Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldwijde voedselprijzen lopen op na verlopen graandeal

Wereldwijde voedselprijzen lopen op na verlopen graandeal

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli voor het eerst in drie maanden gestegen, zegt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Extreem hoge temperaturen in Zuid-Europa en zware regenval in China zorgen voor tegenvallende oogsten. Ook het verlopen van de zogeheten graandeal afgelopen maand zorgde voor prijsstijgingen.

De graandeal maakte de export van graan uit Oekraïne mogelijk ondanks de oorlog daar. Maar Rusland stemde niet in met een vierde verlenging van de afspraken. De VN waarschuwden twee weken geleden al dat prijsstijgingen na het verlopen van de graandeal kunnen leiden tot honger voor miljoenen mensen.

De voedselprijzen zijn in juli met 1,3 procent opgelopen. Plantaardige oliën stegen het meest in prijs met 12 procent, mede door het verlopen van de graandeal. De rijstindex van de FAO bereikte daarnaast het hoogste punt in meer dan tien jaar. Dat komt omdat India, de grootste rijstexporteur, minder rijst exporteerde. Dat baart de FAO "grote zorgen over de voedselzekerheid" voor een groot deel van de wereldbevolking, vooral voor de armste mensen.

Vorig jaar maart bereikten de prijzen voor voedsel nog een recordhoogte. Dat kwam voornamelijk vanwege de oorlog in Oekraïne, die toen net begonnen was.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

1 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

2 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

3 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

5 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

6 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

6 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

6 uur geleden