Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank somberder over wereldeconomie door inflatie en oorlog

Wereldbank somberder over wereldeconomie door inflatie en oorlog

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank is opnieuw somberder geworden over de wereldwijde economische groei dit jaar. De Russische inval in Oekraïne en de sterke gestegen prijzen vertragen de groei, onder andere doordat bedrijven minder geld overhouden voor investeringen.

De Wereldbank, 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking, rekent nu op 2,9 procent groei van de wereldeconomie. In april hielden economen van het instituut het nog op 3,2 procent groei, wat al een fikse verlaging was ten opzichte van de raming van 4,1 procent in januari.

Volgens Wereldbank-president David Malpass is het risico op een langdurige situatie van hoge inflatie en lage economische groei, ook wel bekend als stagflatie, erg groot. "Beperkte groei blijft waarschijnlijk het hele decennium duren door lage investeringen in grote delen van de wereld", schrijft hij in het voorwoord van een nieuw rapport met groeiramingen. Er is "een risico dat de inflatie langer hoog zal blijven", voegt hij eraan toe.

Knelpunten

Naast de oorlog in Oekraïne zorgen ook de lockdowns tegen corona in grote Chinese steden voor knelpunten in de toevoer van producten, wat goederen alleen maar duurder dreigt te maken. De jaren zeventig van de 20e eeuw werden ook gekenmerkt door stagflatie. De Wereldbank raamt dat de groeivertraging tussen 2021 en 2024 sterker zal zijn dan tussen 1976 en 1979.

Politici en andere beleidsmakers moeten volgens de Wereldbank er alles aan doen om de stijging van olie- en voedselprijzen in te dammen. Ook wijst het financiële instituut op het belang van maatregelen tegen een nieuwe corona-uitbraak en de overgang naar een minder vervuilende economie.

De wereldeconomie groeide in 2021 nog met 5,7 procent. Een jaar eerder veroorzaakte de coronapandemie nog de grootste economische dip sinds de Tweede Wereldoorlog.

Meer uit Financieel

Bedrijf achter gekantelde maanlander onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Intuitive Machines raakte maandag ruim een kwart aan beurswaarde kwijt op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse bedrijf zag zijn maanlander Odysseus bij de landing op het maanoppervlak kantelen. Wel kan het bedrijf communiceren met de maanlander. Odysseus landde eind vorige week als eerste commerciële lander ooit op de maan. Ook was het de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

1 uur geleden
Iets minder nieuwe fietsen verkocht in 2023, e-bike marktleider

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.

1 uur geleden
Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

3 uur geleden
Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

3 uur geleden
Boze boeren met honderden tractors naar Brussel

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren zijn met honderden tractoren naar Brussel gekomen om meer toegevingen af te dwingen van de landbouwministers van de Europese Unie. Die vergaderen daar maandag onder de rook van smeulende hooibalen en autobanden.

4 uur geleden
Rusland dreigt met tegenactie bij beslaglegging bevroren tegoeden

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland zal terugslaan als de bevroren buitenlandse bezittingen van het land door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in beslag worden genomen. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov in een interview met de staatsnieuwsdienst RIA Novosti. "Wij hebben ook bevroren tegoeden, die niet minder zijn dan het Westen heeft", verklaarde Siluanov die daarbij niet aangaf welke westerse bezittingen hij precies bedoelde.

5 uur geleden
Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

AMSTERDAM (ANP) - Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

5 uur geleden