Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Werkgevers misbruiken coronacrisis in cao-overleggen'

'Werkgevers misbruiken coronacrisis in cao-overleggen'

UTRECHT (ANP) - Werkgevers lijken de coronacrisis als excuus te gebruiken om loonmatigingen en versobering van arbeidsvoorwaarden af te dwingen in cao-onderhandelingen. Dat concludeert vakbond FNV in een terugblik op het arbeidsvoorwaardenseizoen 2020, dat loopt tot 1 december. Het cao-overleg verloopt zowel op het terrein van meer zekerheid voor werknemers als op loongebied zeer moeizaam, aldus de grootste vakbond van Nederland.

Dit jaar heeft FNV 192 cao's afgesloten voor circa 1,5 miljoen mensen. Dat is minder dan gemiddeld in voorgaande jaren, vooral als gevolg van de crisis. Het gemiddeld aantal afgesloten cao's lag in de afgelopen drie jaar op peildatum 1 december op 260. De loonstijging was voorafgaand aan de crisis volgens FNV gemiddeld 3,2 procent. Over het hele jaar zijn de lonen gemiddeld 2,4 procent verhoogd.

Er zijn dit jaar volgens FNV iets minder afspraken gemaakt over zekerheid voor werknemers, zoals tijdelijke banen omzetten naar contracten voor onbepaalde tijd, een maximum aantal flexwerkers of alleen tijdelijk personeel voor tijdelijk werk. Ook in sectoren die lijken te profiteren van de corona-uitbraak, zoals in de pakketbezorging en de supermarkten, investeren werkgevers te weinig in het personeel, aldus de bond.

FNV stelt ook dat onderhandelingen in de publieke sector moeizaam verlopen. "Het kabinet heeft wel miljarden over om te investeren in bedrijven, maar investeren in al die vitale beroepen in de publieke sector, zoals in de zorg, onderwijs, gemeentes en handhaving, is blijkbaar een brug te ver", zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV. Hij vraagt zich af waar de waardering voor deze vitale beroepen blijft.

Meer uit Financieel

Russische inkomsten olie en gas in februari 80 procent gestegen

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische inkomsten uit olie en gas zijn de afgelopen maand met 80 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de westerse sancties verdiende de Russische staat vorige maand in totaal 945,6 miljard roebel (9,6 miljard euro) aan belastingen uit de olie- en gasindustrie, vooral dankzij de hogere prijzen voor ruwe olie.

33 minuten geleden
Google maakt diensten van concurrentie beter zichtbaar in zoekmachine

BRUSSEL (ANP/RTR) - Google, de zoekmachine van Alphabet, komt met veranderingen van zoekresultaten voor gebruikers waardoor ze sneller de diensten van concurrenten, zoals vergelijkingssites voor hotels of vluchten, zien. Ook komen er nieuwe tools uit voor ontwikkelaars die hun producten op de platformen van concurrenten aanbieden. De veranderingen komen kort voordat strengere regelgeving vanuit Brussel van kracht wordt.

1 uur geleden
Felyx komt in handen van Spaans deelscooterbedrijf

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse deelscooterbedrijf Felyx komt in handen van de Spaanse branchegenoot Cooltra. Door de krachtenbundeling ontstaat volgens de partijen de grootste aanbieder van elektrische deelscooters in Europa. Felyx blijft wel onder de eigen naam actief in steden waar de scooters van het bedrijf nu al rondrijden.

1 uur geleden
Lufthansa annuleert vluchten van en naar Schiphol om staking

SCHIPHOL (ANP) - Lufthansa schrapt de komende dagen een twintigtal vluchten van en naar Schiphol omdat het grondpersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij gaat staken. Op woensdagavond leggen de medewerkers zestig uur lang het werk neer, tot zaterdagochtend. Op al die dagen worden vluchten geschrapt, is te zien op de website van Schiphol. Het betreft vluchten van en naar de Duitse steden München en Frankfurt.

1 uur geleden
Batterijproducent LeydenJar bouwt fabriek in Eindhoven

LEIDEN (ANP) - Batterijproducent LeydenJar gaat zijn productie fors opvoeren. Het Leidse bedrijf, dat een techniek heeft ontwikkeld waarmee batterijen veel langer meegaan, gaat in Eindhoven een fabriek bouwen die binnen enkele jaren plaats moet bieden aan honderden werknemers.

1 uur geleden
Links-extremisten eisen sabotage Duitse Tesla-fabriek op

BERLIJN (ANP/AFP/RTR/DPA) - Een links-extremistische actiegroep eist de verantwoordelijkheid op voor de brandstichting bij een elektriciteitsmast en de stroomuitval bij de grote Tesla-fabriek in de buurt van Berlijn. De claim komt van de Vulkangruppe, oftewel Vulkaangroep. Volgens de actiegroep was het een daad van protest tegen de autofabrikant.

2 uur geleden
Woningbouwers willen overheidssteun om vraag aan te jagen

VOORBURG (ANP) - Om de markt van nieuwbouwwoningen te stimuleren is financiële steun van de overheid nodig en een aanpassing van de huidige reguleringen. Dat stelt WoningBouwersNL, brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, in een halfjaarlijks rapport.

2 uur geleden