Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank: omikron en inflatie vertragen groei wereldeconomie

Wereldbank: omikron en inflatie vertragen groei wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - De snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus en de flink opgelopen inflatie zorgen voor een duidelijke groeivertraging van de wereldeconomie. Dat voorspellen economen van de Wereldbank. Volgens hen kan dit het herstel van opkomende economieën en ontwikkelingslanden in gevaar brengen.

De wereldwijde groei zal naar verwachting aanzienlijk vertragen van 5,5 procent vorig jaar, tot 4,1 procent dit jaar en 3,2 procent in 2023, staat in een nieuwe raming. Waar te midden van het sterke economische herstel van vorig jaar nog sprake was van veel opgehoopte vraag naar producten en diensten, lijkt dat komende tijd af te nemen. Daarnaast zijn veel overheden en centrale banken begonnen met het afbouwen van hun steunmaatregelen voor de economie.

Dat laatste was voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag al reden voor een waarschuwing. Opkomende economieën zouden zich moeten voorbereiden op mogelijk turbulente tijden nu bijvoorbeeld de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve zich opmaakt voor het verhogen van de rente. Hogere rentetarieven betekenen namelijk dat financieringskosten stijgen voor sommige opkomende economieën die schulden in dollars hebben uitstaan. Deze landen lopen vaak al achter in het economische herstel en zijn dus minder goed in staat extra uitgaven te verwerken.

Nieuwe corona-uitbraken

De Wereldbank maakt zich eveneens zorgen over de landen waar overheden niet de middelen hebben nog veel extra's te doen om hun economie te ondersteunen. Daar zouden nieuwe corona-uitbraken, aanhoudende knelpunten in de toeleveringsketens van bedrijven en de hoge consumentenprijzen die daarvan het gevolg zijn voor een zogenoemde harde landing kunnen zorgen. Wereldbankpresident David Malpass voegt eraan toe dat een toenemende ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen en de bijkomende uitdagingen op het gebied van veiligheid eveneens bijzonder schadelijk zijn voor ontwikkelingslanden.

De nieuwe ramingen van de Wereldbank komen voordat het IMF een duidelijke beeld heeft kunnen schetsen van de impact van omikron. Het IMF komt pas op 25 januari met zijn nieuwe economische prognoses. Dat is later dan gepland, aangezien de organisatie naar eigen zeggen meer tijd nodig heeft om de nieuwe virusgolf te verwerken in de berekeningen.

Meer uit Financieel

Inspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen uitstoot

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn. De gebreken komen naar voren in een ontwerpbesluit van de Arbeidsinspectie. Schiphol kan daarop nog een zienswijze geven, voordat de toezichthouder tot een definitief besluit komt.

33 minuten geleden
ASML koploper in vlakke AEX, Besi op hoogste koers ooit

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De Nederlandse chipbedrijven laten de afgelopen tijd al flinke koerswinsten zien door het aanhoudende optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Branchegenoot Besi tikte zelfs de hoogste koers ooit aan.

1 uur geleden
Tina Turner-artikelen in trek op Marktplaats na overlijden

AMSTERDAM (ANP) - Marktplaats zag de afgelopen week vaker Tina Turner-artikelen verkocht en aangeboden worden op zijn website. In de eerste 24 uur na het overlijden van de zangeres vorige week woensdag, werden ruim vijfhonderd nieuwe advertenties geplaatst. Volgens Marktplaats waren dat er een dag eerder nog vijftien.

1 uur geleden
Vakbonden kondigen nieuwe staking voor donderdag aan bij Nedcar

HOLTUM (ANP) - Donderdag is er opnieuw een 24 uursstaking bij autofabriek VDL Nedcar. Dat heeft bestuurder Peter Reniers van FNV dinsdagochtend aangekondigd. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst in Holtum, vlakbij de autofabriek, waar stakers die dinsdag het werk ook een dag neerleggen zich verzamelden. De werknemers willen een beter sociaal plan dan moederbedrijf VDL biedt.

2 uur geleden
DNB: deeltijdwerkers willen meer werken tegen hogere beloning

AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn. Een op de tien is zelfs bereid meer te werken als de baas er simpelweg om zou vragen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 1300 werkenden.

2 uur geleden
Meer omzet voor parfumerieketen Douglas, maar nog wel verlies

DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.

3 uur geleden
Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

3 uur geleden