
Wereldbank verlaagt groeiverwachting wereldeconomie door oorlog
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De wereldeconomie zal dit jaar minder sterk groeien dan eerder gedacht vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat zei president David Malpass van de Wereldbank. Hij rekent nu op een groei van 3,2 procent. In januari voorzag de Wereldbank nog een groei van 4,1 procent.
De Wereldbank en andere belangrijke instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben al eerder gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de wereldeconomie. Het IMF komt dinsdag met nieuwe ramingen naar buiten. Ook die zullen neerwaarts bijgesteld gaan worden. De Wereldbank houdt deze week net als het IMF zijn voorjaarsvergadering.
Malpass wijst vooral op de sterk gestegen brandstof- en voedselprijzen door het conflict in Oekraïne. Met name arme landen zijn kwetsbaar voor die stijgende prijzen, aldus de topman. Veel mensen dreigen daardoor in extreme armoede te vervallen, waarschuwde Malpass. Hij zei dan ook dat er zal worden gesproken over een nieuw steunfonds van 170 miljard dollar (157 miljard euro) om arme landen te helpen tegen de economische crisis die is ontstaan door de Russische invasie van Oekraïne.
Ook Oekraïne krijgt hulp van de Wereldbank. Tot dusver is al 3 miljard dollar aan onmiddellijke noodhulp toegezegd. Het geld gaat onder meer naar salarissen voor ziekenhuispersoneel, pensioenen en sociale programma's in Oekraïne. Deze week zal volgens Malpass verder gepraat worden over nog meer steun aan het land, waaronder voor wederopbouw.
Meer uit Financieel
LONDEN/ANKARA (ANP) - De Bank of England en de Turkse centrale bank hebben hun rentetarieven onveranderd gelaten. Beide besluiten waren conform de verwachting van economen. De Britse centrale bank hield de rente in het Verenigd Koninkrijk onveranderd op 4,25 procent. In mei werd de Britse rente nog voor de tweede keer dit jaar verlaagd, met een kwart procentpunt.
25 minuten geledenVLISSINGEN (ANP) - Tientallen Zeeuwse organisaties krijgen een nieuwe of zwaardere aansluiting op het volle stroomnet. TenneT en Stedin verwachten 61 Zeeuwse bedrijven op de wachtlijst ruimte te kunnen bieden. Volgens de netbeheerders gaat voor het eerst sinds de zomer van 2023 een groep klanten van de wachtlijst af. Het hoogspanningsnet in Zeeland bereikte toen zijn maximale capaciteit.
54 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - Google heeft terecht een boete van ruim 4,1 miljard euro gekregen voor het wegdrukken van concurrenten op Androidtelefoons en andere apparaten. Zo luidt het advies van de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, de hoogste Europese rechter. Daarmee dreigt het Amerikaanse techbedrijf de miljardenboete, die stamt uit 2018, opnieuw zonder succes te hebben aangevochten.
2 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Meer klussers hebben vorig jaar de bouwmarkten van Gamma en Karwei bezocht. Dat meldt Intergamma, het moederbedrijf van de bouwmarktketens.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die ongevraagd worden gebeld door verkopers van thuisbatterijen, kunnen beter direct ophangen of het gesprek opnemen. Dat advies heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag gedeeld. Volgens de toezichthouder zijn thuisbatterijen ingewikkelde producten die je niet middels een ongevraagd telefoontje moet aanschaffen.
3 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - Werkenden in Nederland worden vaker ziek door een bore-out, waarbij iemand stress ervaart op het werk vanwege verveling, te saai of te makkelijk werk. De Arbo Unie meldt na een analyse van eigen data dat het aantal verzuimdagen door een bore-out in vier jaar ruim vervijfvoudigd is.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De boete die DNB heeft opgelegd aan ABN AMRO voor het overtreden van de bonusregels, is "een zaak tussen de bank en de toezichthouder". Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) desgevraagd weten. De Nederlandse staat is nog altijd mede-eigenaar van ABN AMRO, dat tijdens de financiële crisis van 2008 noodgedwongen werd genationaliseerd.
3 uur geleden