Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkgevers streekvervoer verwerpen ultimatum, staking onafwendbaar

Werkgevers streekvervoer verwerpen ultimatum, staking onafwendbaar

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers in het streekvervoer gaan niet in op het ultimatum van vakbonden FNV en CNV. Dat ultimatum ligt voor tot maandag. Volgens voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) Fred Kagie biedt het ultimatum, en daarmee de stakingsdreiging, geen basis voor verdere cao-onderhandelingen. De stakingen waarmee de bonden dreigen, om zo hun eisen extra kracht bij te zetten, lijken daardoor nu onafwendbaar.

Zo eist de FNV een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. "Dat geld is er niet", zegt Kagie. "Staken betekent niet dat het geld er ineens toch is." Het loonbod van de VWOV bedraagt 8 procent voor een jaar. De arbeidsvoorwaarden gaan er volgens de werkgevers 11 procent op vooruit. De werkgevers zeggen dat de marges in het openbaar vervoer "heel klein" zijn, en dat veel vervoersbedrijven sinds corona verlies draaien.

Voor VWOV is het daarom onmogelijk om tegemoet te komen aan de eisen. "Vakbonden vinden dat we toch over deze eisen in gesprek moeten gaan, onder dreiging en druk van een al aangekondigde staking. Dat is voor ons geen basis om te praten. Staken brengt ons niet om tafel", aldus Kagie.

Krappe werktijden

FNV laat in een reactie weten te wachten tot het ultimatum daadwerkelijk is verstreken. "De eisen blijven liggen zoals deze waren. We merken dat er een grens is bereikt voor chauffeurs", aldus een woordvoerder van de vakbond. Dat geldt niet alleen voor het salaris, maar ook voor de werkdruk. "De chauffeurs hebben hele krappe rijtijden en bijna geen rustmomenten. Daar willen we echt van af", meldt de zegsman.

CNV noemt het "teleurstellend" dat VWOV niet om tafel wil. "Werkgevers vinden het blijkbaar niet nodig genoeg", zegt vakbondsbestuurder Evert Jan van de Mheen. "Het ultimatum ligt er nog, het is aan werkgevers om nu in beweging te komen. De actievoorbereidingen lopen in de tussentijd gewoon door."

Grote cao

Het ultimatum heeft betrekking op de grote cao in het streekvervoer. Die geldt voor 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. De kleinere cao Multimodaal geldt voor 1300 medewerkers, voornamelijk treinpersoneel. Ook voor die cao lopen de onderhandelingen stroef en werd al eerder gestaakt.

Zo riepen FNV en CNV hun leden begin deze maand op om gedurende vijf dagen het werk neer te leggen, voor beide cao's. Als gevolg daarvan viel een deel van het streekvervoer uit. Op meerdere dagen reed volgens VWOV slechts de helft van alle bussen. Ook vielen verschillende treinen uit, onder meer in de Achterhoek, Rivierenland en in Limburg.

Meer uit Financieel

Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

2 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

3 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

3 uur geleden
Berlijn en Parijs 'voor 90 procent eens' over begrotingsregels

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Frankrijk zijn het naar eigen zeggen grotendeels eens over nieuwe Europese regels voor het begrotingstekort en de staatsschuld van EU-landen. Over 90 procent zouden de twee EU-zwaargewichten, die doorgaans de traditionele kampen in de onderhandelingen vertegenwoordigen, inmiddels hetzelfde denken.

4 uur geleden
Rechter: staking Zweeds postbedrijf tegen Tesla mag doorgaan

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto's.

5 uur geleden
Fabrikant elektrische auto's Rivian stijgt op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met plussen aan een nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers lijken voorzichtig positief in afwachting van het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt. De fabrikant van elektrische pick-uptrucks Rivian was een van de winnaars op Wall Street na een positief analistenrapport.

5 uur geleden
Veranderende regels in 2025 zorgen voor run op bestelbussen

AMSTERDAM (ANP) - Verkopers van bestelwagens doen volgend jaar waarschijnlijk goede zaken. Brancheverenigingen RAI Vereniging en BOVAG voorspellen dat er 78.000 bestelwagens worden verkocht, duizenden meer dan dit jaar.

6 uur geleden