Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldwijde vraag naar vliegtickets neemt toe door lokale markten

Wereldwijde vraag naar vliegtickets neemt toe door lokale markten

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde vraag naar vliegtickets is in september wat toegenomen. Dat komt volgens de internationale brancheorganisatie IATA doordat op de lokale markten meer wordt gevlogen, met name in China. Daar werden coronabeperkingen versoepeld ten opzichte van de maand augustus. De vraag naar internationale vluchten nam iets af.

De totale mondiale vraag lag 53 procent lager dan in september 2019, voor de coronacrisis. Dat is een kleine verbetering ten opzichte van de min van 56 procent in augustus. Vergelijkingen met 2020 hebben volgens de IATA niet zo veel zin omdat de markt toen erg verstoord werd door de coronapandemie.

In veel regio's nam de vraag naar vliegtickets af, zoals in Europa en Noord-Amerika. "De prestaties van september zijn een positieve ontwikkeling, maar het herstel van het internationale verkeer wordt gefrustreerd door aanhoudende grenssluitingen en quarantaineverplichtingen", zegt IATA-topman Willie Walsh in een toelichting op de cijfers. Hij noemt het een positieve ontwikkeling dat de Verenigde Staten vanaf 8 november gevaccineerde passagiers uit 33 landen gaan toestaan, waaronder landen uit de Europese Unie.

De wereldwijde vraag naar luchtvrachtvervoer is in september weer toegenomen dankzij het economische herstel. De vraag, gemeten in zogeheten vrachttonkilometers, was in september 9,1 procent hoger dan in dezelfde maand in 2019. In augustus was dat percentage nog 7,7 procent hoger.

De problemen in de wereldwijde toeleveringsketen zijn groot en ook daardoor stijgt de vraag naar luchtvrachtvervoer. "Fabrikanten kiezen vaker voor luchtvervoer vanwege de snelheid", aldus Walsh. Volgens hem kan de sector de extra vraag niet aan vanwege capaciteitsgebrek. "Als er niets aan wordt gedaan, kunnen de problemen in de toeleveringsketen het herstel van de coronacrisis vertragen. Overheden moeten nu actie ondernemen", zegt hij.

Meer uit Financieel

Apple stijgt op Wall Street na geruchten over staken autoproject

NEW YORK (ANP) - Apple is dinsdag gestegen op de aandelenbeurzen in New York. Persbureau Bloomberg meldde dat het techconcern uit Cupertino stopt met het jarenlange project voor de ontwikkeling van een eigen auto. Veel personeel dat daarbij betrokken was, wordt overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf. Het aandeel eindigde 0,8 procent hoger.

2 uur geleden
Vakbond roept op tot nieuwe staking grondpersoneel Lufthansa

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking van drie dagen door grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa. Die zou woensdag al moeten beginnen. Volgens de bond zullen reizigers daar deze keer niets van merken.

2 uur geleden
Apple stopt vermoedelijk met ontwikkeling eigen auto

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple stopt met het ontwikkelen van een eigen auto. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Daarmee komt er een einde aan een jarenlang project van het Amerikaanse techconcern dat omstreeks 2014 begon. Veel medewerkers uit het team dat werkte aan de 'Apple Car' worden overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf.

4 uur geleden
Cabinepersoneel Brussels Airlines gaat woensdag drie dagen staken

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het cabinepersoneel van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat vanaf woensdag drie dagen staken. Daartoe hadden vakbonden ACV Puls en CNE eerder al opgeroepen, maar de stakingsplannen zijn dinsdag bevestigd. Brussels Airlines heeft al laten weten woensdag een vijfde van alle geplande vluchten te schrappen. De thuisluchthaven van Brussels Airlines is Brussels Airport, waar jaarlijks ook veel Nederlanders gebruik van maken.

5 uur geleden
OpenAI beschuldigt The New York Times van 'hacken' ChatGPT

NEW YORK (ANP/RTR) - OpenAI beschuldigt The New York Times van het "hacken" van zijn chatbot ChatGPT. Daarmee zou de Amerikaanse krant misleidend bewijs willen verzamelen in een rechtszaak die is aangespannen tegen het AI-bedrijf om het schenden van auteursrechten. OpenAI heeft de rechter daarom gevraagd om delen van de aanklacht te verwerpen.

5 uur geleden
Weer minder orders chipbedrijf ASMI, wel sterke vraag uit China

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. De orderontvangst kwam over die periode uit op ruim 677 miljoen euro, 14 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren.

5 uur geleden
ASMI stijgt op Damrak terwijl beleggers wachten op resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI is dinsdag met een plus van 0,6 procent de handel uitgegaan op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf uit Almere komt na de slotbel met resultaten, waar beleggers deze dag met name naar hebben uitgekeken. Zij zijn benieuwd naar de vooruitzichten, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd is er meer vraag naar AI-chips.

6 uur geleden