
Wereldwijd waren oceanen afgelopen jaar het heetst ooit gemeten
DEN HAAG (ANP) - De temperaturen van de oceanen wereldwijd bereikten afgelopen jaar opnieuw recordhoogten. Een internationaal team van wetenschappers concludeert dat de energie- en watercycli op aarde ingrijpend zijn getransformeerd door broeikasgassen uitgestoten door de mens. "Dit veroorzaakt diepgaande veranderingen in het klimaatsysteem", schrijft het team woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Advances in Atmospheric Sciences.
Onderzoeker John Abraham, hoogleraar aan een universiteit in Minnesota, legt in The Guardian uit dat de oceaantemperatuur een goede indicator is om de opwarming van de aarde te meten. Zo absorberen oceanen "meer dan 90 procent" van de warmte. Ook wordt de oceaantemperatuur veel minder beïnvloed door natuurlijke schommelingen dan de temperatuur op aarde. De analyse laat volgens de hoogleraar zien in hoeverre onze planeet uit balans is.
Sinds 1958 is er een stijging te zien in de oceaantemperatuur. Na 1990 versnelde dit proces. Met een hetere oceaan is er meer kans op extreme weersomstandigheden. Het zorgt bijvoorbeeld voor meer vocht dat opstijgt, wat weer leidt tot intense regenval en overstromingen. Bovendien kan dit de orkanen verergeren.
Overigens heerste afgelopen jaar een La Niña, een periode waarin de zeewatertemperatuur in een deel van de Stille Oceaan afkoelt door zeestroming tussen Zuid-Amerika en Australië. Dit heeft gevolgen voor het weer wereldwijd. Door dit effect had dit jaar eigenlijk iets koeler moeten zijn. Als het broertje El Niño terugkeert zie je het tegenovergestelde effect en zou de luchttemperatuur mogelijk nog meer opwarmen. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zei in november te verwachten dat La Niña in elk geval nog tot maart aanhoudt.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met 90 procent is teruggebracht vergeleken met 1990, zo stelt ze woensdag voor. Daarbij wil de Commissie het voor lidstaten wel makkelijker maken dit klimaatdoel te bereiken, zeiden Eurocommissarissen Teresa Ribera (Schone Transitie) en Wopke Hoekstra (Klimaat) op een persconferentie.
19 minuten geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft een einde gemaakt aan de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Het parlement en de belangrijke Raad van Hoeders stemden daar vorige week al mee in, maar nu zijn de banden officieel verbroken.
39 minuten geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar zegt dat het land de kans moet grijpen om de gijzelaars van Hamas te bevrijden. Het bericht op X komt enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump stelde dat Israël akkoord is met een bestand van zestig dagen, al gaat Saar daar niet expliciet op in.
1 uur geledenPARIJS/MADRID (ANP/AFP) - De extreme hitte in Europa heeft aan nog eens zeker vier mensen het leven gekost. In Frankrijk overleden twee personen door de warmte en in Spanje kwamen twee personen om bij een bosbrand die vermoedelijk kon ontstaan door de hoge temperaturen en de droogte. Op veel plekken in Frankrijk en Spanje schommelt de temperatuur al dagen rond de 40 graden.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Een Franse parlementaire onderzoekscommissie verwijt premier François Bayrou dat hij in zijn tijd als minister van Onderwijs niet heeft ingegrepen bij grootschalig misbruik op een katholieke school. Hij zou volgens de commissie "de middelen" hebben gehad om actie te ondernemen, maar omdat hij dat niet deed, kon het fysiek en seksueel geweld jarenlang doorgaan.
3 uur geledenTEHERAN (ANP/RTR) - De nucleaire installatie in Fordow is "ernstig en zwaar beschadigd" geraakt door het Amerikaanse bombardement van vorige maand, maar dat is niet het einde van het Iraanse nucleaire programma. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi gezegd in een interview met CBS News.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Paramount, het moederbedrijf van de Amerikaanse nieuwszender CBS News, heeft een schikking getroffen met president Donald Trump over een interview met Kamala Harris tijdens de verkiezingscampagne. Trump spande een rechtszaak aan omdat het interview volgens hem op een misleidende manier was bewerkt zodat Harris in een goed daglicht werd geplaatst.
3 uur geleden