Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkgevers manen tot haast met toestaan sneltesten

Werkgevers manen tot haast met toestaan sneltesten

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid moet met spoed ook sneltesten voor het coronavirus toelaten, om zo de huidige toename van het aantal besmettingen in te dammen. Dat betogen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de nieuwe maatregelen van het kabinet voor regio's met hoge besmettingsaantallen. Dat er weer strengere regels gaan gelden voor de plaatselijke horeca, vinden ze "disproportioneel".

Volgens de twee belangrijke lobbyclubs voor het Nederlandse bedrijfsleven blijft traceren en testen de beste manier om het virus in te dammen. Die methode zou ook verdere schade aan de economie voorkomen, in tegenstelling tot gedwongen sluitingen. Naast het opschalen van alle beschikbare testcapaciteit, moet de overheid sneltesten die al beschikbaar zijn met haast beoordelen.

Deze tests, die binnen 45 minuten een uitslag geven, zijn volgens VNO-NCW en MKB-Nederland goedkoper. Groot voordeel voor de achterban is dat ze grootschalig zijn toe te passen in het bedrijfsleven. "De kosten van meer en grootschalig testen zijn niets vergeleken met de miljarden schade die de samenleving en de economie oplopen als we het aantal besmettingen geen halt weten te toe te roepen."

Compensatie

De ondernemersverenigingen zinspelen in hun reactie ook op compensatie voor ondernemers die de lonen moeten doorbetalen voor werknemers in thuisquarantaine. Die kosten zouden door de beperkte testcapaciteit alleen maar oplopen.

Net zoals horeca-ondernemers zelf, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland de verplichte sluitingstijd om 01.00 uur 's nachts voor horecagelegenheden onterecht. "Het lijkt op schieten met een kanon op een mug. Vaststaat immers dat veruit de meeste besmettingen plaatsvinden in de privésfeer", stellen de organisaties.

Meer uit Binnenland

Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

8 minuten geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

55 minuten geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

58 minuten geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

1 uur geleden
Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

1 uur geleden
Kabinet: sturen reddingsboten naar Oekraïne serieuze optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil Oekraïne hulp bieden na de verwoesting van de Kachovka-dam nabij Cherson. Het sturen van reddingsboten is een "serieuze optie", laat een woordvoerder van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten.

1 uur geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

1 uur geleden