
Wereldbank komt met half miljard voor hulp na sprinkhanenplaag
WASHINGTON (AFN) - De Wereldbank heeft een hulpprogramma ter waarde van 500 miljoen dollar goedgekeurd voor hulp aan landen die worden geteisterd door sprinkhanenplagen. Vooral in de Hoorn van Afrika en het Midden-Oosten dreigt voor miljoenen mensen honger, doordat grote zwermen sprinkhanen voedseloogsten verwoesten.
Volgens de Wereldbank hebben sinds mei zeker 23 landen in Oost-Afrika, het Midden-Oosten en Azië te maken gehad met bovengemiddeld grote zwermen sprinkhanen. De insecten zijn in staat in korte tijd hele akkers met voedselgewassen kaal te eten.
In enkele van de getroffen landen gaat het om de grootste sprinkhanenplaag van de afgelopen 70 jaar, stelt de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Afgaande op gunstige omstandigheden voor voortplanting van de insecten, worden gedurende het oogstseizoen in juni en juli opnieuw grote zwermen sprinkhanen verwacht.
Waarschuwingssystemen
De steun van de Wereldbank is onder andere bedoeld voor herstel van ernstig beschadigde akkers. Ook ontvangen getroffen families geld en worden er waarschuwingssystemen opgezet. Het eerste steunpakket van het programma, met een omvang van 160 miljoen dollar, gaat naar Djibouti, Ethiopië, Kenia en Oeganda
Volgens Wereldbank-president David Malpass vergroten de sprinkhanenplagen de zorgen van armere landen, waar het levensonderhoud van velen al in het geding is door de coronapandemie . "'s Werelds armste en kwetsbaarste mensen lopen door deze noodsituatie in de voedselvoorziening, samen met de pandemie en het stilleggen van ontwikkelde economieën een nog groter risico".
Volgens de Verenigde Naties dreigde al voor de sprinkhanenplagen voor 22,5 miljoen mensen in Oost-Afrika honger. Zonder ingrepen zou de totale schade door de insecten voor boeren 8,5 miljard dollar bedragen. De Wereldbank schat dat financiële steun de schade zal beperken tot 2,5 miljard dollar.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
4 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Novo Nordisk is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in Kopenhagen. De Deense farmaceut kondigde onverwacht het vertrek aan van topman Lars Fruergaard Jørgensen. Onder zijn leiding groeide Novo Nordisk flink, vooral dankzij het succes van de populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy. Het aandeel zakte 1,8 procent.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Consumenten in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en het westelijke deel van Noord-Brabant hebben vorig jaar minder water verbruikt, signaleert drinkwaterbedrijf Evides. Het bedrijf leverde in 2024 vrijwel evenveel water als in het voorgaande jaar, terwijl er meer klanten waren bijgekomen.
8 uur geledenANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand gedaald naar bijna het laagste niveau ooit gemeten. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van een voorlopige raming. Amerikanen zijn al langer bezorgd dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie aanjagen, wat de koopkracht van huishoudens ondermijnt.
8 uur geleden