Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldgezondheidsorganisatie houdt coronamutant in de gaten

Wereldgezondheidsorganisatie houdt coronamutant in de gaten

GENÈVE (ANP/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt een mutant van de Delta-variant van het coronavirus in de gaten. Experts hadden onlangs gemeld dat deze zogenoemde subvariant zich langzaam verspreidt in het Verenigd Koninkrijk.

Andere landen, zoals de Verenigde Staten, Denemarken en Rusland registreerden ook de eerste gevallen. Volgens Britse media is de nieuwe mutant in juli voor het eerst ontdekt. Onderzoekers gaan er echter nog niet vanuit dat de subvariant veel besmettelijker is dan de huidige Delta-variant.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe mutatie in Nederland ook al een tijdje rondgaat. Sinds half augustus is het aandeel van de mutant 0,1 tot 0,2 procent van de besmettingen die worden bekeken in de zogenoemde kiemsurveillance, waarmee de verspreiding van virusvarianten in de gaten wordt gehouden. "Dat percentage is sinds die tijd stabiel gebleven", aldus een woordvoerder. Hij benadrukt dat er wel vaker mutanten van coronavarianten ontstaan. "En of deze mutatie besmettelijker is, of de vaccins misschien makkelijker omzeilt, is lastig om te zeggen."

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
wat het WHO zegt--kan ook ik voorspellen: ik deenk dat er nog veel mutaties volgen.
homebase123 1 maand geleden
WHO Pffff blablabla totaal geen vertrouwen in.
waggel1 1 maand geleden
Als de bevolking voor een groot deel gevaccineerd is tegen het oorspronkelijke virus bestaat de kans dat die vaccinatie het virus er toe aanzet te muteren. Mogelijk dat die niet besmettelijker is. Maar wel veel vaccin ongevoeliger. Vandaar de boosterprikken en een mogelijk verhaal met een heeeeel lang einde.

Meer uit Gezond

Vrijdagmiddag prikadvies voor kinderen uit risicogroepen

DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad komt vrijdagmiddag laat met een advies over vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar uit medische risicogroepen. De raad buigt zich ook over een prikadvies voor alle kinderen, maar dat is nog niet klaar en wordt niet eerder dan volgende week verwacht, aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Ministerie: zelftest mag voortaan bij coronaklachten

DEN HAAG (ANP) - Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona mogen vanaf vrijdag een zelftest doen om te controleren of ze met het coronavirus zijn besmet. Als de uitslag negatief is, hoeven ze niet thuis te blijven. Bij een positieve test, moeten ze alsnog voor een tweede test naar de GGD.

18 uur geleden
Apothekers willen helpen boosterprikken zetten

DEN HAAG (ANP) - Apothekers willen meehelpen bij het zetten van boosterprikken. Volgens apothekersvereniging KNMP staat zo’n twee derde van de achterban welwillend tegenover het zetten van de extra vaccinaties tegen corona. Daar hebben de farmaceuten wel een arts voor nodig die wil functioneren als verantwoordelijke achterwacht.

19 uur geleden
Meer dan 600 coronapatiënten op intensive cares ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de ziekenhuizen is donderdag opgelopen tot 605, het hoogste niveau sinds 23 mei. Het zijn er 18 meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

19 uur geleden
23.142 positieve coronatests, aantal hoog door eerdere storing

BILTHOVEN (ANP) - Door een eerdere storing in de computersystemen zijn in de afgelopen dag meer positieve coronatests geregistreerd dan er daadwerkelijk waren. De nieuwe gevallen die woensdag niet konden worden meegerekend, zijn nu alsnog meegeteld. Daardoor komt de teller donderdag uit op 23.142 bevestigde besmettingen.

19 uur geleden
Europa wordt roder en roder op de coronakaart

DEN HAAG (ANP) - In heel Europa neemt het aantal coronagevallen toe. Vrijwel het hele continent kleurt rood of donkerrood, de twee hoogste waarschuwingsniveaus op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke week maakt.

20 uur geleden
Onderzoek RIVM: gratis zelftesten kunnen testbereidheid verhogen

BILTHOVEN (ANP) - Als de overheid coronazelftesten gratis en laagdrempelig zou verstrekken, dan zou dat kunnen bijdragen aan een hogere testbereidheid. Tot die conclusie komt het RIVM na eigen onderzoek. Daarmee zou het kosteloos verspreiden van de testen "kunnen bijdragen aan het eerder opsporen van het virus en eventueel ook aan het beperken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen".

20 uur geleden