Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werelderfgoedcomité beslist over drie Nederlandse nominaties

Werelderfgoedcomité beslist over drie Nederlandse nominaties

DEN HAAG (ANP) - Het Werelderfgoedcomité van Unesco beslist zondag of dinsdag over drie Nederlandse nominaties voor de Werelderfgoedlijst. Het gaat om de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, de Romeinse Limes en de Hollandse Waterlinies. Omdat het comité vorig jaar niet bijeen kon komen vanwege de wereldwijde coronacrisis zijn er nu twee weken uitgetrokken voor de vergadering in het Chinese Fuzhou. Er worden ruim vijftig nominaties besproken.

De Koloniën van Weldadigheid zijn in 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Doel was om arme paupers uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland. Maar dat gebeurde onder streng toezicht, aangezien de oprichters vonden dat de paupers ook heropgevoed moesten worden. Er zijn nog zeven koloniën te zien, maar alleen die in Frederiksoord, Veenhuizen, Wilhelminaoord en in het Belgische Wortel komen in aanmerking om werelderfgoed te worden.

De Romeinse Limes (Latijn voor grens) in Duitsland en Nederland beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. Op tal van plekken zijn nog resten van de Limes te zien, onder meer bij Nijmegen waar een groot Romeins fort met een stad was. De resten van de Limes tonen aan hoe vooruitstrevend de Romeinen in hun tijd waren met badhuizen en waterkeringen. De Limes in Nederland en Duitsland maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika. Delen van die grenzen staan al op de werelderfgoedlijst.

De Hollandse Waterlinies bestaan uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen, die Nederland moesten beschermen tegen vijanden. Als het nodig was konden via de linies hele stukken land onder water worden gezet. In een tijd dat er nog geen vliegtuigen waren kon de vijand dan niet verder. De Waterlinies werden ook al gebruikt als bescherming tegen hoogwater in de rivieren. Nergens ter wereld bestaan dergelijke waterwerken, die ook nog goed bewaard zijn gebleven. De Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 werelderfgoed.

Meer uit Binnenland

Politie: aantal slachtoffers schietpartijen Rotterdam blijft drie

ROTTERDAM (ANP) - De politie Rotterdam bevestigt dat er donderdag niet meer dan drie slachtoffers zijn gevallen door de twee schietincidenten in het Erasmus MC en op het Heiman Dullaertplein. Donderdagavond was er nog enige onduidelijkheid over of er mogelijk meer slachtoffers waren. De politie laat nu weten dat er niet meer slachtoffers zijn aangetroffen.

46 minuten geleden
Sfeer gelaten bij Erasmus MC dag na schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Bij het Erasmus MC heerst een dag na de schietpartij een gelaten sfeer onder de werknemers. Toch gaat voor de meeste ziekenhuismedewerkers het werk "gewoon weer door", zegt een medewerker tegen een verslaggever ter plaatse. Wel zal er in het ziekenhuis onderling veel nagepraat worden.

1 uur geleden
Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

8 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

9 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

9 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

9 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

10 uur geleden