Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank: wereldeconomie kan dit jaar 4 procent groeien

Wereldbank: wereldeconomie kan dit jaar 4 procent groeien

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie kan dit jaar met 4 procent groeien, na een krimp met 4,3 procent in 2020. Dat zegt de Wereldbank die wel wijst op risico's voor die groeiraming door verder stijgende coronabesmettingen en vertragingen bij de uitrol van vaccins. In dat scenario zou de groei van de wereldwijde economie dit jaar beperkt blijven tot 1,6 procent.

Maar als de pandemie snel onder controle wordt gebracht, met een voorspoedig vaccinatieproces kan de groei juist uitkomen op bijna 5 procent, aldus het instituut. Al met al zijn er dus zeer veel onzekerheden over de prognoses, erkent de Wereldbank. De krimp over 2020 lijkt wel wat minder ernstig dan eerder gedacht.

De economie van de Verenigde Staten, 's werelds grootste, zou dit jaar met 3,5 procent moeten groeien, na een neergang met 3,6 procent vorig jaar. Voor de eurozone wordt door de Wereldbank een plus van 3,6 procent voorspeld, na een min van 7,4 procent in 2020. Voor de economie van Japan, de derde van de wereld, zou dit jaar een groei met 2,5 procent te zien moeten zijn. Dat was een daling met 5,3 procent afgelopen jaar.

De economie van China, de tweede van de wereld, kan dit jaar volgens de Wereldbank met 7,9 procent groeien. China zou in 2020 met 2 procent zijn gegroeid, waarmee het land de enige grote economie in de wereld is die afgelopen jaar groei kon laten zien.

President David Malpass van de Wereldbank zegt dat overheden wereldwijd met enorme uitdagingen te maken hebben bij onder meer gezondheidszorg, schulden en begrotingen. Hij roept op tot hervormingen om zo investeringen aan te jagen en de economie verder te stimuleren.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia omlaag op Wall Street na tegenvallende omzet

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen gesloten. Chipbedrijf Nvidia ging flink omlaag op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende omzetcijfers. Nvidia gaf aan dat de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. De producent van elektrische auto's Tesla was juist een winnaar na de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat.

1 uur geleden
Hervatten levering Boeing 787 Dreamliner deze week verwacht

ARLINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat vliegtuigbouwer Boeing deze week de leveringen van de 787 Dreamliner hervat. Die werden in mei vorig jaar stopgezet als gevolg van constructiefouten.

2 uur geleden
President Mexico wil verbod op brouwen bier in noorden om droogte

MONTERREY (ANP/BLOOMBERG) - Het noorden van Mexico moet stoppen met het brouwen van bier. Dat zegt de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador. De regio, waar ook het Nederlandse Heineken actief is, heeft te maken met ernstige watertekorten.

3 uur geleden
Airbus levert minder vliegtuigen af door productieproblemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

4 uur geleden
Reuters: Russische vliegtuigen worden gestript voor onderdelen

MOSKOU (ANP) - Russische luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het strippen van hun eigen vliegtuigen om zo onderdelen veilig te stellen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk geen onderdelen meer kopen in het buitenland door de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

4 uur geleden
Carlsberg verwacht fors meer winst door goede bierverkopen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense bierbrouwer Carlsberg gaat de rest van dit jaar fors meer winst maken dan waar het bedrijf eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Concurrent Heineken meldde vorige week al betere resultaten dan vorig jaar, ook door de heropening van de horeca na de coronapandemie.

5 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen koploper in hogere AEX, Just Eat omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de koersverliezen op vrijdag. Het sentiment onder beleggers werd geholpen door sterke handelscijfers uit China. Betalingsverwerker Adyen was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

5 uur geleden