Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werelderfgoedcomité beslist over drie Nederlandse nominaties

Werelderfgoedcomité beslist over drie Nederlandse nominaties

DEN HAAG (ANP) - Het Werelderfgoedcomité van Unesco beslist zondag of dinsdag over drie Nederlandse nominaties voor de Werelderfgoedlijst. Het gaat om de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, de Romeinse Limes en de Hollandse Waterlinies. Omdat het comité vorig jaar niet bijeen kon komen vanwege de wereldwijde coronacrisis zijn er nu twee weken uitgetrokken voor de vergadering in het Chinese Fuzhou. Er worden ruim vijftig nominaties besproken.

De Koloniën van Weldadigheid zijn in 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Doel was om arme paupers uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland. Maar dat gebeurde onder streng toezicht, aangezien de oprichters vonden dat de paupers ook heropgevoed moesten worden. Er zijn nog zeven koloniën te zien, maar alleen die in Frederiksoord, Veenhuizen, Wilhelminaoord en in het Belgische Wortel komen in aanmerking om werelderfgoed te worden.

De Romeinse Limes (Latijn voor grens) in Duitsland en Nederland beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. Op tal van plekken zijn nog resten van de Limes te zien, onder meer bij Nijmegen waar een groot Romeins fort met een stad was. De resten van de Limes tonen aan hoe vooruitstrevend de Romeinen in hun tijd waren met badhuizen en waterkeringen. De Limes in Nederland en Duitsland maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika. Delen van die grenzen staan al op de werelderfgoedlijst.

De Hollandse Waterlinies bestaan uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen, die Nederland moesten beschermen tegen vijanden. Als het nodig was konden via de linies hele stukken land onder water worden gezet. In een tijd dat er nog geen vliegtuigen waren kon de vijand dan niet verder. De Waterlinies werden ook al gebruikt als bescherming tegen hoogwater in de rivieren. Nergens ter wereld bestaan dergelijke waterwerken, die ook nog goed bewaard zijn gebleven. De Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 werelderfgoed.

Meer uit Binnenland

Hulp afwijzen in Ter Apel 2022 was 'onbehoorlijk', zegt Ombudsman

DEN HAAG (ANP) - Overheidsinstanties hebben "onbehoorlijk en ongepast gehandeld" tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Aangeboden hulpmiddelen werden van asielzoekers afgepakt en burgers die hulp boden, werden gewaarschuwd voor arrestatie. De Nationale Ombudsman veroordeelt het handelen van de overheidsinstanties destijds in het rapport 'Verboden hulp te bieden?'.

17 minuten geleden
Greenpeace eist in rechtszaal ambitieus stikstofplan van overheid

DEN HAAG (ANP) - Met een kort geding wil Greenpeace de overheid dwingen tot het maken van een plan om de stikstofbelasting van de natuur op korte termijn fors te verlagen. De milieuorganisatie wijst ter onderbouwing op onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waar vorig jaar uit bleek dat de wettelijk vastgelegde doelen nog buiten bereik zijn. Het eerste tussendoel dat gemist dreigt te worden, is niet ver weg meer. Eind volgend jaar mag geen te grote hoeveelheid stikstof meer neerdalen in 40 procent van de natuurgebieden die daar gevoelig voor zijn.

2 uur geleden
Nieuwe uitspraak van hoogste rechter over derdelanders

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, doet donderdag een nieuwe uitspraak over de zogenoemde derdelanders. Zij zijn gevlucht uit Oekraïne en kregen in Nederland bescherming, maar het kabinet heeft besloten die opvang te stoppen. De vluchtelingen vechten dat aan. De uitspraak komt om 10.00 uur.

2 uur geleden
Jeugdautoriteit: financiële problemen in jeugdhulp steeds erger

DEN HAAG (ANP) - Instellingen in de jeugdhulp komen in steeds grotere financiële problemen. Daarvoor waarschuwt de Jeugdautoriteit, die voor de overheid de sector in de gaten moet houden. De organisaties kampen met hoog ziekteverzuim en hoge energielasten. Daarnaast zijn ze meer geld kwijt door een afgesproken loonsverhoging voor medewerkers. In de coronajaren kregen ze financiële steun, maar die is weggevallen.

5 uur geleden
Steeds meer 65-plussers op de motor

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

5 uur geleden
Ruim een kwart meer asielzoekers dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Bijna 9000 mensen hebben in januari, februari en maart asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

5 uur geleden
Q-koorts aangetroffen op Gelders melkschapenbedrijf

DEN HAAG (ANP) - Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

7 uur geleden