
Werkgeversorganisaties zien check op QR-code personeel wel zitten
DEN HAAG (ANP) - De twee grootste belangenbehartigers voor het Nederlandse bedrijfsleven, VNO-NCW en MKB-Nederland, zien ruimere mogelijkheden om te vragen naar een coronatoegangsbewijs wel zitten. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, pleitte zondag voor de inzet van de coronapas op de werkvloer om de stijging van het aantal coronabesmettingen te stoppen.
"Wij delen dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben er eventueel naar te vragen indien de behoefte bestaat in een sector of bedrijf", laat een woordvoerder namens de twee werkgeversorganisaties weten. Vooral in sectoren waar klanten al een coronatoegangsbewijs moeten laten zien, zoals in de horeca of evenementenbranche, zouden ondernemers toestemming moeten krijgen om ook de QR-codes van hun personeel te scannen.
Enkele bedrijven vragen hun personeel al om alleen naar kantoor te komen als ze gevaccineerd zijn. Accountants- en adviesbureau Deloitte wil dat medewerkers een QR-code kunnen laten zien als ze naar kantoor gaan, meldde het bedrijf onlangs aan Nieuwsuur. Autoleasebedrif LeasePlan verlangt ook van zijn werknemers dat ze gevaccineerd zijn als ze naar kantoor komen, maar zegt hier niet op te controleren.
Niet verboden
Het is voor werkgevers niet verboden om te vragen of werknemers gevaccineerd zijn, maar ze moeten daar wel een goede reden voor hebben. Werknemers zijn nooit verplicht om antwoord te geven. Er is nog geen wettelijke grondslag voor de inzet van het coronatoegangsbewijs om werknemers te controleren, maar het kabinet onderzoekt of dit aangepast kan worden.
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn minder te spreken over een ander voorstel van Bruls. Hij wil ook dat de 1,5 meterregel weer gaat gelden om besmettingen te voorkomen. "Dat levert weer nieuwe beperkingen op voor ondernemers en het belangrijkste is nu vooral alles na te leven wat er al ligt aan maatregelen", aldus een zegsman voor de werkgeversorganisaties.
Vakbonden
Vakbond FNV is pertinent tegen de inzet van de CoronaCheck-app op de werkvloer. "‘Wij zijn - net als de meeste vakbonden - vóór vaccineren en een hoge vaccinatiegraad, maar het mag niet ten koste gaan van grondrechten", reageert vicevoorzitter van de vakbond Kitty Jong. "Het is gewoon echt een ander verhaal of je die QR-code toont om vrijwillig een café of restaurant in te gaan, omdat je dat graag wilt, of omdat je naar je werk gaat; de plek die je een inkomen geeft waar je je leven mee betaalt." FNV stelt dat er ook andere oplossingen zijn om een veilige werkomgeving te creëren, zoals goede coronaprotocollen op de werkvloer.
Ook CNV ziet niks in een coronatoegangsbewijs op het werk. De vakbond pleit voor het handhaven van de oude coronaregels: 1,5 meter afstand, goede hygiëne en thuiswerken indien mogelijk.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
10 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
48 minuten geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
2 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
13 uur geleden