Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereld reageert bedroefd op overlijden bisschop Tutu

Wereld reageert bedroefd op overlijden bisschop Tutu

DEN HAAG (ANP) - In Zuid-Afrika en de hele wereld is bedroefd gereageerd op het overlijden van Desmond Tutu. De Zuid-Afrikaanse bisschop overleed zondag thuis op 90-jarige leeftijd.

Paus Franciscus liet weten bedroefd te zijn en condoleerde de familie en geliefden van de overleden geestelijke. De Amerikaanse oud-president Barack Obama prees Tutu als een "mentor, vriend en moreel kompas. Hij verloor nooit zijn ondeugende gevoel voor humor en bereidheid menselijkheid in zijn tegenstanders te vinden."

De Britse premier Boris Johnson omschreef Tutu als een "cruciale figuur" in de strijd tegen apartheid en in de strijd om een nieuw Zuid-Afrika te creëren. "Hij zal worden herinnerd om zijn spirituele leiderschap en onbedwingbare goede humeur".

Apartheid

Ook leden uit Johnsons kabinet reageerden. Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss omschrijft Tutu als "de drijvende kracht achter het beëindigen van de apartheid in Zuid-Afrika". Haar collega op Justitie, Dominic Raab, omschrijft Tutu als "een waarlijk groot figuur, die ik in Den Haag heb mogen ontmoeten toen hij zich inzette voor de slachtoffers van oorlogsmisdaden".

"Desmond Tutu combineerde de strijd tegen apartheid met een belangrijke bijdrage aan verzoening tussen mensen. Hij droeg bij aan een betere wereld met zijn protest tegen het apartheidsbeleid, en in zijn latere dagen werd hij een leidende figuur in de strijd voor homorechten", aldus de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeldt.

"Ik ben bedroefd door het overlijden van een wereldwijsgeer, mensenrechtenleider en machtige pelgrim op aarde. Wij zijn beter omdat hij hier was", zei Bernice King, dochter van de vermoorde Amerikaanse dominee en voorvechter van de mensenrechten Martin Luther King.

Rouw

"Het overlijden van aartsbisschop emeritus Desmond Tutu is een nieuw hoofdstuk van rouw in het afscheid van onze natie van een generatie voortreffelijke Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd Zuid-Afrika hebben nagelaten. Tutu was een patriot zonder weerga, een principieel en pragmatisch leider die betekenis gaf aan het Bijbelse inzicht dat geloof zonder werken dood is", zei de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa naar aanleiding van de dood van de Nobelprijswinnaar.

"De strijd van Desmond Tutu voor het einde van de apartheid en de Zuid-Afrikaanse verzoening zal in onze herinnering blijven. Hij was toegewijd was aan de mensenrechten en de gelijkheid van volkeren", zei de Franse president Emmanuel Macron.

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, omschreef Tutu als een man die zijn leven wijdde aan de vrijheid met een diep engagement voor de menselijke waardigheid en een reus die opstond tegen apartheid. "Je zult erg gemist worden", schreef Michel op Twitter.

Meer uit Buitenland

Thaise protestleider krijgt vier jaar cel om majesteitsschennis

BANGKOK (ANP/AFP) - Een Thaise rechtbank heeft dinsdag een van de leidende figuren in de door jongeren geleide pro-democratische protestbeweging in het land tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de koning zou hebben beledigd.

8 minuten geleden
600 vluchtelingen in opvang Berlijn in quarantaine om mazelen

BERLIJN (ANP/DPA) - Een aankomstcentrum voor vluchtelingen in Berlijn is maandag in quarantaine geplaatst na een uitbraak van de mazelen. De ongeveer 600 bewoners van het centrum mogen het gebouw voorlopig niet verlaten, meldt het Duitse staatsbureau voor Vluchtelingenzaken.

1 uur geleden
Krant: moord sikh-leider in Canada was grotere operatie dan gemeld

SURREY (ANP) - Bij de moord op de separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni in Canada waren minstens zes mannen en twee voertuigen betrokken. Dat concludeert The Washington Post op basis van beveiligingsvideobeelden en getuigenverklaringen. Volgens de krant duiden die bevindingen op een grotere en meer georganiseerde operatie dan Canadese autoriteiten eerder rapporteerden. Die repten slechts van twee gemaskerde mannen die Nijjar hadden neergeschoten.

3 uur geleden
Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

4 uur geleden
Polen gaat controleren op migranten bij grensovergang Slowakije

WARSCHAU (ANP) - Polen gaat controles uitvoeren bij de grensovergang met Slowakije om de stroom migranten tegen te gaan. Voertuigen die vanuit Slowakije de grens oversteken zullen worden gecontroleerd, zei premier Mateusz Morawiecki maandag.

5 uur geleden
Londen Gatwick schrapt 160 vluchten om tekort verkeersleiders

LONDEN (ANP) - De Londense luchthaven Gatwick schrapt deze week meer dan 160 vluchten wegens een tekort aan luchtverkeersleiders. Dertig procent van de luchtverkeersleiders is momenteel niet beschikbaar "wegens diverse medische redenen, waaronder het coronavirus", verklaart de luchthaven.

6 uur geleden
Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR/DPA) - Volgens het separatistische bestuur van de enclave Nagorno-Karabach zijn er tweehonderd gewonden en een onbekend aantal doden gevallen bij een ontploffing bij een brandstofopslag.

9 uur geleden