Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereld buigt zich over verscheurd Libië

Wereld buigt zich over verscheurd Libië

BERLIJN (ANP) - Circa tien landen, de EU, internationale organisaties en de belangrijkste spelers in de burgeroorlog in Libië komen zondag in Berlijn bijeen in de hoop een wapenstilstand te bereiken en zicht op een vredesregeling te bieden. Met gastvrouw Angela Merkel maakt Europa zich zorgen over de chaotische strijd, waar andere landen zoals Turkije, Rusland, Egypte en de Emiraten zich al lang in mengen.

Met name Turkije en Rusland zien in het dunbevolkte olierijke land een braakliggend terrein, waar ze politieke en economische ambities kunnen realiseren, mogelijk ten koste van Europa. De twee steunen verschillende partijen. Libië behoort in Europa tot de grootste leveranciers van aardolie en gas. Het land heeft bijna 2000 kilometer kust en is een springplank voor migranten die over zee naar de EU willen. Tot overmaat van ramp zijn er in de woestijn jihadisten actief.

De belangrijkste twee partijen zijn een militair succesvol krijgsheer uit het noordoosten die zich veldmaarschalk noemt, Khalifa Haftar, en de leider van de regering in Tripoli, Fayez al-Sarraj. De regering van Al-Sarraj wordt door de Verenigde Naties als wettige regering erkend. Het waren de VN die er voor hebben gezorgd dat hij begin 2016 als premier kon aantreden. Maar het parlement van destijds wilde hem niet als leider en week uit naar Benghazi en Tobruk in het noordoosten. Hierdoor heeft Libië twee regeringsploegen die elkaar met milities, bendes, huurlingen en soldaten bestrijden. Haftars troepen en milities bedreigen inmiddels Tripoli.

Libië stortte in 2011 in een chaos toen met westerse hulp dictator Muammar Kaddafi (1942-2011) ten val werd gebracht. Maar de rivaliteit tussen het noordwesten (Tripolitanië) en het noordoosten (Cyrenaica) is ouder dan diens dictatuur. Kaddafi die meer dan veertig jaar over het land heerste, heeft de conflicten verergerd door in het oosten wél olie te winnen maar het gebied verder te verwaarlozen.

Het is de tegenstelling tussen Tripoli en Benghazi die als een schaduw over de conferentie hangt. Het Noord-Afrikaanse land is ruim honderd jaar geleden door Italiaanse kolonisators verenigd en Libië genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog leek het weer uiteen te vallen. Maar het bleef ondanks alles verenigd en ging in 1951 als koninkrijk verder. Dat was vooral te danken aan de VN-gezant in die tijd, de Nederlander Adriaan Pelt (1892-1981) naar wie een straat in Tripoli is genoemd.

Meer uit Buitenland

Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

1 uur geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

3 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

4 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

6 uur geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

8 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

8 uur geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

8 uur geleden