Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkstraf voor man die tweet stuurde over galg voor De Jonge

Werkstraf voor man die tweet stuurde over galg voor De Jonge

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter heeft dinsdag een werkstraf van 180 uur opgelegd aan een 38-jarige man uit Heemskerk voor het versturen van een bedreigend Twitterbericht bij een foto van een galg, gericht aan toenmalig coronaminister Hugo de Jonge. De man stond in de rechtbank in Amsterdam terecht voor bedreiging met de dood.

De galg was te zien tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid op 3 oktober in Amsterdam. Een van de betogers had deze bij zich. De man uit Heemskerk bekende dat hij een foto van de galg heeft gemaakt, die hij vervolgens op Twitter heeft geplaatst met de tekst: "De galg hangt voor je klaar @minVWS Hugo! #QRankzinnig #3oktoberAmsterdam".

Danny van L. had niet de bedoeling De Jonge te bedreigen, legde hij uit. De tweet was volgens hem bedoeld als boodschap om de minister duidelijk te maken dat diens coronabeleid leidde tot polarisatie in de maatschappij. Hij was naar eigen zeggen geshockeerd door de aanwezigheid van de galg op de Dam. "Daarom schreef ik er ‘#QRankzinnig’ bij. Ik zag later dat er veel reacties waren. Mensen zagen die tweet als bedreiging en toen heb ik hem verwijderd", vertelde Van L. de rechter. Hij heeft De Jonge een excuusbrief gestuurd en kreeg een brief terug.

Werkstraf

De officier van justitie had een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist. Bedreigingen raken mensen en dus ook bewindspersonen, zei ze. "Het heeft invloed op hun functioneren. Hun leven verandert en wordt beperkt." De officier noemde de tweet "onmiskenbaar bedreigend van karakter". "Deze tekst laat niets aan de verbeelding over", zei ook de rechter. "Er zijn andere manieren om je onvrede duidelijk te maken."

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde dinsdag een andere bedreiger van De Jonge. Deze 52-jarige man stuurde vorig jaar over een periode van twee maanden in totaal zeventien e-mails naar de toenmalige bewindsman, met steeds dreigender teksten, uit woede over de coronamaatregelen. In de mails noemde de man ook de namen van de vrouw en kinderen van De Jonge. Die heeft in zijn aangifte te kennen gegeven dat hij zich ernstig bedreigd heeft gevoeld.

"Volstrekt ongeoorloofd", oordeelde de rechtbank. Zij legde de man acht weken cel op, waarvan zes weken voorwaardelijk, naast een werkstraf van 200 uur. Ook deze man heeft De Jonge een excuusbrief gestuurd. De rechtbank heeft bepaald dat hij in behandeling moet gaan voor gedragsverandering.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

10 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden