Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkstraf voor boer wegens zwaar verwaarlozen duizenden varkens

Werkstraf voor boer wegens zwaar verwaarlozen duizenden varkens

ASSEN (ANP) - Een 50-jarige oud-varkensboer uit Ruinen is voor het ernstig verwaarlozen van duizenden varkens veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De man mag van de rechtbank drie jaar lang geen varkens meer houden.

"Tenhemelschreiend", noemde de rechter in de rechtbank in Assen deze zaak. In haar loopbaan spande deze zaak de kroon, zei ze dinsdag.

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekten in augustus 2018 op het bedrijf, waar zo’n 10.000 varkens werden gehouden, in meerdere stallen tientallen kadavers. Verse kadavers, maar ook tot op het bot verteerd of aangevreten. De zeugen en biggen lagen in donkere stallen en in natte mest. De dieren hadden nagenoeg geen drinkwater en kregen geen medische zorg. Zieke dieren waren deels aangevreten. Er was geen afleidingsmateriaal. "Dieronterend", zei de rechter.

De varkensfokker kreeg dwangsommen opgelegd en vanuit de NVWA hulp aangeboden om de bedrijfsvoering op orde te krijgen. Eind april 2019 was er niet veel veranderd. Deze keer waren de waterkranen zelfs dichtgedraaid. De boer stopte een maand later en verkocht de zaak. "Pas achteraf zag ik hoe erg het allemaal was", zei hij tegen de rechter. Zijn passie voor het houden van dieren was na 25 jaar verdwenen.

Het niet afvoeren van kadavers is een overtreding. Hiervoor kreeg de man een boete van 500 euro opgelegd. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Meer uit Binnenland

Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

1 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

3 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

3 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

4 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

4 uur geleden
Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

6 uur geleden
Opnieuw relatie tussen tbs'er en medewerker in Almeerse kliniek

ALMERE (ANP) - Opnieuw is een medewerker van de Oostvaarderskliniek in Almere ontslagen vanwege een "niet-professionele relatie" met een tbs-patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is een volgend voorval in een reeks van ongewenste situaties in de kliniek in Almere.

6 uur geleden