
'Werkende kreeg meer keuze over werkplek, niet over werktijden'
DEN HAAG (ANP) - Werkenden hebben de afgelopen jaren meer zeggenschap gekregen over waar ze werken, maar niet over wanneer ze kunnen werken. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een onderzoek onder 4500 mensen in de werkzame leeftijd.
Het percentage werknemers dat zeggenschap heeft over zijn werkplek groeide tot 28 in 2018. Dat was nog 21 in 2004, toen het onderzoek begon. Een vijfde van de ondervraagden werkte in 2018 minstens een keer per week thuis, tegen 16 procent in 2004. De invloed op wanneer mensen kunnen werken, bleef daarentegen vrijwel constant, terwijl juist dát de combinatie van arbeid en zorg het sterkst verbetert, merken de onderzoekers op.
De overheid streeft naar grotere zeggenschap onder werkenden in de hoop dat vrouwen dan meer gaan werken, licht het SCP toe. Mede daarom werd in 2016 de Wet flexibel werken ingevoerd. Daarin staat dat werkgevers verzoeken van medewerkers om andere werktijden alleen nog te mogen afwijzen bij zwaarwegend bedrijfsbelang. Verzoeken voor wijziging van de werkplek zijn makkelijker af te wijzen. De werkgever hoeft alleen het verzoek te hebben overwogen.
Door de coronacrisis heeft thuiswerken een totaal andere lading gekregen, merken de onderzoekers op. Voor veel werkenden is thuiswerk momenteel een noodgedwongen keuze. Sommige mensen hebben evenwel geen geschikte werkruimte of hebben te maken met kinderen die constant om aandacht vragen. Dat kan onregelmatige werktijden en afstemmingsproblemen met zich meebrengen, waarschuwt het SCP.
In normale omstandigheden zorgt thuiswerken juist voor een betere afstemming tussen werk en privé, benadrukt het planbureau. Dat is ook wat deels gebeurde in de jaren dat het onderzoek liep.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vraag naar olie zal in 2030 licht dalen, voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in het nieuwe olierapport. Dat is volgens de internationale adviseur voor energiezaken de eerste daling sinds de coronapandemie van 2020.
55 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen zijn in de eerste drie maanden van het jaar 54 miljard euro minder waard geworden, berekende De Nederlandsche Bank (DNB). Dat kwam voor een groot deel door de daling van de dollar, meldt de centrale bank.
1 uur geledenMÜNCHEN (ANP) - Het Duitse defensiebedrijf Helsing heeft in een nieuwe financieringsronde 600 miljoen euro opgehaald om zijn activiteiten uit te breiden. De start-up uit München maakt geavanceerde drones en wil ook onbemande vliegtuigen en onderzeeboten gaan produceren.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index ging dinsdag omlaag door de aanhoudende zorgen over de escalatie van de strijd tussen Israël en Iran. Maandag zorgden mediaberichten dat Iran via bemiddelende landen een wapenstilstand met Israël zou willen sluiten, nog voor enige opluchting op de beurzen. Ook zou het land nucleaire onderhandelingen met de Verenigde Staten willen hervatten.
2 uur geledenKANANASKIS (ANP/BLOOMBERG) - Canada en de Verenigde Staten streven ernaar om binnen een maand een handelsakkoord te sluiten. Dat zei de Canadese premier Mark Carney na een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de G7-top.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Wie op zoek is naar een baan, heeft goede kansen als kapper, tandtechnicus, beroepsmilitair of telefoonreparateur. Dat zijn volgens uitkeringsinstantie UWV dit jaar nieuwe kansrijke beroepen. Tekstschrijvers en grafisch vormgevers hebben door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) juist slechtere baankansen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse reisbranche is ook gevoelig voor de handelsoorlog van Donald Trump. Daarop wijzen economen van ABN AMRO in een nieuw rapport. Hoewel de Amerikaanse importheffingen geen directe impact hebben op de sector, kunnen de bredere diplomatieke en economische gevolgen volgens de bank wel degelijk gevolgen hebben voor diensten zoals toerisme en zakenreizen.
7 uur geleden