Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkgevers streekvervoer: nieuwe staking brengt niks

Werkgevers streekvervoer: nieuwe staking brengt niks

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe staking in het streekvervoer die door FNV en CNV voor woensdag en vrijdag is aangekondigd "gaat niks brengen, want werkgevers kunnen simpelweg niet voldoen aan de eisen van de vakbonden". Dat laat de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) weten. "Dat vakbonden deze koers kiezen, vinden we heel teleurstellend."

De aankondiging van nieuwe landelijke stakingen kwam twee weken na een vijfdaagse staking in het streekvervoer. De medewerkers willen een nieuwe cao met een loon dat meestijgt met de inflatie en maatregelen om de hoge werkdruk te verlagen. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar. CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden.

VWOV-voorzitter Fred Kagie herhaalde dat het geld voor die looneisen er niet is. "Staken betekent niet dat het geld er ineens toch is. De marges in het openbaar vervoer zijn heel klein, sinds corona draaien vervoerbedrijven rode cijfers. Staken brengt ons niet aan tafel. Zolang er gestaakt wordt en deze ultimatums op tafel blijven liggen, gaan we niet in gesprek."

Regionale verschillen

De werkgeversvereniging geeft aan dat de impact van de staking pas op de dag zelf duidelijk wordt. Bij eerdere stakingen is het beeld geweest dat landelijk ongeveer 50 procent van het streekvervoer kon blijven rijden, met daarbij regionale verschillen, aldus VWOV. "Ook als veel bussen rijden, maar de jouwe niet sta je enorm te balen. Het beïnvloedt bovendien de sfeer in de bedrijven en het imago van de sector. Het kost werknemers geld, het kost de werkgevers geld en het brengt ons niet aan tafel", stelt Kagie.

De nieuwe acties hebben betrekking op de grote cao in het streekvervoer. Die geldt voor 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. De kleinere cao Multimodaal geldt voor 1300 medewerkers, voornamelijk treinpersoneel. Ook voor die cao werd al eerder gestaakt. De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz.

Meer uit Binnenland

Sanil B. over geweld op Mallorca: ik weet dat ik me heb misdragen

LEEUWARDEN (ANP) - De verdachten die maandag in hoger beroep terechtstaan in de Mallorcazaak, zijn maandag opnieuw geconfronteerd met de beelden van het uitgaansgeweld. De eerste zittingsdag staat in het teken van twee vechtpartijen waar de gewelddadige avond in juli 2021 mee begon. "Ik weet dat ik me heb misdragen", zei verdachte Sanil B. (21) hierover.

52 minuten geleden
4 jaar cel voor commando Sil A. voor drugs- en wapenhandel

ARNHEM (ANP) - Commando Sil A. is maandag door de militaire kamer van de rechtbank Arnhem veroordeeld tot vier jaar cel voor betrokkenheid bij drugs- en wapensmokkel. Volgens de rechter heeft de 44-jarige A. meegeholpen aan de voorbereiding van twee grote coketransporten vanuit Suriname naar Antwerpen en Hamburg.

1 uur geleden
Organisaties: Staat moet export F-35-onderdelen Israël stoppen

DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum willen dat de Nederlandse staat stopt met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël, zo is naar voren gekomen tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De Staat moet niet langer bijdragen aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza, vinden de organisaties. De Staat verweert zich hiertegen.

1 uur geleden
Deel Zomercarnaval voortaan achter hek en zonder sterke drank

ROTTERDAM (ANP) - De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

3 uur geleden
Wekelijkse instroom asielzoekers opnieuw hoger dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1300 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n duizend asielzoekers. Voor de negende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

4 uur geleden
Hof doet op 14 maart uitspraak in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 14 maart uitspraak in de Mallorcazaak. Dat werd duidelijk bij aanvang van de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling.

4 uur geleden
Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

10 uur geleden