Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldwijde petitie tegen uitbuiting medewerkers door Amazon

Wereldwijde petitie tegen uitbuiting medewerkers door Amazon

AMSTERDAM (ANP) - Amazon moet stoppen met het uitbuiten van medewerkers en meer doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wereldwijd vragen vakbonden aan parlementariërs om de petitie #makeamazonpay te ondertekenen, voor een fatsoenlijke bedrijfsvoering van het Amerikaanse webwinkelconcern. Ook FNV roept de Nederlandse politiek dringend op om zich uit te spreken tegen het slechte werkgeverschap van Amazon.

In de petitie wordt Amazon opgeroepen om te zorgen voor betere werkomstandigheden en een redelijk loon voor werknemers. Daardoor zou het bedrijf ook de concurrentie niet meer oneerlijk benadelen. Verder willen de vakbonden dat Amazon aandacht heeft voor het klimaat. Begin december zal de wereldwijde vabondskoepel UniGlobal alle politieke steunbetuigingen aanbieden aan Jeff Bezos, de topman van Amazon.

Volgens vicevoorzitter van FNV, Tuur Elzinga, staan de commerciële successen van Amazon in schril contrast met de manier waarop het bedrijf omgaat met fundamentele aspecten van ‘fatsoenlijke’ bedrijfsvoering. Elzinga roept in een mail de Nederlandse politici op om aandacht te vragen voor "oneerlijke concurrentie, een verantwoord arbeidsvoorwaardenbeleid, het betalen van belastingen, de erkenning van vakbondsrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen".

Black Friday

FNV doet de oproep doelbewust op Black Friday, de dag waarop winkels beginnen met de uitverkoop en dit jaar vooral bij online winkels voor grote drukte zorgt. Hoewel Amazon in Nederland nog niet zo groot is, is het volgens FNV wel nadrukkelijk aanwezig in het e-commercelandschap. Ze leveren vanuit twee Duitse distributiecentra en retourzendingen worden door Nederlandse transportbedrijven uitgevoerd.

Eerder dit jaar vroegen Europese vakbondsleiders om onderzoek naar Amazon te laten doen. Het gaat om een onderzoek naar het anti-vakbondsbeleid en het vermeend bespioneren van zowel eigen werknemers als van kritische politici. Dit initiatief werd gevolgd door een brief van 37 Europarlementariërs aan Amazon waarin opheldering werd gevraagd over deze praktijken. De meest recente berichten duiden op het schenden door Amazon van de antitrust-wetgeving.

Meer uit Financieel

ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

1 uur geleden
Euronext-beurzen hebben geen last van computerstoring

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De handel op de aandelenbeurzen van Euronext wordt niet beïnvloed door de wereldwijde computerstoring, meldt de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan. "We zijn op de hoogte van de huidige Microsoft-storing. Het heeft echter geen impact op de handel op onze markten en we houden de situatie nauwlettend in de gaten", stelt de beursexploitant in een verklaring.

2 uur geleden
Gasunie investeert 8 miljard in opslag waterstof, CO2 en groen gas

GRONINGEN (ANP) - Gasunie investeert tot 2030 bijna 8 miljard euro in transport en opslag van waterstof, CO2, warmte en groen gas. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

2 uur geleden
Crowdstrike bevestigt crashes op Windows-besturingssystemen

SYDNEY (ANP/RTR) - IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een tefefonisch bericht aan klanten weten "op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen".

3 uur geleden
ASML verder omlaag op Damrak na verkoopgolf in chipsector

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging vrijdag verder omlaag op de Amsterdamse beurs, na de recente verkoopgolf in de chipsector. De chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen deze week uit de gratie bij beleggers. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Zo raakte chipmachinemaker ASML in de afgelopen twee handelsdagen ruim 14 procent aan beurswaarde kwijt. Het aandeel verloor nu 0,8 procent. Branchegenoten Besi en ASMI klommen daarentegen 0,3 en 0,2 procent.

3 uur geleden
AEX-index koerst af op hoger begin, focus blijft op chipsector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van een turbulente handelsweek. De Amsterdamse hoofdindex verloor deze week al zo'n 3 procent. Vooral de chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen uit de gratie. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Chipmachinemaker ASML raakte deze week ruim 14 procent aan waarde kwijt, ondanks dat het bedrijf met sterke kwartaalcijfers kwam. Ook branchegenoten Besi en ASMI gingen mee omlaag.

4 uur geleden
Recordaantal buitenlandse toeristen in Japan, meer dan voor corona

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Japan heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal buitenlandse toeristen verwelkomd. Het cijfer lag ook hoger dan voor de coronapandemie, geholpen door de zwakkere yen waardoor reizen naar het Aziatische land betaalbaarder zijn geworden.

4 uur geleden