Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereld buigt zich over verscheurd Libië

Wereld buigt zich over verscheurd Libië

BERLIJN (ANP) - Circa tien landen, de EU, internationale organisaties en de belangrijkste spelers in de burgeroorlog in Libië komen zondag in Berlijn bijeen in de hoop een wapenstilstand te bereiken en zicht op een vredesregeling te bieden. Met gastvrouw Angela Merkel maakt Europa zich zorgen over de chaotische strijd, waar andere landen zoals Turkije, Rusland, Egypte en de Emiraten zich al lang in mengen.

Met name Turkije en Rusland zien in het dunbevolkte olierijke land een braakliggend terrein, waar ze politieke en economische ambities kunnen realiseren, mogelijk ten koste van Europa. De twee steunen verschillende partijen. Libië behoort in Europa tot de grootste leveranciers van aardolie en gas. Het land heeft bijna 2000 kilometer kust en is een springplank voor migranten die over zee naar de EU willen. Tot overmaat van ramp zijn er in de woestijn jihadisten actief.

De belangrijkste twee partijen zijn een militair succesvol krijgsheer uit het noordoosten die zich veldmaarschalk noemt, Khalifa Haftar, en de leider van de regering in Tripoli, Fayez al-Sarraj. De regering van Al-Sarraj wordt door de Verenigde Naties als wettige regering erkend. Het waren de VN die er voor hebben gezorgd dat hij begin 2016 als premier kon aantreden. Maar het parlement van destijds wilde hem niet als leider en week uit naar Benghazi en Tobruk in het noordoosten. Hierdoor heeft Libië twee regeringsploegen die elkaar met milities, bendes, huurlingen en soldaten bestrijden. Haftars troepen en milities bedreigen inmiddels Tripoli.

Libië stortte in 2011 in een chaos toen met westerse hulp dictator Muammar Kaddafi (1942-2011) ten val werd gebracht. Maar de rivaliteit tussen het noordwesten (Tripolitanië) en het noordoosten (Cyrenaica) is ouder dan diens dictatuur. Kaddafi die meer dan veertig jaar over het land heerste, heeft de conflicten verergerd door in het oosten wél olie te winnen maar het gebied verder te verwaarlozen.

Het is de tegenstelling tussen Tripoli en Benghazi die als een schaduw over de conferentie hangt. Het Noord-Afrikaanse land is ruim honderd jaar geleden door Italiaanse kolonisators verenigd en Libië genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog leek het weer uiteen te vallen. Maar het bleef ondanks alles verenigd en ging in 1951 als koninkrijk verder. Dat was vooral te danken aan de VN-gezant in die tijd, de Nederlander Adriaan Pelt (1892-1981) naar wie een straat in Tripoli is genoemd.

Meer uit Buitenland

Houthi's kondigen meer aanvallen op Israëlische luchthavens aan

SANAA (ANP/AFP/RTR) - De Jemenitische Houthi-rebellen blijven zich richten op Israëlische luchthavens. Volgens militair woordvoerder Yahya Saree hebben de Houthi's vooral de internationale luchthaven Ben-Gurion, bij Tel Aviv, in het vizier. Ook riep de Houthi-woordvoerder internationale luchtvaartmaatschappijen op om hun "vluchten naar de luchthaven van de vijand te annuleren".

2 uur geleden
Uiterst rechtse Simion wint eerste ronde verkiezingen Roemenië

BOEKAREST (ANP/DPA) - De uiterst rechtse presidentskandidaat George Simion heeft de eerste ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen met een ruime marge gewonnen, maar heeft geen absolute meerderheid weten te bemachtigen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten.

2 uur geleden
Rusland biedt aan te bemiddelen in Indiaas-Pakistaans conflict

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is bereid India en Pakistan te helpen bij het oplossen van de spanningen over Kasjmir. Buitenlandminister Sergej Lavrov besprak dit zondag met zijn Pakistaanse ambtgenoot Ishaq Dar, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Vrijdag sprak Lavrov ook al met de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar.

3 uur geleden
Duitsland: asielprocedures buiten de EU 'mogelijk maar lastig'

BERLIJN (ANP/DPA) - Het uitbesteden van asielprocedures naar landen buiten de EU is theoretisch mogelijk, maar in de praktijk lastig uit te voeren. Dat blijkt uit een evaluatie door het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie overwoog drie opties voor de derdelandenbenadering: het Rwanda-model, een Albanië-model en een Away-model.

6 uur geleden
Bomaanslag verijdeld tijdens concert Lady Gaga in Rio

RIO DE JANEIRO (ANP/RTR) - De ruim 2 miljoen bezoekers van het concert van Lady Gaga op het strand van Rio de Janeiro zijn zaterdagavond ontsnapt aan een bomaanslag. De aangehouden verdachten zouden bezoekers, onder wie minderjarigen, hebben geronseld om "gecoördineerde aanvallen met geïmproviseerde explosieven en molotovcocktails" uit te voeren.

8 uur geleden
Netanyahu belooft vergelding raketaanval Houthi's op vliegveld

TEL AVIV (ANP/AFP) - Premier van Israël Benjamin Netanyahu heeft gezegd de raketaanval op een Israëlisch vliegveld te zullen vergelden. De Jemenitische Houthi's hebben de beschieting opgeëist. Zeker een raket trof zondag de luchthaven Ben-Gurion bij Tel Aviv en richtte daar schade aan. Volgens Israëlische hulpdiensten raakten acht mensen gewond.

8 uur geleden
Poetin zegt veel na te denken over zijn opvolging

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij veel nadenkt over zijn opvolging. Hij stelt in een film over zijn kwart eeuw aan de macht dat de Russen daarover moeten beslissen.

11 uur geleden