Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werknemers opnieuw iets langer ziek thuis

Werknemers opnieuw iets langer ziek thuis

DEN HAAG (ANP) - Werknemers zaten vorig jaar in totaal opnieuw iets langer ziek thuis dan het jaar ervoor. Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en de overheid steeg van 4,3 procent in 2018 tot 4,4 procent vorig jaar. Dat betekent dat van elke duizend te werken dagen, er in 2019 44 wegens ziekte werden verzuimd. In 2014 bedroeg het ziekteverzuim nog 3,8 procent.

Vanaf 2014 is het ziekteverzuim in vrijwel alle bedrijfstakken toegenomen. Alleen in de financiële dienstverlening was sprake van een afname, tot 2,7 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In de gezondheidszorg en bij waterbedrijven en afvalbeheer werd het meeste verzuimd, met beide 5,7 procent. Het verzuim in de gezondheidszorg is al jaren bovengemiddeld hoog, vooral onder werknemers in verpleeg- en bejaardenhuizen. Daar werd op de duizend werkdagen 71 dagen niet gewerkt vanwege ziekte.

Ook bij de overheid (5,5 procent), de industrie (5,4 procent), vervoer en opslag (5,1 procent) en onderwijs (5,0 procent) lag het ziekteverzuim vorig jaar boven het gemiddelde. De horeca kent traditioneel het minste verzuim door ziekte. Vorig jaar was het verzuim echter voor het eerst het laagst in de landbouw, met 2,6 procent, met vlak daarna de horeca.

Volgens de meest recente cijfers hierover, uit 2018, had van de werknemers die ziek thuis bleven 44,1 procent griep of verkoudheidsklachten bij het laatste verzuim. In 2014 was dat nog 40,2 procent. Ook psychische klachten, overspannenheid of burn-out werden in 2018 vaker genoemd: 7,2 procent, tegenover 5,7 procent in 2014. Werknemers die verzuimen met psychische klachten blijven het grootste aantal dagen thuis. In 2018 verzuimden werknemers met dit soort klachten bij het laatste verzuim gemiddeld 59 werkdagen. Met een klacht aan het hart of vaatstelsel verbleven zieke werknemers gemiddeld 47 dagen thuis. Bij griep of verkoudheid was dat 3 werkdagen, en bij het totaal van alle klachten 14 werkdagen.

Meer uit Binnenland

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

1 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

2 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

4 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

6 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

10 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

12 uur geleden