Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkstraf geëist tegen prediker voor adviseren vrouwenbesnijdenis

Werkstraf geëist tegen prediker voor adviseren vrouwenbesnijdenis

DEN HAAG (ANP) - Het OM eist een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand tegen een prediker van de Haagse As-Soennah-moskee voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen. De man was te zien in een filmpje op de website van de moskee, waarin hij vrouwenbesnijdenis aanraadde. Besnijdenis van vrouwen is in Nederland strafbaar.

De verdachte ontkent dat hij voorstander is van vrouwenbesnijdenis. Zijn opmerkingen in een van zijn video’s waren puur informatief bedoeld en vertolkten niet zijn eigen mening. "Ik neem er afstand van", verklaarde hij vrijdag bij de rechtbank in Den Haag.

Volgens het OM stond sinds het najaar van 2015 een webcollege op de site van de moskee, waarin de prediker te zien is. In de video zegt hij: "Besnijdenis is verplicht voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen. Het is niet verplicht voor de vrouwen. De wijsheid hierachter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden die zich op de voorhuid bevinden en bij de vrouw worden haar lusten minder."

Groot probleem

Vrouwenbesnijdenis vormt in Nederland een groot probleem, betoogde de officier van justitie. Naar schatting wonen in Nederland 41.000 vrouwen die besneden zijn waarvan 15.000 de meest extreme vorm van besnijdenis hebben ondergaan. Volgens het OM lopen jaarlijks 4200 meisjes het risico besneden te worden, wat vaak in het land van herkomst gebeurt.

"In de video wordt het idee gewekt dat vrouwenbesnijdenis aan te bevelen is. Het is een aanbeveling van een professional, verbonden aan een van de grootste moskeeën van Nederland met een orthodoxe reputatie die veel jongeren aanspreekt", zei de officier van justitie.

Strafbaar

De man wist destijds niet dat vrouwenbesnijdenis strafbaar is, zei hij. "Ik vertaalde een tekst uit een islamitisch boek, een vereenvoudigde jurisprudentie van de Koran. Zonder erbij na te denken heb ik het gelezen en vertaald. Ik ben er verder niet op ingegaan. Ik ben ook niet bekend met vrouwenbesnijdenis. Vrouwenbesnijdenis komt totaal niet voor bij de Turkse en de Marokkaanse gemeenschap, niemand doet dat. Ik ben ook getrouwd en heb kinderen, ik heb er nooit met mijn vrouw of zus over gesproken."

De verdachte zegt dat hij door alle media-aandacht al is veroordeeld en dat zijn carrière erdoor is verwoest. "Ik ben geen crimineel of opruier. Ik deed een studie islamitische geestelijke verzorging, maar die heb ik niet kunnen afmaken, want ik werd nergens voor een stage aangenomen."

Meer uit Binnenland

Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

52 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

1 uur geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

1 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

1 uur geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

1 uur geleden
Arnhem en netbeheerder proberen afsluiting energie te voorkomen

ARNHEM (ANP) - Arnhemse huishoudens die afgesloten dreigen te worden van energie, krijgen in het vervolg zowel van de gemeente als van netbeheerder Liander een brief waarin hulp wordt aangeboden. Liander heeft een speciaal team klaarstaan om te helpen bij problemen met de energierekening. De gemeente heeft teams die kunnen helpen bij alle eventuele schulden, inclusief de energienota. De gemeente en de netbeheerder vinden dat niemand letterlijk en figuurlijk in kou mag komen te staan, laat de gemeente weten.

1 uur geleden