Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkstraf voor man die tweet stuurde over galg voor De Jonge

Werkstraf voor man die tweet stuurde over galg voor De Jonge

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter heeft dinsdag een werkstraf van 180 uur opgelegd aan een 38-jarige man uit Heemskerk voor het versturen van een bedreigend Twitterbericht bij een foto van een galg, gericht aan toenmalig coronaminister Hugo de Jonge. De man stond in de rechtbank in Amsterdam terecht voor bedreiging met de dood.

De galg was te zien tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid op 3 oktober in Amsterdam. Een van de betogers had deze bij zich. De man uit Heemskerk bekende dat hij een foto van de galg heeft gemaakt, die hij vervolgens op Twitter heeft geplaatst met de tekst: "De galg hangt voor je klaar @minVWS Hugo! #QRankzinnig #3oktoberAmsterdam".

Danny van L. had niet de bedoeling De Jonge te bedreigen, legde hij uit. De tweet was volgens hem bedoeld als boodschap om de minister duidelijk te maken dat diens coronabeleid leidde tot polarisatie in de maatschappij. Hij was naar eigen zeggen geshockeerd door de aanwezigheid van de galg op de Dam. "Daarom schreef ik er ‘#QRankzinnig’ bij. Ik zag later dat er veel reacties waren. Mensen zagen die tweet als bedreiging en toen heb ik hem verwijderd", vertelde Van L. de rechter. Hij heeft De Jonge een excuusbrief gestuurd en kreeg een brief terug.

Werkstraf

De officier van justitie had een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist. Bedreigingen raken mensen en dus ook bewindspersonen, zei ze. "Het heeft invloed op hun functioneren. Hun leven verandert en wordt beperkt." De officier noemde de tweet "onmiskenbaar bedreigend van karakter". "Deze tekst laat niets aan de verbeelding over", zei ook de rechter. "Er zijn andere manieren om je onvrede duidelijk te maken."

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde dinsdag een andere bedreiger van De Jonge. Deze 52-jarige man stuurde vorig jaar over een periode van twee maanden in totaal zeventien e-mails naar de toenmalige bewindsman, met steeds dreigender teksten, uit woede over de coronamaatregelen. In de mails noemde de man ook de namen van de vrouw en kinderen van De Jonge. Die heeft in zijn aangifte te kennen gegeven dat hij zich ernstig bedreigd heeft gevoeld.

"Volstrekt ongeoorloofd", oordeelde de rechtbank. Zij legde de man acht weken cel op, waarvan zes weken voorwaardelijk, naast een werkstraf van 200 uur. Ook deze man heeft De Jonge een excuusbrief gestuurd. De rechtbank heeft bepaald dat hij in behandeling moet gaan voor gedragsverandering.

Meer uit Binnenland

Man die politie bedreigde in Hamburg is 39-jarige Duitser

HAMBURG (ANP/DPA) - De man die eerder op zondag in Hamburg de politie bedreigde met een pikhouweel en een molotovcocktail is een 39-jarige Duitser, meldt persbureau DPA. Hij werd neergeschoten door de politie. Op het moment waren er veel Nederlandse voetbalfans in de buurt die naar Hamburg waren afgereisd voor de EK-wedstrijd van Nederland tegen Polen.

29 minuten geleden
Oranjelegioen in fanzone Hamburg even stil bij Pools doelpunt

HAMBURG (ANP) - De supporters van het Nederlands elftal in de fanzone in Hamburg vielen even stil toen Polen in de 17e minuut op 1-0 voorsprong kwam door een kopbal van Adam Buksa. Aanwezige Poolse fans juichten en er werden rode fakkels afgestoken.

1 uur geleden
Politie: man met bijl Hamburg had het niet voorzien op Oranjefans

HAMBURG (ANP) - De man die zondagmiddag in Hamburg dreigde met een bijl en een molotovcocktail had het niet voorzien op Oranjefans. Dit zegt een woordvoerster van de politie in Hamburg tegen het ANP. "We gaan ervan uit dat het niks met voetbal te maken heeft", aldus de woordvoerster. De man is neergeschoten door de politie in de rosse buurt in de Duitse stad.

3 uur geleden
Politie overmeestert man met bijl in Hamburg bij fanmars Oranje

HAMBURG (ANP) - In Hamburg heeft de politie een man overmeesterd die agenten met een bijl zou hebben bedreigd. De man had ook een molotovcocktail bij zich. De agenten hebben de aanvaller neergeschoten, schrijft de Duitse politie op X. De aanvaller raakte gewond en krijgt medische zorg.

4 uur geleden
Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

4 uur geleden
Voor het eerst gewonde behandeld op Karel Doorman in Rode Zee

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse marineschip Karel Doorman heeft tijdens de missie in de Rode Zee voor het eerst een gewonde aan boord behandeld, meldt het ministerie van Defensie. Het gaat om een opvarende van een koopvaardijschip dat in de Golf van Aden door twee raketten werd geraakt.

4 uur geleden
Drukte met fans bij trams naar Volksparkstadion

HAMBURG (ANP) - Duizenden supporters zijn op weg naar het Volksparkstadion in Hamburg waar het Nederlands elftal om 15.00 uur aftrapt voor de eerste groepswedstrijd tegen Polen. Het overgrote deel reist met de tram, omdat het stadion op enkele kilometers van het fanplein ligt. Daar eindigde rond 11.30 uur de fanmars. Supporters zonder kaartje kunnen op het plein de wedstrijd volgen op een groot scherm.

4 uur geleden