
Wereld bespreekt opwarming aarde in Madrid
MADRID (ANP) - Hoe kan de wereld ervoor zorgen dat de temperatuurstijging op aarde beperkt blijft tot 1,5 graad? En als dat echt niet lukt tot maximaal 2 graden? Die vraag staat centraal op de VN-Klimaatconferentie, die maandag in Madrid begint. Delegaties van vrijwel alle landen ter wereld praten mee op de 25e conferentie over klimaatverandering.
De doelen staan vast sinds de klimaatconferentie van Parijs van 2015. Aan de uitvoering schort het echter nog. De hoeveelheid CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer stijgt nog steeds, blijkt keer op keer uit klimaatonderzoek. Momenteel zit 47 procent meer CO2 in de atmosfeer dan voor de industriële revolutie. Vanaf toen gingen mensen op steeds grotere schaal fossiele brandstoffen verstoken.
CO2 en gassen als methaan en lachgas houden warmte vast. De temperatuur op aarde neemt hierdoor toe, met alle gevolgen van dien: een hogere zeespiegel, verdroging en meer extreme weersomstandigheden.
Emissierechten
Op de conferentie bespreken landen onder meer met welke concrete plannen ze hun uitstoot omlaag denken te krijgen. Een ander belangrijk agendapunt is het optuigen van een systeem voor wereldwijde handel in CO2-emissierechten. Landen of bedrijven die hun uitstoot sneller verminderen dan de doelstelling, kunnen hun rechten verkopen aan achterblijvers.
Het gaat ook over geld, bijvoorbeeld om kustgebieden weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. En over de verdeling van schadeposten die klimaatverandering veroorzaakt. Arme landen worden vaak het hardst getroffen en willen daarom hulp van rijkere landen.
De conferentie in Madrid duurt twee weken. Er doen in totaal zo'n 25.000 mensen aan mee. Gastvrouw is de Chileense minister van Milieu Carolina Schmidt. Eigenlijk zou de conferentie in haar land worden gehouden, maar vanwege grote sociale onrust en massaprotesten tegen de regering ging dat niet door. In eerste instantie was Brazilië het beoogde gastland. President Jaïr Bolsonaro heeft echter niks met internationale klimaatsamenwerking en wilde de top niet organiseren.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke schietpartij donderdag in Rijswijk (Zuid-Holland) is een 41-jarige man uit Turkije, meldt de politie. De man zou bij een hotel van dichtbij zijn neergeschoten.
2 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Het slachtoffer van de schietpartij donderdag in Rijswijk is overleden, meldt de politie. Het incident gebeurde 's middags bij een hotel aan de Van Vredenburchweg in het park Overvoorde.
5 uur geledenHOUTEN (ANP) - Het warme lenteweer van donderdag heeft geen datumwarmterecord opgeleverd, meldt weerbureau Weeronline. Wel is met 27,4 graden in De Bilt en 29,5 graden in het Zeeuwse Westdorpe 1 mei de warmste dag tot nu toe dit jaar.
6 uur geledenRIJSWIJK(ANP) - In Rijswijk (Zuid-Holland) heeft donderdag een schietpartij plaatsgevonden, laat de politie weten. Daarbij is een slachtoffer gevallen, zegt een woordvoerster van de politie. Maar die kan niet zeggen hoe het slachtoffer eraan toe is.
7 uur geledenZWOLLE (ANP) - Aanvankelijk had het gezin van de overleden topchef Jonnie Boer te kennen gegeven niet bij het afscheid voor genodigden te zijn, dat donderdagmiddag in Boers Zwolse restaurant De Librije plaatsvond. Maar nadat vele honderden mensen langs de kist van de overleden topkok waren gelopen, kwamen Thérèse Boer en de kinderen Jimmie en Isabelle toch langs.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recreatieverkeer zorgt voor drukte op de wegen naar onder meer de kustplaatsen. Volgens de ANWB is het donderdagmiddag in Zeeland erg druk doordat veel Duitsers en Belgen vrij zijn. Ook gaat er op deze zonnige dag veel verkeer richting Zandvoort.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het mooie weer trekt mensen naar het strand en dat zorgt ervoor dat de parkeerplaatsen bij Kijkduin en Scheveningen snel vollopen. De gemeente Den Haag roept daarom via X op met de fiets, (deel)scooter of het openbaar vervoer naar de kust te reizen.
11 uur geleden