Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig steun voor PvdA om te wachten met versoepeling coronaregels

Weinig steun voor PvdA om te wachten met versoepeling coronaregels

DEN HAAG (ANP) - De PvdA lijkt er niet in te slagen de voor volgende week geplande coronaversoepelingen tegen te houden in de Tweede Kamer. Een voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kan waarschijnlijk niet op een meerderheid rekenen, zo is duidelijk geworden tijdens het coronadebat.

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Fractieleider Lilianne Ploumen vindt het "onverantwoord" dat het kabinet dat, tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in, toch wil doen.

"Rutte leek vorige week nog doordrongen van de ernst van de situatie", aldus Ploumen. Dat nu toch wordt versoepeld, noemt zij "willekeur". Zij roept op om alsnog de adviezen van het OMT te volgen. Het is voor het eerst dat de PvdA met een motie een kabinetsbesluit over de coronamaatregelen probeert tegen te houden.

Onomwonden steun

De regeringspartijen VVD en D66 spreken evenwel onomwonden steun uit voor de versoepelingen, waaronder beperkte heropening van de terrassen in de horeca, het opheffen van de avondklok en het beperkt toestaan van fysiek onderwijs op hogescholen en universiteiten. "We moeten perspectief bieden", aldus VVD-Kamerlid Sophie Hermans.

Doel van het beleid blijft volgens Hermans om kwetsbaren te beschermen en overbelasting van de zorg te voorkomen. Maar: "daarvoor hebben we wel draagvlak in de samenleving nodig. Een beetje ruimte en perspectief is ook belangrijk". Daarom is de VVD "bereid deze stap te nemen".

Geen reuzenstappen

D66 steunt versoepelingen ook. "Het zijn geen reuzenstappen, maar ze betekenen heel veel voor veel mensen", aldus Kamerlid Jan Paternotte. Hij vraagt zich wel af waarom de eindtijd voor de terrassen 18.00 uur is, en niet 20.00 uur zoals ook geldt voor de alcoholverkoop. Hij wil daarnaast weten waarom winkels wel open mogen en bibliotheken niet.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma reageert eveneens kritisch op het voorstel van Ploumen. Hij wijst erop dat de PvdA daarmee ook zegt dat het hoger onderwijs nog langer dicht moet blijven. Heerma wil wel weten wat het kabinet doet als de prognoses waarop het besluit tot versoepelen gebaseerd is, niet blijken te kloppen.

85 onzinregels

Wat PVV-voorman Geert Wilders betreft gaan de versoepelingen niet ver genoeg. Wat hem betreft gaan de terrassen open zonder dat ondernemers moeten voldoen aan "85 onzinregels". Hij wil ook dat de 1,5 meter afstand in de buitenlucht helemaal wordt losgelaten.

SP-leider Lilian Marijnissen steunt het opheffen van de avondklok en juicht daarnaast toe dat mensen meer ruimte krijgen om thuis bezoek te ontvangen. Ze vindt die "persoonlijke vrijheden" belangrijker dan wat zij "de economische versoepelingen" noemt. Die kunnen wat haar betreft ook vervangen worden door uitbreiding van de steunpakketten.

Ploumen mag nog wel hopen op steun van GroenLinks. Kamerlid Lisa Westerveld is het met haar eens dat het besluit tot versoepeling op dit moment niet is uit te leggen. "Hoe kan je verwachten dat mensen maatregelen volgen als er zulke willekeur bestaat?"

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Hinkepink 3 weken geleden
PVDA je hadden zo hard moeten roepen,Toen jullie de gehele zorg naar de bliksem hebben geholpen Ziekenhuizen sluiten Bejaardenhuizen weg ,Samen met de VVD

Meer uit Gezond

'Willekeur bij uitnodiging coronaprik bij medische indicatie'

ROTTERDAM (ANP) - De uitnodigingen voor coronavaccinaties op basis van een ‘medische indicatie’ lijken totaal willekeurig verstuurd te zijn. Sommige patiënten krijgen tot hun stomme verbazing een uitnodiging terwijl ze amper iets mankeren, terwijl anderen doodziek zijn en maar niets horen. Patiëntenorganisaties noemen de gang van zaken ‘absurd’ en willen dat ziekenhuizen bijspringen. Dat concludeert het AD na een rondgang langs patiëntenorganisaties en experts.

2 uur geleden
RIVM: 5608 nieuwe coronagevallen, weer lager dan weekgemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM meldt dat tussen donderdag- en vrijdagochtend 5608 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zesde dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6220 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.

19 uur geleden
WHO: geen kinderen inenten maar vaccins naar arme landen

GENÈVE (ANP) - Om de coronapandemie onder de duim te krijgen zouden rijke landen armere landen van vaccins moeten voorzien voordat ze overgaan tot het inenten van kinderen. De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft dat gezegd.

19 uur geleden
Pfizer-vaccin kan een maand worden bewaard op koelkasttemperatuur

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan volgens de fabrikant niet vijf dagen, maar een maand worden bewaard op 2 tot 8 graden celsius. Dat zei medisch directeur Marc Kaptein van de Nederlandse tak van Pfizer vrijdag in het radioprogramma 1 op 1. Dat zou betekenen dat het wellicht mogelijk wordt voor huisartsen om met Pfizer te gaan inenten.

19 uur geleden
6088 nieuwe coronabesmettingen, ruim onder weekgemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn er 6088 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen, volgens de cijfers van het RIVM. Dat is ruim onder het gemiddelde van 6498 besmettingen van de afgelopen zeven dagen.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw gedaald

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2231 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 26 maart.

1 dag geleden
Rutte: bibliotheken mogen op 20 mei open

DEN HAAG (ANP) - De bibliotheken gaan eerder open. Nadat de Tweede Kamer daar woensdag in een debat op had aangedrongen zei premier Mark Rutte dat de bibliotheken worden meegenomen in stap twee van het openingsplan.

2 dagen geleden