Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldwijd dodental door pandemie passeert miljoen

Wereldwijd dodental door pandemie passeert miljoen

BALTIMORE (ANP/RTR) - Het aantal mensen dat wereldwijd is overleden als gevolg van het coronavirus, is de grens van een miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het virus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich vervolgens over de wereld. Eind juni waren een half miljoen mensen gestorven door Covid-19 en medio augustus driekwart miljoen.

In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (bijna 205.000) gevallen, gevolgd door Brazilië (bijna 142.000), India (ruim 95.000) en Mexico (ruim 76.000).

Op de vijfde en zesde plek staan het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 42.000 sterfgevallen en Italië (bijna 36.000). In Nederland zijn volgens de cijfers van de universiteit 6415 mensen aan het virus bezweken.

Meeste besmettingen in VS

In de VS zijn ook de meeste besmettingen vastgesteld: meer dan 7,1 miljoen. Daarna volgen India, Brazilië en Rusland.

Het Britse persbureau Reuters meldt dat het dodental door het coronavirus dit jaar inmiddels het dubbele is van het jaarlijkse dodental door malaria. Het aantal Covid-patiënten dat aan de ziekte sterft neemt de laatste weken toe nu het aantal besmettingen in meerdere landen snel stijgt.

"Onze wereld heeft een kwellende mijlpaal bereikt", stelt VN-chef Antontio Guterres in een verklaring. "Het is een ontstellend cijfer. We moeten elk individueel leven nooit uit het oog verliezen. Het waren vaders en moeders, echtgenotes en echtgenoten, broers en zussen, vrienden en collega's."

Gebaseerd op de gemiddeldes van de maand september, sterven volgens Reuters wereldwijd meer dan 5400 mensen per etmaal aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat komt neer op 226 personen per uur, of één persoon elke 16 seconden.

Experts zijn bezorgd dat het werkelijke dodental hoger ligt dan het officiële vanwege een gebrek aan testen en de mogelijkheid dat sommige landen de daadwerkelijke cijfers verborgen houden.

De pandemie heeft de wereldeconomie een ongekende dreun gegeven, zorgsystemen overbelast en het leven van mensen over de hele wereld ingrijpend veranderd. Het hoge dodental heeft wereldwijd geleid tot een verandering van begrafenisrituelen, met overvraagde begrafenisondernemingen, overvolle begraafplaatsen en het nabestaanden onmogelijk gemaakt om persoonlijk afscheid te nemen van hun overleden dierbaren.

Meer uit Gezond

Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

3 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

3 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

4 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

4 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

5 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

5 dagen geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

5 dagen geleden