Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldwijde petitie tegen uitbuiting medewerkers door Amazon

Wereldwijde petitie tegen uitbuiting medewerkers door Amazon

AMSTERDAM (ANP) - Amazon moet stoppen met het uitbuiten van medewerkers en meer doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wereldwijd vragen vakbonden aan parlementariërs om de petitie #makeamazonpay te ondertekenen, voor een fatsoenlijke bedrijfsvoering van het Amerikaanse webwinkelconcern. Ook FNV roept de Nederlandse politiek dringend op om zich uit te spreken tegen het slechte werkgeverschap van Amazon.

In de petitie wordt Amazon opgeroepen om te zorgen voor betere werkomstandigheden en een redelijk loon voor werknemers. Daardoor zou het bedrijf ook de concurrentie niet meer oneerlijk benadelen. Verder willen de vakbonden dat Amazon aandacht heeft voor het klimaat. Begin december zal de wereldwijde vabondskoepel UniGlobal alle politieke steunbetuigingen aanbieden aan Jeff Bezos, de topman van Amazon.

Volgens vicevoorzitter van FNV, Tuur Elzinga, staan de commerciële successen van Amazon in schril contrast met de manier waarop het bedrijf omgaat met fundamentele aspecten van ‘fatsoenlijke’ bedrijfsvoering. Elzinga roept in een mail de Nederlandse politici op om aandacht te vragen voor "oneerlijke concurrentie, een verantwoord arbeidsvoorwaardenbeleid, het betalen van belastingen, de erkenning van vakbondsrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen".

Black Friday

FNV doet de oproep doelbewust op Black Friday, de dag waarop winkels beginnen met de uitverkoop en dit jaar vooral bij online winkels voor grote drukte zorgt. Hoewel Amazon in Nederland nog niet zo groot is, is het volgens FNV wel nadrukkelijk aanwezig in het e-commercelandschap. Ze leveren vanuit twee Duitse distributiecentra en retourzendingen worden door Nederlandse transportbedrijven uitgevoerd.

Eerder dit jaar vroegen Europese vakbondsleiders om onderzoek naar Amazon te laten doen. Het gaat om een onderzoek naar het anti-vakbondsbeleid en het vermeend bespioneren van zowel eigen werknemers als van kritische politici. Dit initiatief werd gevolgd door een brief van 37 Europarlementariërs aan Amazon waarin opheldering werd gevraagd over deze praktijken. De meest recente berichten duiden op het schenden door Amazon van de antitrust-wetgeving.

Meer uit Financieel

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

2 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

7 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

8 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

8 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

9 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

9 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

10 uur geleden