Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkstraf voor man die tweet stuurde over galg voor De Jonge

Werkstraf voor man die tweet stuurde over galg voor De Jonge

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter heeft dinsdag een werkstraf van 180 uur opgelegd aan een 38-jarige man uit Heemskerk voor het versturen van een bedreigend Twitterbericht bij een foto van een galg, gericht aan toenmalig coronaminister Hugo de Jonge. De man stond in de rechtbank in Amsterdam terecht voor bedreiging met de dood.

De galg was te zien tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid op 3 oktober in Amsterdam. Een van de betogers had deze bij zich. De man uit Heemskerk bekende dat hij een foto van de galg heeft gemaakt, die hij vervolgens op Twitter heeft geplaatst met de tekst: "De galg hangt voor je klaar @minVWS Hugo! #QRankzinnig #3oktoberAmsterdam".

Danny van L. had niet de bedoeling De Jonge te bedreigen, legde hij uit. De tweet was volgens hem bedoeld als boodschap om de minister duidelijk te maken dat diens coronabeleid leidde tot polarisatie in de maatschappij. Hij was naar eigen zeggen geshockeerd door de aanwezigheid van de galg op de Dam. "Daarom schreef ik er ‘#QRankzinnig’ bij. Ik zag later dat er veel reacties waren. Mensen zagen die tweet als bedreiging en toen heb ik hem verwijderd", vertelde Van L. de rechter. Hij heeft De Jonge een excuusbrief gestuurd en kreeg een brief terug.

Werkstraf

De officier van justitie had een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist. Bedreigingen raken mensen en dus ook bewindspersonen, zei ze. "Het heeft invloed op hun functioneren. Hun leven verandert en wordt beperkt." De officier noemde de tweet "onmiskenbaar bedreigend van karakter". "Deze tekst laat niets aan de verbeelding over", zei ook de rechter. "Er zijn andere manieren om je onvrede duidelijk te maken."

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde dinsdag een andere bedreiger van De Jonge. Deze 52-jarige man stuurde vorig jaar over een periode van twee maanden in totaal zeventien e-mails naar de toenmalige bewindsman, met steeds dreigender teksten, uit woede over de coronamaatregelen. In de mails noemde de man ook de namen van de vrouw en kinderen van De Jonge. Die heeft in zijn aangifte te kennen gegeven dat hij zich ernstig bedreigd heeft gevoeld.

"Volstrekt ongeoorloofd", oordeelde de rechtbank. Zij legde de man acht weken cel op, waarvan zes weken voorwaardelijk, naast een werkstraf van 200 uur. Ook deze man heeft De Jonge een excuusbrief gestuurd. De rechtbank heeft bepaald dat hij in behandeling moet gaan voor gedragsverandering.

Meer uit Binnenland

Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

1 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

1 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

4 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

5 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

5 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

5 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

5 uur geleden