Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank wil 100 miljoen Afrikanen van stroom voorzien

Wereldbank wil 100 miljoen Afrikanen van stroom voorzien

ZANZIBAR (ANP/BLOOMBERG) - De Wereldbank streeft ernaar om 100 miljoen mensen in Afrika tegen 2030 van elektriciteit te voorzien. Daarvoor is 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking van plan 5 miljard dollar (omgerekend zo'n 4,6 miljard euro) uit te trekken, zegt Wereldbank-voorzitter Ajay Banga.

"Hoe kunnen we hopen ook maar voldoende vooruitgang te boeken als 600 miljoen mensen in Afrika - waarvan 36 miljoen hier in Tanzania - nog steeds geen toegang hebben tot betrouwbare elektriciteit?", vroeg Banga zich af tijdens een speech in Tanzania. "Simpel gezegd, dat kunnen we niet."

Banga noemde de aansluiting op het stroomnet voor inwoners van Afrika als voorbeeld van hoe hij wil omgaan met fondsen van de Wereldbank. Specifiek gaat het dan om leningen aan de zogeheten IDA-landen. Dat zijn landen die worden bediend door de International Development Association (IDA), het deel van de Wereldbank dat zich op de armste landen richt. Daaronder vallen relatief veel Afrikaanse landen.

Banga is in Tanzania voor een IDA-bijeenkomst. Onderwerp van de bijeenkomst is de evaluatie van een pakket aan leningen met een totale waarde van 93 miljard dollar.

Meer uit Financieel

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

ROSMALEN (ANP) - Heijmans verwacht volgend jaar meer nieuwbouwwoningen te kunnen verkopen. Dat meldt het bouwconcern bij de publicatie van de jaarresultaten over 2023. Heijmans ziet daarvoor al bewijs in het feit dat de woningverkoop de afgelopen tijd aantrok. Met name buiten stedelijk gebied werd vanaf het laatste kwartaal van vorig jaar meer verkocht. "Binnenstedelijk zijn projecten groter en lastiger faseerbaar, waardoor in dat segment het herstel iets langzamer op gang komt", stelt het bedrijf.

17 minuten geleden
Zara keert na twee jaar afwezigheid terug naar Oekraïne

ARTEIXO (ANP/RTR) - Modeketen Zara keert na twee jaar weer terug naar Oekraïne. Kort na de Russische invasie van het land sloot het Spaanse concern alle winkels.

17 minuten geleden
Voor het eerst sinds 2015 staan weer meer kantoren leeg

AMSTERDAM (ANP) - Voor het eerst sinds 2015 staat er weer meer kantoorruimte leeg. Veel bedrijven hebben te grote kantoren, want medewerkers zijn niet meer tegelijkertijd vijf dagen per week op kantoor.

40 minuten geleden
Verzekeraar Aegon lijdt jaarverlies door beleggingsresultaten

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar Aegon heeft vorig jaar afgesloten met een nettoverlies van 199 miljoen euro. Dat was het gevolg van verliezen die het concern leed op zijn beleggingsportefeuille, meldt het bedrijf.

47 minuten geleden
Inflatie in februari afgenomen tot 2,8 procent

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in februari 2,8 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. De raming is volgens het CBS berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In januari liep de inflatie nog op tot 3,2 procent.

1 uur geleden
Zakelijke rijder switcht vaker van elektrisch naar benzine

BUNNIK (ANP) - Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

2 uur geleden
Meer Nederlanders hebben dit jaar blauwe envelop ontvangen

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 9,2 miljoen Nederlanders hebben de afgelopen weken een blauwe envelop in de bus gekregen met de oproep aangifte over 2023 te doen. Het gaat om 7,3 miljoen particulieren en 1,9 miljoen ondernemers.

4 uur geleden