Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkgevers willen dat Noord-Brabant de bouw van het slot haalt

Werkgevers willen dat Noord-Brabant de bouw van het slot haalt

DEN BOSCH (ANP) - Haal Brabant van het slot. Deze dringende oproep doet werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland vrijdag in een brief aan de Brabantse formateur Pieter Verhoeve. De bouwstop werkt volgens de werkgevers averechts. Door nieuwbouw toe te staan, zorg je juist voor verduurzaming, aldus de werkgeversorganisatie.

Noord-Brabant zit op slot sinds de provincie in maart besloot geen bouwvergunningen meer te verlenen om de natuur niet verder te laten verslechteren. "Dit besluit leek bedoeld als een oproep aan de Haagse regering om met oplossingen voor de stikstofimpasse te komen. Het Rijk speelt de bal vooralsnog terug naar de provincie. Deze noodgreep van de provincie heeft dus een averechts effect", aldus VNO-NCW Brabant-Zeeland.

Het stoppen van vergunningverlening is slecht voor de economie, en belemmert de energietransitie, die moet leiden tot een daling van de uitstoot van schadelijke stoffen. "Verzwaring van netwerken, bouw van alternatieve energievoorziening, alles loopt enorme vertraging op of komt volledig tot stilstand. Voor al deze werkzaamheden zijn immers bouwvergunningen nodig."

Oproep

"Bied ontwikkelruimte op tijdelijke basis in de zin van de Wet Natuurbescherming (uitstoot van stikstof)", schrijft voorzitter Eric van Schagen in de brief. "Dat komt niet alleen de economie en vestigingsklimaat ten goede, maar juist ook de natuur. Bij elke nieuwe ontwikkeling maakt de industrie immers een verduurzamingsslag waarbij het de uitstoot van CO2 én stikstofoxide verlaagt."

De op deze manier tijdelijk geleende ruimte wordt uiteindelijk teruggegeven, aldus Van Schagen. Daarmee is het milieu gediend en krijgt het bedrijfsleven weer perspectief. En dat laatste is volgens de werkgevers hard nodig nu 2023 voor een aantal sectoren en bedrijven moeilijk gaat worden.

Patstelling

Op het gebied van energietransitie is sprake van een patstelling, aldus de briefschrijvers. De Brabantse werkgevers roepen de formateur dan ook op om in de coalitievorming deze patstelling in Brabant tot hoofdthema te maken en te doorbreken. Ze willen graag hierover met hem in gesprek gaan.

Meer uit Financieel

Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

42 minuten geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

1 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

5 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

5 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

13 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

18 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

19 uur geleden