Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldleiders beloven nieuwe stappen voor klimaatverbetering

Wereldleiders beloven nieuwe stappen voor klimaatverbetering

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Wereldleiders hebben zaterdag op een eendaagse virtuele klimaattop nieuwe stappen aangekondigd om de opwarming van de aarde te vertragen. Het lijken volgens klimaatexperts slechts kleine beloften, wat niet veel goeds belooft voor de volgende ronde van klimaatonderhandelingen in 2021 in Glasgow, Schotland. De tussentijdse top van zaterdag werd gezien als een kans om het momentum voor 2021 op te bouwen.

Toch waren er in de aanloop al enkele concrete toezeggingen. In een deal deze week heeft de Europese Unie afgesproken om de uitstoot van CO2 tegen 2030 met minstens 55 procent te verminderen, het Verenigd Koninkrijk deed daar nog een schepje bovenop met een reductie van 68 procent.

De Indiase premier Narendra Modi zei zaterdag dat het land zijn verbruik aan schone energiebronnen verdubbelt en op schema ligt om de emissienormen te halen die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. India geldt als een van de grootste uitstoters van broeikasgassen die tot opwarming van de aarde leiden.

Pakistan

Imran Khan, premier van Pakistan, beloofde te stoppen met de bouw van nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales. Pakistan heeft de afgelopen vijf jaar de capaciteit voor kolencentrales zien toenemen van een zeer laag niveau tot een aanzienlijke 5 gigawatt. Maar hij zei dat 60 procent van alle energie tegen 2030 afkomstig zal zijn van hernieuwbare energiebronnen en 30 procent van alle voertuigen zal worden aangedreven door elektriciteit.

De Chinese president Xi Jinping kondigde stapsgewijze verhogingen aan van de klimaatdoelstellingen, waar hij naar verwachting zou voortbouwen op zijn ambitieuze belofte om tegen 2060 koolstofneutraal te zijn.

Teleurgesteld

Xi zei dat China zou proberen de uitstoot tegen 2030 met "meer dan" 65 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005. De doelstelling ligt daarmee iets hoger dan het vorige doel om de vervuiling met 60 procent terug te dringen. China zal proberen om tegen het einde van het decennium ongeveer 25 procent van zijn energie te halen uit niet-fossiele brandstoffen.

Klimaatexperts waren teleurgesteld over de beloften van China. "Dit is een stap in de goede richting, maar er moet meer worden gedaan om actie op de korte termijn en China's koolstofvrije visie op elkaar af te stemmen", aldus Li Shuo, klimaatanalist bij Greenpeace Oost-Azië.

Meer uit Buitenland

VS en China informeel weer in gesprek over kernwapens

SHANGHAI (ANP/RTR) - Vertegenwoordigers van China hebben aan een Amerikaanse delegatie tijdens een tweedaagse reeks informele gesprekken verteld dat China niet zal terugvallen op nucleaire bedreigingen richting Taiwan, in het geval van een Chinese nederlaag in het conflict over het eiland.

22 minuten geleden
Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten na grensoversteek

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse soldaten donderdag de grens waren overgestoken. Het incident vond plaats bij de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen de twee landen. Na de waarschuwingsschoten keerden de Noord-Koreaanse soldaten weer terug, aldus de Zuid-Koreaanse legerleiding.

1 uur geleden
Opnieuw demonstraties in Israël tegen regering Netanyahu

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden Israëliërs hebben donderdag gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze beschuldigen Netanyahu ervan een deal te belemmeren waardoor de Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden die door Hamas gevangen worden gehouden.

3 uur geleden
Mogelijke wapenleveringen van en naar Korea's na bezoek Poetin

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea heeft geleid tot speculaties over de rol van beide Korea's in de oorlog in Oekraïne. Poetin sloot donderdag niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwt hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

10 uur geleden
Acteur Donald Sutherland (88) overleden

MIAMI (ANP) - De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

12 uur geleden
Poetin ziet NAVO ook in Azië als bedreiging

HANOI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin beschouwt de NAVO ook in Azië als een "veiligheidsdreiging" voor zijn land. Poetin is op bezoek in Vietnam en beschuldigt de westerse alliantie ervan daar op te rukken.

12 uur geleden
VS geven Oekraïne voorrang bij levering luchtafweer

WASHINGTON (ANP/RTR) - Voorlopig leveren de Verenigde Staten Patriot-systemen en andere soorten luchtafweer alleen aan Oekraïne. Het Witte Huis zegt dat dit land voorrang krijgt door de oorlog met Rusland. Andere landen krijgen de Patriots die hen beloofd zijn nog wel, maar zullen even geduld moeten hebben.

13 uur geleden