Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldwijd recordaantal van bijna 60 miljoen mensen ontheemd

Wereldwijd recordaantal van bijna 60 miljoen mensen ontheemd

GENÈVE (ANP) - Door conflicten en natuurrampen zijn vorig jaar tientallen miljoenen mensen in eigen land op de vlucht geslagen, waardoor het aantal ontheemden naar recordhoogte is gestegen. Wereldwijd stonden eind 2021 59,1 miljoen mensen geregistreerd als ontheemd, 4 miljoen meer dan een jaar eerder, staat in het jaarlijkse rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), onderdeel van de Noorse Vluchtelingenraad.

De verwachting is dat het record dit jaar opnieuw wordt gebroken gezien de 8 miljoen miljoen Oekraïners die door de oorlog huis en haard hebben moeten verlaten en elders in hun land verblijven. Daarnaast zijn ruim 6 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht.

Vorig jaar kwamen er wereldwijd 38 miljoen nieuwe ontheemden bij, waarbij sommige mensen gedurende het jaar meerdere keren moesten vluchten. Voor 14,4 miljoen mensen waren geweld en conflicten de oorzaak, bijna de helft meer dan in 2020. Het gaat om landen als Ethiopië, Afghanistan, Somalië, Zuid-Soedan, Syrië, Myanmar, Jemen, Columbia en Congo.

Klimaat

Natuurrampen zorgen voor de meeste ontheemden. Het waren er vorig jaar 23,7 miljoen en 94 procent wordt toegeschreven aan weers- en klimaatgerelateerde rampen, zoals cyclonen, moessonregens, overstromingen en droogte. China, de Filipijnen en India werden het hardst getroffen.

Ruim 25 miljoen van de ontheemden in de wereld zijn jonger dan 18 jaar. "De trend van ontheemding zal op de lange termijn nooit worden gekeerd als er geen veilige en duurzame omstandigheden worden gecreëerd voor ontheemden om naar huis terug te keren, lokaal te integreren of zich elders te vestigen", aldus IDMC-directeur Alexandra Bilak.

Meer uit Buitenland

Zelensky bezoekt overstromingsgebied na verwoesting dam

CHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.

34 minuten geleden
Meerdere doden en tientallen gewonden na doorbraak stuwdam

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne. Ook liggen zeker 41 slachtoffers in het ziekenhuis, berichten de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette Nova Kachovka.

35 minuten geleden
EU-voorzitter: nooit betere kans op migratiedeal dan vandaag

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen mogen het niet laten afweten nu een akkoord over het asielbeleid zo dichtbij is, vindt hun voorzitter Zweden. Als ze het ooit eens willen worden dan is het nu, meent de Zweedse migratieminister Maria Malmer Stenergard, die donderdag het "cruciale" overleg met haar collega's leidt.

1 uur geleden
Jonge kinderen verwond door man met mes in park Annecy

ANNECY (ANP/AFP) - Een man heeft op een kinderspeelplaats in een park in het centrum van de Franse stad Annecy jonge kinderen met een mes aangevallen. Volgens de autoriteiten zijn zes kinderen en een volwassene gewond geraakt.

1 uur geleden
Oekraïne: 600 vierkante kilometer in Cherson staat onder water

CHERSON (ANP/RTR) - In de regio Cherson staat een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen in.

2 uur geleden
Japanse weigering van homohuwelijk 'ongrondwettelijke situatie'

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Japanse rechtbank heeft opnieuw uitspraak gedaan over het zogeheten homohuwelijk. De weigering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht komt neer op een "ongrondwettelijke situatie", aldus de rechtbank. De lhbti-gemeenschap hoopt met het vonnis een nieuwe stap te hebben gezet naar huwelijksgelijkheid.

3 uur geleden
Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

7 uur geleden