Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig steun voor PvdA om te wachten met versoepeling coronaregels

Weinig steun voor PvdA om te wachten met versoepeling coronaregels

DEN HAAG (ANP) - De PvdA lijkt er niet in te slagen de voor volgende week geplande coronaversoepelingen tegen te houden in de Tweede Kamer. Een voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kan waarschijnlijk niet op een meerderheid rekenen, zo is duidelijk geworden tijdens het coronadebat.

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Fractieleider Lilianne Ploumen vindt het "onverantwoord" dat het kabinet dat, tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in, toch wil doen.

"Rutte leek vorige week nog doordrongen van de ernst van de situatie", aldus Ploumen. Dat nu toch wordt versoepeld, noemt zij "willekeur". Zij roept op om alsnog de adviezen van het OMT te volgen. Het is voor het eerst dat de PvdA met een motie een kabinetsbesluit over de coronamaatregelen probeert tegen te houden.

Onomwonden steun

De regeringspartijen VVD en D66 spreken evenwel onomwonden steun uit voor de versoepelingen, waaronder beperkte heropening van de terrassen in de horeca, het opheffen van de avondklok en het beperkt toestaan van fysiek onderwijs op hogescholen en universiteiten. "We moeten perspectief bieden", aldus VVD-Kamerlid Sophie Hermans.

Doel van het beleid blijft volgens Hermans om kwetsbaren te beschermen en overbelasting van de zorg te voorkomen. Maar: "daarvoor hebben we wel draagvlak in de samenleving nodig. Een beetje ruimte en perspectief is ook belangrijk". Daarom is de VVD "bereid deze stap te nemen".

Geen reuzenstappen

D66 steunt versoepelingen ook. "Het zijn geen reuzenstappen, maar ze betekenen heel veel voor veel mensen", aldus Kamerlid Jan Paternotte. Hij vraagt zich wel af waarom de eindtijd voor de terrassen 18.00 uur is, en niet 20.00 uur zoals ook geldt voor de alcoholverkoop. Hij wil daarnaast weten waarom winkels wel open mogen en bibliotheken niet.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma reageert eveneens kritisch op het voorstel van Ploumen. Hij wijst erop dat de PvdA daarmee ook zegt dat het hoger onderwijs nog langer dicht moet blijven. Heerma wil wel weten wat het kabinet doet als de prognoses waarop het besluit tot versoepelen gebaseerd is, niet blijken te kloppen.

85 onzinregels

Wat PVV-voorman Geert Wilders betreft gaan de versoepelingen niet ver genoeg. Wat hem betreft gaan de terrassen open zonder dat ondernemers moeten voldoen aan "85 onzinregels". Hij wil ook dat de 1,5 meter afstand in de buitenlucht helemaal wordt losgelaten.

SP-leider Lilian Marijnissen steunt het opheffen van de avondklok en juicht daarnaast toe dat mensen meer ruimte krijgen om thuis bezoek te ontvangen. Ze vindt die "persoonlijke vrijheden" belangrijker dan wat zij "de economische versoepelingen" noemt. Die kunnen wat haar betreft ook vervangen worden door uitbreiding van de steunpakketten.

Ploumen mag nog wel hopen op steun van GroenLinks. Kamerlid Lisa Westerveld is het met haar eens dat het besluit tot versoepeling op dit moment niet is uit te leggen. "Hoe kan je verwachten dat mensen maatregelen volgen als er zulke willekeur bestaat?"

Meer uit Gezond

Wachtlijsten voor jeugdbescherming worden nog niet korter

DEN HAAG (ANP) - De wachtlijsten voor de jeugdbescherming blijven lang en worden nauwelijks korter. Begin dit jaar wachtten ongeveer 1500 kinderen op een vaste beschermer, tegenover zo'n 1600 halverwege vorig jaar. "Dit terwijl er minder maatregelen door de rechter zijn opgelegd en er meer nieuwe medewerkers zijn gekomen", constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV).

1 dag geleden
Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN (ANP) - Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

1 dag geleden
Bussemaker wil anders naar kwaliteit in zorg kijken

AMSTERDAM (ANP) - We moeten anders omgaan met het begrip kwaliteit in de zorg, aldus voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker in het radioprogramma BNR Beter. Die kwaliteit moet je volgens haar niet alleen afmeten aan de hoogste medische standaarden en professionalisering. En het zo uitgebreid verantwoorden en administreren van verrichtingen als nu gebruikelijk is, geeft volgens haar vooral de illusie van goede zorg.

1 dag geleden
Nieuwe onenigheid over ziekenhuizen in zuiden Limburg

DEN HAAG (ANP) - Dat de Tweede Kamer wil dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis behoudt, is verkeerd gevallen aan de andere kant van de regio. De Kamer "verliest de belangen van de inwoners van de Westelijke Mijnstreek uit het oog", zeggen de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Echt-Susteren vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

4 dagen geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

4 dagen geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

4 dagen geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

4 dagen geleden