Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Werkende kreeg meer keuze over werkplek, niet over werktijden'

'Werkende kreeg meer keuze over werkplek, niet over werktijden'

DEN HAAG (ANP) - Werkenden hebben de afgelopen jaren meer zeggenschap gekregen over waar ze werken, maar niet over wanneer ze kunnen werken. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een onderzoek onder 4500 mensen in de werkzame leeftijd.

Het percentage werknemers dat zeggenschap heeft over zijn werkplek groeide tot 28 in 2018. Dat was nog 21 in 2004, toen het onderzoek begon. Een vijfde van de ondervraagden werkte in 2018 minstens een keer per week thuis, tegen 16 procent in 2004. De invloed op wanneer mensen kunnen werken, bleef daarentegen vrijwel constant, terwijl juist dát de combinatie van arbeid en zorg het sterkst verbetert, merken de onderzoekers op.

De overheid streeft naar grotere zeggenschap onder werkenden in de hoop dat vrouwen dan meer gaan werken, licht het SCP toe. Mede daarom werd in 2016 de Wet flexibel werken ingevoerd. Daarin staat dat werkgevers verzoeken van medewerkers om andere werktijden alleen nog te mogen afwijzen bij zwaarwegend bedrijfsbelang. Verzoeken voor wijziging van de werkplek zijn makkelijker af te wijzen. De werkgever hoeft alleen het verzoek te hebben overwogen.

Door de coronacrisis heeft thuiswerken een totaal andere lading gekregen, merken de onderzoekers op. Voor veel werkenden is thuiswerk momenteel een noodgedwongen keuze. Sommige mensen hebben evenwel geen geschikte werkruimte of hebben te maken met kinderen die constant om aandacht vragen. Dat kan onregelmatige werktijden en afstemmingsproblemen met zich meebrengen, waarschuwt het SCP.

In normale omstandigheden zorgt thuiswerken juist voor een betere afstemming tussen werk en privé, benadrukt het planbureau. Dat is ook wat deels gebeurde in de jaren dat het onderzoek liep.

Meer uit Financieel

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

27 minuten geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

1 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

2 uur geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

2 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

3 uur geleden
Greenpeace vindt dat Unilever zich moet schamen

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisatie Greenpeace heeft geen goed woord over voor de aangepaste doelstellingen van Unilever om het gebruik van nieuw plastic terug te dringen. In plaats van een halvering volgend jaar, zegt het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern achter Axe, Dove en Knorr te mikken op een vermindering met 30 procent in 2026. "Unilever zou zich vandaag moeten schamen", reageert Greenpeace op het nieuws.

3 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. De pedalen kunnen ook losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

3 uur geleden