 68 procent.

De onderzoeksresultaten over stress hebben betrekking op de periode vóórdat de coronacrisis in volle omvang toesloeg. ADP onderzocht ook in de periode tijdens de virusuitbraak wat de situatie op de werkvloer was, maar heeft geen cijfers over de mate van ervaren stress onder werknemers. Wel blijkt uit het internationale onderzoek dat werknemers sinds de crisis meer onbetaald overwerk doen. Gemiddeld geven werknemers aan dat ze wekelijk zeven uur onbetaald werk per week verrichten, tegenover zes uur voor de coronacrisis.

ADP houdt er ook rekening mee dat de toegenomen onzekerheid over werkgelegenheid voor extra onrust zorgt. Dat kan ook leiden tot extra stress.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden