
Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën
DEN HAAG (ANP) - Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal, maar geen klachten. Dat staat in een intern memo waar de NOS als eerste over berichtte, en dat ook is ingezien door het ANP.
Laurentien had contact met diverse ambtenaren bij Financiën vanuit haar rol als voorzitter van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, die een methode bedacht om gedupeerden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag sneller aan passende compensatie te helpen. De afgelopen maanden kwamen signalen naar buiten dat zij in die gesprekken nog weleens over de schreef ging als zij haar zin niet kreeg.
De top van het ministerie neemt maatregelen om herhaling te voorkomen. Bij overleg of onderhandelingen met externe partijen moet voortaan sprake zijn van "gelijke verhoudingen", wat er in de praktijk op neerkomt dat daar altijd hogere ambtenaren bij moeten zijn. Daarnaast wordt in contracten met derden vastgelegd dat die zich ook moeten houden aan afspraken die bij de Rijksoverheid gelden over integriteit en omgangsvormen.
'Veel losgemaakt'
"De publiciteit afgelopen zomer heeft begrijpelijkerwijs veel losgemaakt bij medewerkers van ons ministerie", schrijft secretaris-generaal Bas van den Dungen in het interne bericht. Hij stelt vast "dat medewerkers zich hebben bevonden in een werkklimaat met een te hoge werkdruk waarin bovendien onvoldoende oog was voor de positie van medewerkers in de verhouding tot de stichting".
Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het "belangrijk" dat op deze manier is teruggeblikt op de afgelopen periode. Hij staat naar eigen zeggen "vierkant voor een veilig werkklimaat waarin ambtenaren zich gesteund moeten voelen". Volgens staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) is het "voor veel medewerkers een zware tijd" geweest. Zij wijst daarbij ook op de vele publiciteit en beschuldigingen op social media, "waartegen ambtenaren zich niet kunnen verweren."
Ambtenaren trokken aan de bel over de werkwijze van de stichting van Laurentien, omdat die in veel gevallen tot onuitlegbaar hoge compensatiebedragen leidde. Inmiddels zijn daar nieuwe afspraken over gemaakt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden