Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereld viert begin 2022, ondanks coronapandemie

Wereld viert begin 2022, ondanks coronapandemie

DEN HAAG (ANP/DPA) - Waar Nederlanders nog even moeten wachten op de jaarwisseling, is 2022 in grote delen van de wereld al begonnen. De coronapandemie overschaduwde ook dit jaar op veel plaatsen de feestvreugde. Veel landen hebben evenementen afgeblazen of afgeschaald, al waren er ook spectaculaire shows die wel doorgingen.

Het nieuwe jaar begon als eerste voor inwoners van eilandstaten als Samoa en Kiribati. Daar sloeg de klok vrijdag om 11.00 uur Nederlandse tijd al middernacht. Nieuw-Zeeland volgde een uur later. Australië luidde het nieuwe jaar traditiegetrouw in met een vuurwerkshow in Sydney, een spektakel dat voor de pandemie vaak meer dan een miljoen toeschouwers trok.

In Taiwan was een minutenlange vuurwerkshow te zien bij de halve kilometer hoge Taipei 101, een van de hoogste gebouwen in de wereld. Daar kwamen naar schatting meer dan een miljoen mensen op af. Bij de nog grotere Burj Khalifa in Dubai, een wolkenkrabber die 828 meter hoog is, is een show gehouden met vuurwerk en lasers.

De jaarwisseling heeft op veel plaatsen in Europa wel een sober karakter. Daar worden sommige landen de laatste dagen geconfronteerd met recordaantallen coronabesmettingen. Evenementen als feesten en vuurwerkshows zijn geschrapt in steden als Londen, Berlijn, Parijs en Rotterdam. In Moskou was er wel een vuurwerkshow bij het Rode Plein.

In de Verenigde Staten moet nog uren worden gewacht op de jaarwisseling. Het nieuwe jaar wordt daar onder meer ingeluid met de traditionele 'ball drop', het laten zakken van een bal, op Times Square in New York. Daarbij mogen dit jaar maximaal 15.000 toeschouwers aanwezig zijn, ongeveer een kwart van het gebruikelijke aantal. Zij moeten gevaccineerd zijn en mondkapjes dragen.

Dergelijke maatregelen zijn niet nodig op de laatste plaatsen in de wereld waar 2021 wordt afgesloten. Het gaat om de eilanden Howland en Baker. Die bevinden zich in de Grote Oceaan en zijn onbewoond.

Meer uit Buitenland

Tunesië wil niet Europese grenswacht zijn

TUNIS (ANP) - Tunesië is niet van plan de rol van grenswacht op zich te nemen ten behoeve van andere landen. Dat zegt de Tunesische president Kais Saied op de vooravond van een topontmoeting omtrent migratie.

2 uur geleden
Trump: wrede vervolging is een aanfluiting van gerechtigheid

COLUMBUS (ANP/RTR) - Bij zijn eerste publieke optreden nadat hij werd aangeklaagd voor tientallen misdrijven, haalde voormalig president Donald Trump uit naar president Joe Biden en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op de Republikeinse staatsconventie in de staat Georgia zei hij dat de "wrede vervolging een aanfluiting is van gerechtigheid".

4 uur geleden
Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

6 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

8 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

9 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

9 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

11 uur geleden