Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank voorziet geen voedseltekorten door oorlog Oekraïne

Wereldbank voorziet geen voedseltekorten door oorlog Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG/BELGA) - De Wereldbank denkt niet dat er door de oorlog in Oekraïne voedseltekorten ontstaan. Voorzitter David Malpass van de organisatie denkt dat elders in de wereld meer voedsel zal worden gekweekt, waardoor het niet nodig is om noodvoorraden aan te leggen. Ook voor brandstoffen is dat niet nodig, volgens Malpass. De voorzitter van de Wereldbank deed zijn uitspraken tijdens een onlinecongres dat door de Amerikaanse krant The Washington Post werd georganiseerd.

Malpass denkt dat de klap die de wereldeconomie krijgt door de oorlog in Oekraïne wel meevalt. De sancties van het Westen tegen Rusland hebben volgens hem een groter effect. Met name voor de Russische bevolking zullen de gevolgen daarvan zwaar zijn, denkt hij. De devaluatie van de Russische roebel bracht voor Malpass herinneringen naar boven aan het communistische systeem in de Sovjet-Unie.

De Wereldbank maakt verder opnieuw 200 miljoen dollar vrij voor Oekraïne. Dat bedrag, van omgerekend ruim 182 miljoen euro, komt boven op de 723 miljoen dollar die vorige week werd goedgekeurd. En de komende weken verwacht Malpass nog meer steun te kunnen vrijgeven, in totaal ongeveer 3 miljard dollar.

Vluchtelingenstromen

Daarnaast wil de Wereldbank ook landen als Moldavië, Polen en Roemenië helpen. Die landen hebben met grote vluchtelingenstromen te maken. Het is wat Malpass betreft nog te vroeg om aan steun voor Rusland te denken aangezien dat land nog altijd zijn inval in Oekraïne voortzet.

Eerder op de dag kwam het Internationaal Monetair Fonds al met voorspellingen over de Oekraïense economie. Die krimpt zeker met 10 procent, maar kan tot ruim een derde kleiner worden. Daardoor stijgen ook de schulden van het land als percentage van het bruto binnenlands product. Tegelijkertijd stijgt de inflatie in Oekraïne sterk van 10 procent in 2021 naar 20 procent dit jaar.

Het IMF maakt zich wel zorgen om voedseltekorten. Met name arme landen als Afghanistan, Ethiopië, Syrië en Jemen, die erg afhankelijk zijn van de import van granen, zullen de gevolgen voelen. "De oorlog in Oekraïne betekent honger in Afrika", aldus IMF-topvrouw Kristalina Georgieva.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

11 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

11 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

13 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

15 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

15 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

16 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

18 uur geleden