
Werkgevers uiten opnieuw zorgen over hard oplopende lonen
DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn bezorgd over de aanhoudend hoge loonstijging in Nederland. Dit zou een van de redenen zijn dat verschillende fabrieken in Nederland de deuren sluiten. Volgens werkgeversvereniging AWVN lag de loonstijging in nieuwe cao's in februari voor de dertigste achtereenvolgende maand boven de 4 procent.
"Het koopkrachtverlies van een paar jaar geleden is voor vrijwel alle werknemers meer dan goedgemaakt. Het huidige niveau van verhogingen gaat ten koste van de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven en zal de economie verzwakken", betoogt de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers in een toelichting. AWVN roept de vakbonden nogmaals op tot "constructief overleg".
In de vorige maand afgesproken cao's kwam de loonstijging uit op gemiddeld 4,6 procent. Dat is wel wat lager dan de 5,4 procent die eerder al als voorlopig cijfer in media verscheen. De relatief sterke bijstelling in de definitieve cijfers heeft volgens AWVN te maken met het kleine aantal cao-akkoorden in februari. Er werden vijftien nieuwe cao's afgesloten, minder dan normaal in deze maand.
Binnen 24 uur hebben opnieuw twee grote fabrieken in de Rotterdamse haven aangekondigd hun deuren te sluiten. Na eerdere sluitingen bij Gunvor en Westlake kondigen nu ook Tronox en LyondellBasell aan hun activiteiten te beëindigen. Dit betekent verlies van honderden banen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
28 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zei president Donald Trump dat hij de hoge heffingen op Chinese goederen kan verlagen als de handelsgesprekken tussen China en de VS in Zwitserland komend weekend goed verlopen en dat beleggers nu aandelen moeten kopen.
8 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, gaat ongeveer dertig vliegtuigen van het type 787 Dreamliner kopen van het Amerikaanse Boeing. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Ook zou IAG een optie nemen om meer toestellen te kunnen kopen van Boeing.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten gesloten. De beurshandel kreeg steun van de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Volgens president Donald Trump heeft het Verenigd Koninkrijk toegezegd meer Amerikaanse landbouwproducten zoals rundvlees toe te laten.
13 uur geledenSOLIHULL (ANP) - De Verenigde Staten hebben de heffingen op Brits staal en aluminium geschrapt, zei premier Keir Starmer van het Verenigd Koninkrijk. Ook gaan de Amerikaanse heffingen op Britse auto's sterk omlaag, zei hij over een handelsdeal met Donald Trump.
13 uur geleden