
Wereldwijd dodental door pandemie passeert 2 miljoen
BALTIMORE (ANP) - Sinds het begin van de coronapandemie zijn wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen overleden aan het virus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. De grens van 1 miljoen werd eind september overschreden.
Het virus dook eind 2019 op in China en verspreidde zich daarna over de wereld. Eind juni waren een half miljoen mensen gestorven door Covid-19.
In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (bijna 390.000) gevallen, gevolgd door Brazilië (ruim 207.000), India (bijna 152.000) en Mexico (138.000).
Verenigd Koninkrijk
Op de vijfde en zesde plek staan het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 86.000 sterfgevallen en Italië (ruim 80.000). Daarna volgen Frankrijk en Rusland. In Nederland zijn volgens de cijfers van de universiteit in Baltimore bijna 13.000 mensen aan het virus bezweken.
Wereldwijd zijn meer dan 93 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, waarvan ongeveer een kwart in de VS.
Grotere solidariteit
De dodelijke gevolgen van het virus zijn volgens VN-topman Antonio Guterres verergerd door "de afwezigheid van een mondiale gecoördineerde inspanning". In een reactie op de "hartverscheurende mijlpaal" pleit hij voor "veel grotere solidariteit".
De rijke landen hebben volgens hem een speciale verantwoordelijkheid, maar Guterres signaleert een "vaccinvacuüm". "Vaccins komen snel naar rijke landen, terwijl de armsten op de wereld helemaal niets hebben. De wetenschap slaagt, maar solidariteit faalt."
De secretaris-generaal wijst erop dat sommige landen meer vaccins bestellen dan ze nodig hebben. Hij roept hen op te delen. Ook vaccinmakers zouden meer moeten doen om het Covax-vaccinprogramma voor armere landen een succes te maken. "Onze wereld kan dit virus maar op een manier de baas worden: samen", luidt de oproep van Guterres.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
5 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
6 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden