Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkgevers streekvervoer: nieuwe staking brengt niks

Werkgevers streekvervoer: nieuwe staking brengt niks

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe staking in het streekvervoer die door FNV en CNV voor woensdag en vrijdag is aangekondigd "gaat niks brengen, want werkgevers kunnen simpelweg niet voldoen aan de eisen van de vakbonden". Dat laat de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) weten. "Dat vakbonden deze koers kiezen, vinden we heel teleurstellend."

De aankondiging van nieuwe landelijke stakingen kwam twee weken na een vijfdaagse staking in het streekvervoer. De medewerkers willen een nieuwe cao met een loon dat meestijgt met de inflatie en maatregelen om de hoge werkdruk te verlagen. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar. CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden.

VWOV-voorzitter Fred Kagie herhaalde dat het geld voor die looneisen er niet is. "Staken betekent niet dat het geld er ineens toch is. De marges in het openbaar vervoer zijn heel klein, sinds corona draaien vervoerbedrijven rode cijfers. Staken brengt ons niet aan tafel. Zolang er gestaakt wordt en deze ultimatums op tafel blijven liggen, gaan we niet in gesprek."

Regionale verschillen

De werkgeversvereniging geeft aan dat de impact van de staking pas op de dag zelf duidelijk wordt. Bij eerdere stakingen is het beeld geweest dat landelijk ongeveer 50 procent van het streekvervoer kon blijven rijden, met daarbij regionale verschillen, aldus VWOV. "Ook als veel bussen rijden, maar de jouwe niet sta je enorm te balen. Het beïnvloedt bovendien de sfeer in de bedrijven en het imago van de sector. Het kost werknemers geld, het kost de werkgevers geld en het brengt ons niet aan tafel", stelt Kagie.

De nieuwe acties hebben betrekking op de grote cao in het streekvervoer. Die geldt voor 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. De kleinere cao Multimodaal geldt voor 1300 medewerkers, voornamelijk treinpersoneel. Ook voor die cao werd al eerder gestaakt. De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz.

Meer uit Binnenland

'Harde knal' bij opvang Ugchelen waar onlangs explosief afging

UGCHELEN (ANP) - Bij de nog leegstaande crisisnoodopvang in Ugchelen is vrijdagavond een "heel harde knal" geweest. De ontploffing gebeurde op het gazon bij de gymzaal van de voormalige Bouwhofschool, meldt een woordvoerster van de gemeente na berichtgeving van De Stentor. Volgens de krant ging het om vuurwerk. Er is geen schade.

53 minuten geleden
LTO: nieuwe variant blauwtong voelt of we weer terug zijn bij af

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert "geschokt" op het bericht dat een nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland is opgedoken. "De schapenhouderij en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af", zegt vicevoorzitter Dirk Bruins van de boerenorganisatie.

6 uur geleden
Nieuw type blauwtong in Nederland, nog geen vaccin beschikbaar

DEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.

6 uur geleden
Arnold Karskens ontslagen bij Ongehoord Nederland

HILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens is ontslagen als bestuursvoorzitter en lid van het bestuur bij omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van toezicht (rvt) van ON! vrijdag gemeld.

10 uur geleden
Kookadvies voor omgeving Purmerend na noodreparatie waterleiding

PURMEREND (ANP) - Zo'n 2000 huishoudens in Purmerend en omgeving krijgen van drinkwaterbedrijf PWN het advies om uit voorzorg hun drinkwater drie minuten te koken. Dat komt door een lekkende waterleiding, waardoor mensen in delen van de gemeenten Purmerend en Wormerland sinds woensdagochtend geen of nauwelijks water hadden.

13 uur geleden
Armoedefonds: hulporganisaties krijgen weer meer hulpvragen

ROSMALEN (ANP) - Lokale armoedehulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen van mensen. Uit een enquête van het Armoedefonds onder 480 lokale organisaties komt naar voren dat de helft verwacht dat het de komende tijd nog drukker gaat worden.

13 uur geleden
Waterschappen pleiten bij Rijk voor landelijk PFAS-verbod in 2026

DEN HAAG (ANP) - Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

16 uur geleden