Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werknemers gaan actievoeren bij Tata Steel

Werknemers gaan actievoeren bij Tata Steel

BEVERWIJK (ANP) - Personeel van Tata Steel Nederland gaat actievoeren bij de staalfabrikant. In een door FNV georganiseerde peiling in Beverwijk gaven bij de staalfabrikant werkzame vakbondsleden unaniem groen licht voor acties. Welke vorm die krijgen, bepaalt een comité maandag. Sowieso zullen er voor woensdag nog geen acties worden gehouden.

FNV-bestuurder Roel Berghuis noemde de unanieme steun van de bondsleden "ongekend". "De steun voor de directie is helemaal weg." Volgens Berghuis is het dan ook "nu of nooit" om Tata Steel Nederland te redden.

De bondsbestuurder geeft aan dat er creatieve acties komen. "Dat kan van werkonderbrekingen tot estafette-acties gaan of een uitgebreidere schaft. We willen alle afdelingen erbij betrekken." Stakingen zijn nog niet direct aan de orde. Wel gaf Berghuis al aan dat de stakingskas wordt geopend zodat bondsleden die aan acties meedoen geld kunnen krijgen van de vakbond. Ook worden ze door de bond beschermd.

Bijeenkomst

De Tata-medewerkers konden stemmen over de acties tijdens een drive-inbijeenkomst op het parkeerterrein van De Bazaar in Beverwijk. Die vorm was door FNV gekozen om aan de richtlijnen van de RIVM te kunnen voldoen. Dat zal de bond ook bij de acties de komende tijd proberen. "Het maakt het actievoeren iets moeilijker, maar we zullen creatief zijn", stelt Berghuis.

De laatste grote staking bij Tata werd begin jaren negentig gehouden. Sindsdien werden er alleen kleinere acties gehouden. De aanwezige medewerkers denken echter dat het nu wel weer eens tot zo'n staking kan komen. "Gooi de boel maar plat", roept een van de insprekers alvast strijdvaardig.

Harde strijd

Voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad stelde al dat er een "harde strijd" gaat volgen. "Men is echt heel boos", legt hij uit. "Het vertrek van directeur Theo Henrar was de druppel." De afgelopen weken waren er al spontaan allerlei bijeenkomsten. "Ik denk dat de top in India moet ingrijpen. Ik heb al tegen ze gezegd dat ze de situatie onderschatten."

FNV eist dat het werkgelegenheidspact, dat ontslagen in IJmuiden uitsluit tot oktober 2021, door de Europese directie van Tata Steel wordt nageleefd. Ook wil de vakbond dat het pact met vijf jaar wordt verlengd. Daarnaast moet Tata Steel Europe zijn plannen om banen te schrappen bij de voormalige Hoogovens intrekken en mogen er geen onderdelen worden verkocht of werk worden uitbesteed. Verder wil de bond dat er nog dit jaar een strategisch plan wordt opgesteld en dat Tata een toelichting geeft op het vertrek van Henrar. De bond wil vooraf geraadpleegd worden over wie zijn vervanger wordt. "We accepteren geen marionetten in de directie."

Meer uit Financieel

AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

3 minuten geleden
Terugroepactie Citroën stokt door leveringsproblemen airbags

AMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.

15 minuten geleden
Banken beloven incassopauze als klant schuldhulp aanvraagt

UTRECHT (ANP) - Een groep Nederlandse banken belooft het invorderen van betaalachterstanden te pauzeren bij klanten die bij de gemeente om schuldhulpverlening hebben gevraagd. Onder andere ING, ABN AMRO, Rabobank en ASN Bank hebben daarover afspraken gemaakt met de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK. Het tijdelijk stopzetten van de incasso moet het oplossen van problematische schulden makkelijker maken.

25 minuten geleden
Inflatie eurozone loopt iets op tot 2 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

2 uur geleden
Nieuwe topman moederbedrijf Douwe Egberts snijdt in kosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.

2 uur geleden
Al ruim 130.000 aanmeldingen voor massaclaim tegen Booking.com

DEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.

3 uur geleden
Consumentenbond: boodschappen over grens wel degelijk goedkoper

DEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.

4 uur geleden