Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werknemers gaan actievoeren bij Tata Steel

Werknemers gaan actievoeren bij Tata Steel

BEVERWIJK (ANP) - Personeel van Tata Steel Nederland gaat actievoeren bij de staalfabrikant. In een door FNV georganiseerde peiling in Beverwijk gaven bij de staalfabrikant werkzame vakbondsleden unaniem groen licht voor acties. Welke vorm die krijgen, bepaalt een comité maandag. Sowieso zullen er voor woensdag nog geen acties worden gehouden.

FNV-bestuurder Roel Berghuis noemde de unanieme steun van de bondsleden "ongekend". "De steun voor de directie is helemaal weg." Volgens Berghuis is het dan ook "nu of nooit" om Tata Steel Nederland te redden.

De bondsbestuurder geeft aan dat er creatieve acties komen. "Dat kan van werkonderbrekingen tot estafette-acties gaan of een uitgebreidere schaft. We willen alle afdelingen erbij betrekken." Stakingen zijn nog niet direct aan de orde. Wel gaf Berghuis al aan dat de stakingskas wordt geopend zodat bondsleden die aan acties meedoen geld kunnen krijgen van de vakbond. Ook worden ze door de bond beschermd.

Bijeenkomst

De Tata-medewerkers konden stemmen over de acties tijdens een drive-inbijeenkomst op het parkeerterrein van De Bazaar in Beverwijk. Die vorm was door FNV gekozen om aan de richtlijnen van de RIVM te kunnen voldoen. Dat zal de bond ook bij de acties de komende tijd proberen. "Het maakt het actievoeren iets moeilijker, maar we zullen creatief zijn", stelt Berghuis.

De laatste grote staking bij Tata werd begin jaren negentig gehouden. Sindsdien werden er alleen kleinere acties gehouden. De aanwezige medewerkers denken echter dat het nu wel weer eens tot zo'n staking kan komen. "Gooi de boel maar plat", roept een van de insprekers alvast strijdvaardig.

Harde strijd

Voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad stelde al dat er een "harde strijd" gaat volgen. "Men is echt heel boos", legt hij uit. "Het vertrek van directeur Theo Henrar was de druppel." De afgelopen weken waren er al spontaan allerlei bijeenkomsten. "Ik denk dat de top in India moet ingrijpen. Ik heb al tegen ze gezegd dat ze de situatie onderschatten."

FNV eist dat het werkgelegenheidspact, dat ontslagen in IJmuiden uitsluit tot oktober 2021, door de Europese directie van Tata Steel wordt nageleefd. Ook wil de vakbond dat het pact met vijf jaar wordt verlengd. Daarnaast moet Tata Steel Europe zijn plannen om banen te schrappen bij de voormalige Hoogovens intrekken en mogen er geen onderdelen worden verkocht of werk worden uitbesteed. Verder wil de bond dat er nog dit jaar een strategisch plan wordt opgesteld en dat Tata een toelichting geeft op het vertrek van Henrar. De bond wil vooraf geraadpleegd worden over wie zijn vervanger wordt. "We accepteren geen marionetten in de directie."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Sluiting fabriek Ford dreigt door gebrek aan motoren uit Mexico

MEXICO STAD (ANP/RTR) - Automaker Ford zal volgende week de assemblagelijnen in de Verenigde Staten moeten sluiten als tegen die tijd geen motoren uit Mexico arriveren. De productie van motoren is door Ford uitbesteed aan fabrieken in de Mexicaanse regio Chihuahua.

2 uur geleden
Wall Street sluit overwegend met rode cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag overwegend in het rood gesloten. Het sentiment op Wall Street werd gedrukt door oplaaiende zorgen over het economisch herstel in de Verenigde Staten van de coronacrisis, nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. Daarnaast waren er berichten dat de Amerikaanse regering een verbod wil gaan opleggen voor de Amerikaanse overheid om goederen en diensten af te nemen van bedrijven die gebruik maken van producten van het Chinese technologieconcern Huawei en andere Chinese firma's. Daardoor kunnen de spanningen tussen de VS en China verder oplopen.

4 uur geleden
Formeel bezwaar vakbonden over voorwaarden staatssteun KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbonden bij KLM, waaronder cabinebond VNC, hebben in een gezamenlijke brief bij de Europese Commissie formeel bezwaar gemaakt tegen de eisen die de Nederlandse staat als voorwaarden voor steun aan KLM stelt. Het steunpakket van 3,4 miljard euro voor de luchtvaartmaatschappij ligt momenteel ter goedkeuring in Brussel.

6 uur geleden
Eurogroep kiest Ierse minister Donohoe als voorzitter

BRUSSEL (ANP) - De Ierse minister Paschal Donohoe wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep, het informele overlegorgaan van de EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden. De 45-jarige minister versloeg bij de anonieme stemming zijn twee rivalen, de Spaanse Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna. Hij volgt de Portugees Mario Centeno per 13 juli op voor een verlengbare termijn van 2,5 jaar. "Ik weet zeker dat ik de Eurogroep in goede handen achterlaat", zei Centeno. Donohoe is de eerste Ierse Eurogroepvoorzitter.

7 uur geleden
'Boeing 777x waarschijnlijk niet in 2021 geleverd'

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De 777x van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing komt waarschijnlijk niet op de markt in 2021. Dat meldt Emirates, dat meer dan honderd van de vliegtuigen heeft besteld. De luchtvaartmaatschappij uit Dubai overweegt om een deel van bestelling om te zetten naar de kleinere 787 Dreamliner.

7 uur geleden
Harley-Davidson schrapt banen, vervangt financieel directeur

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Motormaker Harley-Davidson gaat 700 banen schrappen. Ook wil het Amerikaanse bedrijf zijn financieel directeur vervangen. De ingrepen moeten het in de problemen geraakte concern helpen om weer de weg omhoog te vinden. Volgens netwerksite LinkedIn werken bij het concern momenteel ruim 8000 mensen.

8 uur geleden
Beurs Amsterdam sluit in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met verlies gesloten, na een groot deel van de dag op winst te hebben gestaan. De zorgen over het economisch herstel van de coronacrisis laaiden weer op, nu het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten sterk blijft oplopen. Verder kwamen er berichten dat de Amerikaanse regering een verbod wil gaan opleggen voor de Amerikaanse overheid om goederen en diensten af te nemen van bedrijven die gebruik maken van producten van het Chinese technologieconcern Huawei en andere Chinese firma's. Daardoor kunnen de spanningen tussen de VS en China verder oplopen.

9 uur geleden