Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig steun voor uitgeven 'helikoptergeld' in Zwitserland

Weinig steun voor uitgeven 'helikoptergeld' in Zwitserland

BERN (ANP/BLOOMBERG) - Een voorstel om de Zwitserse centrale bank 'helikoptergeld' uit te laten geven, krijgt nog weinig steun in het land. Iedere Zwitser zou belastingvrij 7500 frank (ruim 7000 euro) krijgen als het wordt uitgevoerd. Om het plan landelijk in stemming te brengen moeten er voor eind april 100.000 handtekeningen zijn opgehaald. Maar volgens de Zwitserse krant Blick is pas de helft binnen. Een van de initiatiefnemers zei dat het verzamelen moeilijk gaat door de coronapandemie.

Het initiatief werd eind 2020 gelanceerd, toen de Zwitserse centrale bank (SNB) net als andere banken kampte met een zeer lage inflatie. De initiatiefnemers wilden de inflatie aanjagen door vanuit het niets geld te creëren en dit rechtstreeks aan burgers te geven. Wanneer iedere Zwitser 7500 frank zou krijgen zou daarmee in totaal meer dan 50 miljard euro aan franks worden gecreëerd.

In sommige kringen wordt het uitgeven van helikoptergeld gezien als een manier om de economie te stimuleren. De term is in 1969 bedacht door econoom en Nobelprijswinnaar Milton Friedman. Hij beargumenteerde dat het een manier zou zijn om de prijzen te laten stijgen. Beleidsmakers willen doorgaans geen helikoptergeld gebruiken. President Thomas Jordan van de Zwitserse centrale bank heeft ook al gezegd dat het geen goed idee is. De laatste tijd loopt de inflatie in Zwitserland bovendien weer op, al gaat het niet om zulke sterke prijsstijgingen als in andere Europese landen.

Meer uit Financieel

Topman Viaplay stapt op na tegenvallende resultaten

STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse streamingplatform Viaplay ziet zijn topman Anders Jensen per direct vertrekken. Jensen bood zijn ontslag aan na tegenvallende resultaten van het platform, dat onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann, oud-topman van MTG. Dat is het voormalige moederbedrijf van Viaplay. Jensen stond sinds de oprichting van Viaplay als zelfstandig bedrijf in 2018 aan het roer.

6 minuten geleden
Aandacht voor Shell op Damrak na productieverlaging OPEC+

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Shell. Het olie- en gasconcern profiteert mogelijk van de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Die gingen maandag verder omhoog nadat Saudi-Arabië tijdens de vergadering van oliekartel OPEC+ besloot om de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen om de prijs te stutten. Het gehele oliekartel en zijn bondgenoten willen daarnaast volgend jaar minder olie gaan produceren.

41 minuten geleden
Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

1 uur geleden
Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

7 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

13 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

16 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

21 uur geleden