Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldleiders bespreken gevolgen klimaatverandering

Wereldleiders bespreken gevolgen klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Tientallen wereldleiders komen maandag en dinsdag op een virtuele top bijeen om te praten over de gevolgen van klimaatverandering. De eerste zogeheten Climate Adaptation Summit draait om de vraag hoe de wereld zich beter kan wapenen tegen de ingrijpende effecten van de opwarming van de aarde, zoals een stijgende zeespiegel, meer extreem weer en toenemende droogte. Nederland is gastland van de top.

Onder de leiders die hun deelname hebben toegezegd zijn premier Mark Rutte, de net benoemde Amerikaanse klimaatgezant John Kerry, vicepremier van China Han Zheng, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, VN-chef António Guterres, de Indiase premier Narendra Modi, eurocommissaris Frans Timmermans en IMF-directeur Kristalina Georgieva. Ook prominenten van buiten de politiek doen mee, zoals Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates. Vanwege de coronapandemie wordt de conferentie geheel online gehouden.

Op andere bestuursniveaus zijn virtuele vergaderingen. Zo houden ministers onder wie Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en burgemeesters eigen besprekingen over klimaatgerelateerde problemen. Aan het zogenoemde burgemeestersforum doen maandag onder meer Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Anne Hidalgo (Parijs), Francis Xavier Suarez (Miami), Lianne Dalziel (Christchurch), Bart de Wever (Antwerpen) en Ekrem İmamoğlu (Istanbul) mee.

Thema's die op de top aan bod komen zijn bijvoorbeeld bescherming tegen overstromingen, het klimaatbestendig maken van infrastructuur, de ontwikkeling van waarschuwingssystemen, verbetering van de landbouw in droge gebieden en het behoud van mangroves aan de kust.

De top is de eerste in zijn soort. Over het aanpakken van de oorzaken van klimaatverandering zijn al diverse internationale verdragen gesloten. In het akkoord van Parijs van december 2015 hebben wereldleiders afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen dusdanig moet verminderen, dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot maximaal 2 graden - en bij voorkeur tot 1,5 graden. Hoewel in 2020 de wereldwijde CO2-uitstoot is afgenomen als gevolg van de coronacrisis, was de afgelopen jaren nog steeds sprake van een stijgende trend.

Meer uit Binnenland

Raad van Europa: Nederland moet meer doen tegen geweld jeugdzorg

STRAATSBURG (ANP) - De Nederlandse autoriteiten moeten meer doen om geweld tegen kinderen in gesloten jeugdzorginstellingen tegen te gaan. Dat stelt het Comité tegen marteling van de Raad van Europa, die in oktober jeugdzorginstellingen in Harreveld (Gelderland), Leidschendam (Zuid-Holland) en Cadier en Keer (Limburg) bezocht.

9 minuten geleden
Twee zwaargewonden Waalhaven buiten levensgevaar

ROTTERDAM (ANP) - De twee mensen die bij het ongeluk in de Rotterdamse Waalhaven donderdag zwaargewond naar het ziekenhuis werden gebracht, zijn vrijdag buiten levensgevaar. Dat meldt hun werkgever, havenbedrijf C. Steinweg Group. Twee andere medewerkers kwamen om bij het ongeval.

29 minuten geleden
Zorgakkoord bovenaan het lijstje van nieuwe zorgminister Jansen

DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord staat 'bovenaan het lijstje' van Daniëlle Jansen, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Dat zegt de NSC-bewindsvrouw voorafgaand aan haar eerste ministerraad. "Dat wil ik echt voor elkaar krijgen, het hele veld zit erop te wachten."

53 minuten geleden
Gemeenten waarschuwen voor eikenprocessierups

DEN HAAG (ANP) - Verschillende gemeenten waarschuwen voor de eikenprocessierups. De rups, die honderdduizenden piepkleine brandharen op zijn rug heeft, kan bij mensen leiden tot jeuk, huiduitslag en irritaties aan de ogen en luchtwegen.

1 uur geleden
Veldkamp had 'indringend' gesprek met Spanje over NAVO-norm

DEN HAAG (ANP) - Demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) heeft een "indringend" gesprek gehad met Spanje over de NAVO-norm van 5 procent van de totale economie. Aan die norm wil Spanje zich nog niet committeren: het land had al moeite met 2 procent en de sprong naar 5 procent zou onhaalbaar zijn, aldus Spaanse diplomaten.

1 uur geleden
Taakstraffen voor directeuren klimhal na fatale val jongen (11)

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de twee directeuren van Klimmuur Amsterdam BV veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, na de fatale val van een 11-jarige jongen tijdens een kinderfeestje in de klimhal. Volgens de rechtbank is de directie verantwoordelijk voor de dood van de jongen, omdat ze de veiligheid niet op orde had. Ook het bedrijf zelf is veroordeeld, tot een geldboete van 60.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

1 uur geleden
Trump gaat niet naar Amerikaanse begraafplaats in Margraten

MARGRATEN (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump brengt geen bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten tijdens de NAVO-top. De gemeente Eijsden-Margraten heeft daarover bericht ontvangen, meldt de gemeente vrijdag in een verklaring.

1 uur geleden