Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkstraffen geëist voor vaccinweigeraars die GGD'ers bedreigden

Werkstraffen geëist voor vaccinweigeraars die GGD'ers bedreigden

MAASTRICHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft woensdag werkstraffen geëist tegen een man en een vrouw wegens bedreiging van GGD'ers in Heerlen. Tegen de vrouw eiste het OM een taakstraf van honderd uur, tegen de man tachtig uur. Tegen beiden is ook een voorwaardelijke celstraf geëist van twee maanden en een verbod om het komende halfjaar naar een priklocatie van de GGD te gaan. De politierechter doet donderdag om 14.00 uur uitspraak.

De 48-jarige Mark F. en de 49-jarige Sandra M., beiden uit de gemeente Heerlen, zijn tegen vaccinatie. Samen met medestanders drongen ze op 9 en 10 februari een prikplek van de GGD binnen en vielen medewerkers en bezoekers lastig. Ze beschuldigden medewerkers van moord en genocide. Ze weigerden weg te gaan na verzoeken daartoe van de GGD.

De verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan mishandeling, bedreiging, dwang, lokaalvredebreuk en belediging van de GGD-medewerkers. Zo zei F.: "Jij hangt dadelijk aan een touwtje." Later lichtte hij bij politie deze uitspraak toe met de woorden dat er straks volkstribunalen komen waarbij dit een van de gevolgen kan zijn. Sandra M. betichtte GGD'ers luidkeels van genocide, en schold hen uit voor "mongolen" en "moordenaars". Ook bedreigde ze een medewerker met de woorden "jij gaat eraan". Ze sloeg een medewerker, naar eigen zeggen uit noodweer, toen deze een mobieltje van haar wilde afpakken.

Bewust geweld

"Van hulpverleners blijf je af", aldus de officier van justitie. "Ze hebben bewust geweld gebruikt en op onwettige wijze hun standpunt duidelijk gemaakt." De GGD Zuid-Limburg hield via een raadsman de rechtbank voor dat de groep indringers zonder toestemming beelden van het incident op internet heeft verspreid, waardoor medewerkers ernstig in hun persoonlijke levenssfeer zijn geschaad.

De advocaten van de verdachten zeiden dat de twee eigenlijk weinig tot niets strafbaars te verwijten valt. Voor de man werd volledige vrijspraak gevraagd, voor de vrouw vrijspraak voor de meeste verdenkingen.

Beide verdachten lieten tijdens de snelrechtzittingen weten het goed bedoeld te hebben en boden hun excuses aan.

Meer uit Binnenland

Spelersbus Feyenoord onder politiebegeleiding ArenA binnengereden

AMSTERDAM (ANP) - De spelersbus van Feyenoord is onder politiebegeleiding de Johan Cruijff ArenA binnengereden. Dat meldt een ANP-verslaggever die ter plaatse is. De Rotterdamse club speelt woensdag in de ArenA vanaf 14.00 uur zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Ajax uit.

9 minuten geleden
Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in, amper politie aanwezig

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn woensdagmiddag ook de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen om hun punt te maken. De politie is ditmaal nauwelijks aanwezig. De enkele agenten die er wel zijn laten de actievoerders begaan. De afgelopen tweeënhalve week hield de politie de activisten steeds tegen op het stuk weg naast het Malieveld en kwamen ze de tunnel niet in.

16 minuten geleden
MOB bereidt rechtszaak voor tegen natuurvergunning Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.

43 minuten geleden
Strafzaak gifmoord ten einde, rechtbank noemt het triest

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft woensdag het proces over de gifmoord in Halsteren beëindigd nu verdachte Yvon K. (64) zichzelf van het leven heeft beroofd. De strafzaak is gestaakt, omdat de wet voorschrijft dat na het overlijden van een verdachte de vervolging stopt. De rechtbank heeft daarom het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

44 minuten geleden
Politie mag preventief fouilleren rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Het gebied rond de Johan Cruijff ArenA is woensdag vanaf 12.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in het gebied kan preventief worden gefouilleerd en gecontroleerd op het bezit van bijvoorbeeld vuurwerk of wapens. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft dat besloten in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

1 uur geleden
Advocaat Plasman had vervolging Borsato 'zonder meer verwacht'

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Peter Plasman en zijn cliënt hadden "zonder meer verwacht" dat Marco Borsato door het Openbaar Ministerie zou worden vervolgd wegens ontucht met een minderjarige. De raadsman van het vermeende slachtoffer baseert zich op het materiaal dat in de zaak aanwezig is.

1 uur geleden
Onderzoeksraad: toezicht op veiligheid historische vloot onvoldoende

ENKHUIZEN (ANP) - Het toezicht op de veiligheid aan boord van schepen van de historische bruine vloot is nog onvoldoende. Dat meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag in een rapport naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen met zeilschepen in 2022.

1 uur geleden