Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO voorzichtig over vaccins

Wereldgezondheidsorganisatie WHO voorzichtig over vaccins

GENÈVE (ANP/DPA/RTR) - Het nieuws dat het vaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna heel effectief lijkt te zijn is "tamelijk bemoedigend", maar er zijn meer gegevens nodig. Hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan van Wereldgezondheidsorganisatie WHO zei dat maandag.

Deelnemers aan de tests moeten nog twee maanden langer in de gaten worden gehouden in verband met mogelijke bijwerkingen, zei ze op een persconferentie in Genève. "Er zijn nog veel openstaande vragen", aldus Swaminathan over de vaccins van Moderna en rivaal Pfizer, die beide een effectiviteit van meer dan 90 procent claimen.

Zo moet nog duidelijk worden hoe lang deze vaccins beschermen tegen het coronavirus, in hoeverre ze ernstige gevallen van Covid-19 kunnen voorkomen en wat voor effect ze hebben op ouderen.

Beperkte aantallen

Swaminathan verwacht dat er in de eerste helft van volgend jaar maar een "heel beperkt" aantal vaccindoses beschikbaar zal zijn. Wat meespeelt is hoe makkelijk de vaccins zijn op te slaan en te vervoeren. Het vaccin van Pfizer moet heel koud worden bewaard, terwijl dat van Moderna gewoon in de koelkast goed blijft.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zei eerder op de dag dat een vaccin alleen de pandemie niet zal beëindigen. Waakzaamheid, testen, isoleren en behandelingen zullen nodig blijven, twitterde hij.

Bij de Wereldgezondheidsorganisatie zijn sinds het begin van de epidemie 65 medewerkers positief getest, van wie ook een aantal recent. Tedros heeft net een quarantaineperiode achter de rug en ziet geen noodzaak zich te laten testen, ook omdat hij geen symptomen heeft. Hij werd zeventien dagen geleden blootgesteld aan het virus.

Meer uit Gezond

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

AMERSFOORT (ANP) - Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

15 uur geleden
Ziekenhuis weg uit Zierikzee om personeelstekort en kosten

ZIERIKZEE (ANP) - Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (Adrz) vertrekt uit de Victoriakliniek in Zierikzee. Het verdwijnen van de vestiging daar hing al langer in de lucht en stuitte in de omgeving op grote kritiek. Er zit echter weinig anders op, aldus het Adrz op de eigen site, als gevolg van "onder andere structureel personeelstekort en oplopende financiële kosten".

1 dag geleden
Gezondheidsraad: coronaprik voor aanstaande moeders nu onnodig

DEN HAAG (ANP) - Aanstaande moeders hoeven, als het aan de Gezondheidsraad ligt, komend najaar geen coronaprik meer te halen. De raad adviseert voor zestigplussers, medische risicogroepen en zorgmedewerkers die contact hebben met kwetsbare patiënten wel een nieuwe injectie.

2 dagen geleden
Verkoper afslankmiddelen bezorgt Deense economie extra groei

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Denemarken is in het laatste kwartaal van vorig jaar een stuk harder gegroeid dan eerder aangenomen. Dat komt vooral door het succes van farmaceut Novo Nordisk met de verkoop van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic.

2 dagen geleden
Gezonder en duurzamer eten kan volgens studie voor hetzelfde geld

WAGENINGEN (ANP) - Gezonder en duurzamer eten hoeft niet duurder te zijn. RIVM-onderzoeker Reina Vellinga concludeert dat in een proefschrift waarmee ze woensdag promoveert aan Wageningen University & Research. Volgens haar onderzoek is klimaatvriendelijker en gezonder eten mogelijk voor kosten "vergelijkbaar met die van de huidige voedingspatronen". Dit geldt voor mensen uit alle sociaaleconomische groepen.

2 dagen geleden
Aantal mazelenbesmettingen Eindhoven stijgt licht verder, naar 28

EINDHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen in Eindhoven en omstreken is in de afgelopen week nog licht gestegen, van 21 naar 28. Alle gevallen zijn te herleiden tot de "al bekende lokale uitbraak" in Eindhoven, laat de GGD weten. De gezondheidsdienst noemt de lichte stijging "nog steeds in de lijn der verwachting".

3 dagen geleden
Wakker Dier: steeds meer verpakkingen met recepten zonder vlees

AMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier ziet tot haar vreugde dat steeds meer merken recepten op verpakkingen zetten waarin geen vlees bij de ingrediënten staat. "Deze merken inspireren de consument en laten zien dat je niet elke dag ouderwets met vlees hoeft te koken", zegt Wakker Dier.

3 dagen geleden