Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkstraffen voor studenten België om fataal afgelopen ontgroenin

Werkstraffen voor studenten België om fataal afgelopen ontgroenin

ANTWERPEN (ANP) - De dispuutgenoten van een Belgische student die zijn ontgroening niet overleefde zijn veroordeeld voor zijn dood. De rechter heeft de achttien studenten vrijdag werkstraffen en boetes opgelegd.

De leden van studentenvereniging Reuzegom onderwierpen de toen 20-jarige Sanda Dia vijf jaar geleden dertig uur lang aan allerlei vernederingen en ontberingen. Hij liet uiteindelijk onderkoeld en vergiftigd het leven.

Aspirant-ingenieur Dia wilde vijf jaar geleden lid worden van hun Leuvense studentendispuut Reuzegom en moest daarvoor allerlei mensonterende dingen doen. De nieuwkomers moesten in de decemberkou in een zelf gegraven put gaan zitten en liters zoute visolie drinken terwijl er emmers ijskoud water over hen heen werden gegooid. Dia raakte bewusteloos, werd na een uur zwaar onderkoeld en met een zoutvergiftiging uit de put gehaald en enkele uren later naar het ziekenhuis gebracht. Daar stierf hij twee dagen later door orgaanfalen.

Grote verontwaardiging

Tegen de Reuzegommers waren gevangenisstraffen geëist, maar het Antwerpse hof van beroep vindt hen niet schuldig aan de zwaarste aanklachten. Zo is vissaus in principe niet giftig en hebben ze dus geen schadelijke stoffen toegediend, zoals het OM hun aanrekende. Het hof houdt het daarom bij werkstraffen en boetes, voor onder meer dood door schuld en 'onterende behandeling'. De voorzitter, de ontgroeningsleider ofwel 'schachtentemmer' en een buitengewoon actieve ontgroener krijgen de hoogst mogelijke taakstraf van 300 uur.

De fataal afgelopen 'studentendoop' wekte grote verontwaardiging in België. De Reuzegommers, veelal uit welgestelde kringen, bleken nadat Dia naar het ziekenhuis was gebracht alle sporen te hebben uitgewist en berichten over de gebeurtenissen op hun telefoons te hebben gewist. Velen namen dure advocaten in de arm die de rechtszaak naar de zin van de nabestaanden van Dia soms bijvoorbeeld onwenselijk rekten.

De Reuzegom-leden toonden zich niet ontevreden met de uitspraak en gaan waarschijnlijk niet in cassatie, schrijven Belgische media. Of het Openbaar Ministerie dat wel doet is nog niet duidelijk.

Meer uit Buitenland

Jury in zwijggeldzaak Trump begint woensdag met beraadslagen

NEW YORK (ANP) - De jury in het zwijggeldproces tegen Donald Trump begint woensdag te beraadslagen over de vraag of de voormalige Amerikaanse president moet worden veroordeeld voor het vervalsen van bedrijfsdocumenten. Dat melden Amerikaanse media. De beraadslagingen beginnen nadat de rechter de jury instructies heeft gegeven.

30 minuten geleden
Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies

LONDEN (ANP) - Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar verder gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Amnesty International meldt echter ook vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf. Vorig jaar voltrokken zestien landen doodvonnissen, het kleinste aantal sinds de mensenrechtenorganisatie in 1977 begon met rapporteren over doodstraffen.

1 uur geleden
Haïti krijgt oud-premier Conille als tijdelijke regeringsleider

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) - De transitieraad van Haïti heeft oud-premier Garry Conille als interim-premier aangewezen. De raad, die enkele presidentiële bevoegdheden heeft, en zijn hoofd, Edgard Leblanc, die de facto president is, hebben nu de taak om vóór 7 februari 2026 verkiezingen te houden, zoals vastgelegd in de grondwet van Haïti.

1 uur geleden
Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen "kalm, veilig en zonder angst" kunnen stemmen.

2 uur geleden
Algerije stelt VN-actie voor om 'het moorden in Rafah te stoppen'

NEW YORK (ANP/RTR) - Algerije zal dinsdag nog een ontwerpresolutie verspreiden onder de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin het voorstelt om "het moorden in Rafah te stoppen". Dat zei de Algerijnse VN-ambassadeur Amar Bendjama na een bijeenkomst van de vijftien leden van de raad over de oorlog in Gaza. Het overleg was achter gesloten deuren.

3 uur geleden
Betoging bij Israëlische ambassade in België met geweld beëindigd

UKKEL (ANP/BELGA) - De Belgische politie heeft met geweld een betoging bij de Israëlische ambassade uiteengedreven. Activisten eisten een einde aan de oorlog in Gaza en sancties tegen Israël. De burgemeester van Ukkel, waar de ambassade gevestigd is, stelt dat ingegrepen moest worden omdat betogers geen gehoor gaven aan de opdracht om te vertrekken.

4 uur geleden
Macron en Scholz: Oekraïne mag doelen in Rusland aanvallen

MESEBERG (ANP/RTR) - Frankrijk en Duitsland vinden dat Oekraïne militaire doelen in Rusland moet kunnen aanvallen met westerse wapens, als van daaruit Oekraïne aangevallen wordt. Dat hebben de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron gezegd op een gezamenlijke persconferentie. De Russische president Vladimir Poetin had daar eerder nog tegen gewaarschuwd.

6 uur geleden