Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldwijd staan theaters stil bij 1 jaar vrijwel zonder publiek

Wereldwijd staan theaters stil bij 1 jaar vrijwel zonder publiek

ALKMAAR/ZWOLLE (ANP) - Tientallen theaters verspreid over ons land memoreren zaterdag dat ze al een jaar lang geen of heel weinig publiek hebben kunnen ontvangen wegens het coronavirus. De Nederlandse schouwburgen staan niet alleen in de actie: volgens de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) staan er in meer dan dertig landen theaters stil bij het treurige jubileum.

De deelnemende zalen brengen allemaal via een livestream een uitvoering van het stuk Wit Konijn Rood Konijn van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Het gezamenlijke evenement moet een "internationale viering" zijn van "inspiratie en verbeeldingskracht" en moet ook het bewijs leveren dat "creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan".

De spelers die meedoen, onder wie in ons land Pierre Bokma, Huub van der Lubbe, Nhung Dam en Theo Maassen, zijn niet echt voorbereid. De tekst van het stuk zit namelijk in een verzegelde envelop, vertelt de VSCD. "De acteur opent ter plekke, op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is."

"Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekken ze tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit Wit Konijn Rood Konijn."

Dit stuk is in meer dan 25 talen vertaald en al duizenden keren opgevoerd, maar telkens door andere acteurs. "Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen", legt de vereniging uit.

Het initiatief voor de wereldwijde voorstelling werd genomen door het Aurora Nova Theater in Berlijn. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur beginnen.

Meer uit Binnenland

Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

54 minuten geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

1 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariër.

3 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

6 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

8 uur geleden
Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - Advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten voor de viervoudige moord in Enschede in 2018 willen nieuw onderzoek in deze zaak. Ze willen anonieme getuigen horen die zich pas recent via het Openbaar Ministerie hebben gemeld, zeiden ze vrijdag op de zitting bij het hof in Zwolle.

8 uur geleden
Tweede en laatste weekend zonder treinen van en naar Rotterdam CS

ROTTERDAM (ANP) - Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

10 uur geleden