Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wekelijkse Russische olie-export ruim kwart gedaald

Wekelijkse Russische olie-export ruim kwart gedaald

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De olie-export van Rusland is in de periode van 17 tot 23 maart met meer dan een kwart gedaald ten opzichte van de voorgaande week. Dat blijkt uit branchegegevens die persbureau Bloomberg heeft ingezien. De branchegegevens geven zelf geen reden voor de daling. De terugval vond echter plaats op het moment dat Rusland te maken kreeg met een groeiende beweging onder zijn gebruikelijke klanten om alternatieven te vinden voor Russische olie vanwege de invasie van het land in Oekraïne.

De gemiddelde dagelijkse export van Rusland in de periode bedroeg 495,3 duizend ton. Dat is 26,4 procent minder dan de week ervoor. De hoeveelheid komt overeen met een gemiddelde levering van ongeveer 3,63 miljoen vaten per dag. De totale olieproductie van Rusland over dezelfde periode liet daarentegen slechts een kleine daling zien van 0,3 procent ten opzichte van de week ervoor. Het land produceerde gemiddeld meer dan 11,08 miljoen vaten per dag.

Slechts een handvol landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, hebben expliciete embargo's opgelegd op de invoer van Russische olie. Toch hebben veel van de traditionele klanten van het land zichzelf een kopersstaking opgelegd van Russische olie als reactie op de oorlog in Oekraïne. Grote oliebedrijven als Shell en TotalEnergies hebben daarnaast gezegd de aankopen van ruwe olie en brandstoffen uit Rusland uit te faseren.

Oliebedrijven

Een afzonderlijk rapport van de Europese organisatie Transport & Milieu toont aan dat de Europese oliebedrijven BP, Shell en TotalEnergies na de Russische annexatie van de Krim in 2014 voor 100 miljard dollar aan olie hebben gekocht van Rusland, in de periode tussen 2015 en 2021.

Rusland kan zijn ruwe olie echter nog steeds verkopen vanwege de hoge kortingen die het biedt. Ook streven de Russen ernaar om de productie stabiel te houden, zelfs te midden van ongekende economische sancties, zei de Russische vicepremier Alexander Novak vorige week.

Het land is ook van plan om de leveringen van Oeral-olie op te voeren in april. Zo voert staatspijpleidingbedrijf Transneft PJSC volgende maand een exportprogramma uit waarbij 2,26 miljoen vaten per dag zullen worden geladen op olietankers in drie westelijke havens. Dat zou het hoogste aantal zijn sinds juni 2019.

Meer uit Financieel

Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

59 minuten geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

2 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

3 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

4 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

5 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

6 uur geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

18 uur geleden