Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werknemers Essity, bedrijf achter Tena en Libresse, gaan actievoeren

Werknemers Essity, bedrijf achter Tena en Libresse, gaan actievoeren

GENNEP (ANP) - Werknemers van Essity, het bedrijf achter verzorgingsproducten zoals Tena en Libresse, gaan woensdag actievoeren in het Limburgse Gennep. Dat doen ze om een betere cao af te dwingen, maakten FNV en CNV bekend.

De werknemers houden van 05.00 uur tot 23.00 uur vijf werkonderbrekingen. "Wat de directie tot nu toe heeft geboden als loonsverhoging voor de nieuwe cao vonden onze leden volstrekt onvoldoende", stelt Wilfred Jonkhout, bestuurder bij FNV. De vakbonden eisen een cao voor een jaar waarin de werknemers er met 6,5 procent op vooruitgaan. Essity gaat hier echter niet mee akkoord.

In de vestiging van Essity in Gennep werken ongeveer 230 medewerkers. Volgens de bonden is het voor het eerst dat er gestaakt wordt bij Essity in Nederland.

'Pure intimidatie'

Het bedrijf heeft in Nederland naast een hoofdkantoor nog vier vestigingen met elk een eigen cao. "Pogingen om deze samen te voegen zijn mislukt. Daardoor verdienen de mensen in Gennep, net als hun collega's in Cuijk, een stuk minder dan hun collega's in de noordelijke locaties in Hoogezand en Suameer", stellen de bonden.

Volgens FNV en CNV zet het bedrijf werknemers onder druk om een brief te tekenen waarin ze akkoord gaan met het laatste eindbod. "Dit komt in het dossier van de werknemers. Pure intimidatie en zelden vertoond in Nederland. Zo ga je niet met je personeel om", zegt Jonkhout van FNV.

'Geen cao'

Essity zegt bereid te zijn de loonsverhoging uit het eindbod individueel door te voeren zolang een cao-akkoord uitblijft. Het gaat daarbij ook om een loonstijging van 6,5 procent, maar dan over een periode van anderhalf jaar.

"Wij betreuren het dat de onderhandelingen op deze manier zijn geƫindigd en er dus voorlopig geen cao voor 2024 te verwachten is", reageert het bedrijf.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

12 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

15 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

17 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

19 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden